keresés

2015. május 8., péntek

Szerzői jog és könyvtár 6.

Bármilyen bölcs és mélyenszántó gondolataink vannak egy témáról, soha nem árt, ha mások véleményét is megismerhetjük. Az sem árthat, ha gondolatainkat olyan köntösben ismertetjük, amely megkönnyíti a megértést, a használatot, netán a leírtak megjegyzését. Ezért célszerű, ha a blogunkról más weboldalakra is el lehet jutni, ha fontos dokumentumok linkjeit megjelenítjük, ha a lehető legtöbb módon bemutatjuk a témánkat. Egy kép sokszor többet mond ezer szónál!


Ma már alapvető elvárás, hogy egy blog többet kínáljon, mint a szerzők által összeállított bejegyzéseket. Természetes, hogy kommentelni lehet, hogy elérhetőek a szerzők által használt egyéb platformok, például egy Facebook-oldal. De kétségkívül nagyon zavaró tud lenni, ha a bejegyzéseket alig lehet elolvasni a sok színes gombtől. Ráadásul a szerzői jog nem az a téma, amelyről mindennap érdekes videókat lehet posztolni: fontosabbak a dokumentumok. Többet érünk azzal, ha van link a legújabb EU guideline-hoz, egy törvénymódosításhoz vagy egy fontos perhez fűződő kommentárokhoz.
De támaszkodhatunk-e csak ezekre? Nem lesz-e nagyon papírízű tőle a blog?


Ezen a blogon találunk archívumot, keresési lehetőségünk van, külön szerepelnek az újabb bejegyzések és újabb kommentek, elérhetjük a szerző twitter-fiókját és - ahogy az egy szerzői jogról író szerzőhöz illik - minden rendesen linkelve van, minden kép forrása ott szerepel a kép mellett.


Jól látható eredményei vannak annak, hogy ezt a blogot nem egy fő készíti, hanem nyolc. A készítők mindent bevetnek annak érdekében, hogy ezt a honlapot mindenki megjegyezze, aki látja és megtaláljon mindent, ami csak lehetséges egy ilyen téma kapcsán.
Van itt kommentelési lehetőség, ismertetik a szerzőket, a blog történetét, kiemleten szerepel a Creative Commons licenc: aki erre jár, megtudhatja, mit tehet meg a blogban szereplő anyagokkal és mit nem. A tartalom kereshető. Találunk linket a szerzők Twitter-fiókjához, feliratkozhatunk hírlevélre, RSS-feedre, külön kiemelve szerepelnek a legolvasottabb bejegyzések és a legutóbbi kommentek. Vannak linkek más, hasonló témájú weboldalakhoz.
Népszerű eszköz az oldal megtekintéseit figyelő számláló; sőt, még le is fordíthatjuk a bejegyzéseket (bár az automatikus fordítások minősége még mindig nagyon vegyes).
A blog színei is megkapóak: vidám és harsány, de nem zavaró a megjelenés, nem zavarja az olvashatóságot.


Minden elképzehető dokumentumhoz és intézményhez van itt link, amelyre az oldalt felkereső olvasónak szüksége lehet. Minden letölthető és minden működik. Kommentezni itt nem lehet, és más eszközök sincsenek.


A fenti három példát áttekintve nyilvánvaló, mennyire meghatározó az oldal tartalma abból a szempontból, hogy miként is épül fel az oldal. Egy kormányzati tulajdonú oldalnak, amely egy törvényt tesz közzé, nincs szüksége Facebook-oldalra, de még kommentezési lehetőségre sem. Aki kommentálni akarja a törvényt, számtalan más fórumon megteheti, de ennek az oldalnak nem az a feladata, hogy ennek teret adjon. A fő célja a pontos és gyors tájékoztatás.
A blogok esetében fontos, hogy “beszélgetni” is lehessen, de még az IPKat sem kínál minden elképzelhető eszközt. Határt kell szabni: mi az, ami valóban fontos, mi az, ami már csak sallang?

A szerzői jogban nagyon fontos a pontosság, a referenciák megadása, a tartalom minősége, ezért erre kell koncentrálni. Csak azokkal az eszközökkel szabad kiegészíteni a blogot, amelyek a jobb megértést, a jobb használhatóságot, az áttekinthetőséget szolgálják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése