keresés

2015. május 19., kedd

OSZK MEK

Alapadatok a gyűjteményről

- megnevezés: Magyar Elektronikus Könyvtár
- a gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je: http://mek.oszk.hu/
- a gyűjtemény definitív, rövid leírása:
A MEK a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program és az Országos Széchényi Könyvtár egyik projektje, és a magyar nyelvû vagy magyar vonatkozású, oktatási, tudományos, vagy kulturális célokra használható, szabadon terjeszthető elektronikus dokumentumok központi gyűjtőhelye kíván lenni.
- létrehozás dátuma: Drótos László 1993-ban tesz említést a KATALIST levelezőlistán a MEK lérehozásáról. Az alapítás évének 1994 tekinthető, ugyanis ezen évben megrendezésre kerülő Networkshop Konferencián Moldován István tart előadást a „Könyvtárról”, valamint az Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program (IIFP) terveibe kerül a MEK.
- tulajdonos, fenntartó megnevezése:
1994 – 1999 Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program
1999 –          Országos Széchényi Könyvtár
- a magábafoglaló honlap gyűjteményhez vezető aloldalának megnevezése és URL-je:
Az Országos Széchényi Könyvtár honlapján a Digitális Könyvtár menün belül található a Magyar Elektronikus Könyvtár rövid leírása, valamint annak elérését biztosító link. http://www.oszk.hu/mek
- egyéb cég/intézmény/személy megnevezése:
A MEK honlapján feltüntetett támogatók egyike a MEK Egyesület, mely biztosítja a „Könyvtár” interneten történő terjesztését. A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet mellett az Internet Szolgáltatók Tanácsa segíti elő a honlap, gyűjtemény fenntartását. A fejlesztést az OSZK- E-könyvári Szolgáltatások Osztálya végzi, valamint a programozást és a mobil alkalmazásokat a Vitéz Bt. felügyeli.




Screenshots/képernyőkép

- gyűjtemény nyitólap



- keresési felület
A MEK felületén lehetőség van a gyűjteményben és teljes szövegben történő keresésre. A gyűjtemény jobb oldalon található oszlopban érhető el az egyszerű keresés feülelete.


Az összetett keresés lehetőségére a teljes szövegben és a gyűjteményben esetében egyaránt lehetőség van.




- tételek listázása
Gyűjteményben történő keresés - Szerző szerint



- tétel+adatok


Információszolgáltatás:
Találunk-e bemutatást, leírást

- a gyűjteményről: A MEK honlapján található „bemutatás” fül alatt olvasható a MEK története, mely áttekintés során a gyűjtemény típusa és gyarapodása egyaránt nyomon követhető. http://mek.oszk.hu/html/tortenet.html, http://mek.iif.hu
Érdemes megemlíteni a felületen honlap-térkép is lérhető. http://www.mek.oszk.hu/html/sitemap.html

- történetéről: A MEK honlapján található „bemutatás” fül alatt olvasható részletes beszámoló a MEK történetéről. http://mek.oszk.hu/html/tortenet.html, http://mek.iif.hu

- tulajdonosról, fenntartóról: A fenntartó logója szerepel a gyűjtemény oldalán, melyről annak honlapja közvetlen elérhető, külön leírás azonban nem található.

- szerzői jogi feltételekről: A szerző jogokról a Gyakori Kérdések menüpont alatt olvashatunk, valamint az egyes dokumentumok megnyitásakor elérhető adatok között. http://mek.oszk.hu/html/allando/copyright.htm
- a webes rendszer fejlesztéséről: A Hírekben közzéteszik a Magyar Elektronikus Könyvtárral kapcs olatos aktuális vonatkozó, megvalósuló fejlesztéseket. A "Mobil fejlesztések menüpontban a mobil eszközök felhasználói számára elérhető formátumok, szolgáltatások, funkciók bemutatásáról kapunk információkat.

- a tételek típusairól: Az Irattár felületén olvashatunk.

- elérhető formátumokról: A MEK-ben elérhető dokumentumok formátumát a dokumentum jellege, felhasználási módja, az eredeti formátuma befolyásolja. Az egyes formátumokról részletes leírés található. http://www.mek.oszk.hu/vmek/formatum.html

- munkatársakról: A honlap bal alsó részén található a honlap-térkép, melyen keresztül érhető el a munkatársak listája.

- fejlesztési tervekről: A Hírekben olvashatók az aktuális vonatkozó, megvalósuló fejlesztésekről.

- vannak-e hírek, esetleg saját blog, vagy a gyűjteményhez kapcsolódó hírek a magábafoglaló honlapon?
A fenntartó intézmény fenntart saját blogot, azonban külön a MEK-nek nincs.
A Hírekben szerepelnek az aktuális vonatkozó, megvalósuló fejlesztésekről szóló rövid bejegyzések. A hírlevelekre történő feliratkozás esetén lehetőségben e-mail útján értesülni az aktualitásokról. Navigáció/struktúra/webdesign

Hogyan jelenik meg, kapcsolódik (oda-vissza linkek, közös felületek, menük):
- viszony az intézményhez (domain név tulajdonos): A MEK oldaláról a fenntartó intézmény, az OSZK logóján keresztül elérhető, valamint az Országos Széchényi Könyvtár Digitális Könyvtár pontján keresztül közelíthető meg a MEK honlapja.

- párhuzamos szintek, további gyűjtemények az intézmény által közzétéve
A gyűjtemény ajánlatai között megtalálható az Országos Széchényi Könyvtár  MEK-EPA-DKA közös kereső oldala, az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis és a Digitális Képarchívum felületei.
- a gyűjtemény belső felépítése:
nyitóoldal: MEK felületén számos funkció érthető el. Az nyitóoldal alapvetően három oszlopban elkülönítve biztostíja az eltérő funkciók szolgáltatását. A fejlécben szerepelnek az általános információk, és hasznos tudnivalók. A honlap jobb oldalán a dokumentumok kategriákban történő csoportosítva érhető el, egy összesített listákon keresztül. Emellett a fenntartó, támogatók, partnerek logói kerültek feltüntetésre. A felület jobb oldalán helyezkedik el a gyűjteményben, és teljes szövegben történő egyszerű kereséső felület. Ezt követően kapcsolódó és ajánlott adatbázisok kerülnek feltüntetésre. Az alapvető elérhetőségek mellett, a gyűjtemény különböző felületeinek (Facebook stb.) linkjei szerepelnek. A nyitóoldal belső sávjában a MEK-en keresztül elérhető dokumentumokből időzett szövegek olvashatók.
keresési felület: http://www.mek.oszk.hu/ A MEK honlapján jobb oldalán van lehetőség a gyűjteményben szereplő dokumentumokra szerző, cím, téma, sorszám alapján lehet keresni, valamint a dokumentumok teljes szövegében is van egyszerű és összetett módon keresni.
segítség/leírás: A MEK oldalán találunk  “bemutatás” pontban ismertetőt a MEK történetéről. A kereső felülethez “súgó” is tartozik. A MEK GY.I.K. a honlap bal alsó oldalán helyezkedik el, kissé a felhasználó elől “elrejtve”.
Kínált formátumok:
- szöveges: HTML, WORD, RTF, XML, PDF, LIT, PostScript
- képi: JPEG
- hang: MP3
- video: MPEG

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés

- egységes adattartalom? ha igen, egy jellemző tétel leírása: mit tudunk meg róla?
Az adattartalom egységesnek mondható. A válaszott tétel Megtekinthető és Kicsomagolt verziójai is szerepelnek, melyhez minden esetben kapcsolódik a szerzői jogok tudnivalója. Lehetőség van katalógus cédula megjelenítésére. A tételhez tartozó cédula megtekintése mellett a vonatkozó adatokat címkés, HUNMARC, USMARC és xml-ként is el lehet érni.
Egy-egy tételhez adatok: cím, szerző, dátum, dokumnetum azonosító, kiadvány jellemzők, származási hely, tárgyszó, formáttum, nyelv.
A Címkés leírásban további, részletes adatok találhatók, mint a feldolgozó neve, valamint a fenntebb említett szempontok kifejtése található.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

- Hírlevél feliratkozás: MEK-L https://listserv.niif.hu/mailman/listinfo/mek-l

- online munkatárs elérése (chat): Nincs lehetőség chaten történő elérésre, e-mail elérhetőség: info@mek.oszk.hu

- RSS feed: Elérhető.

- Regisztrálás lehetősége, profil kialakítása: Nincs rá lehetőség.

- Testreszabhatóság: A MEK felülelete nem testreszabható, azonban a MEK facebook oldalán április végén megjelent MEK új MEKCAT katalógust bemutató poszt, mely a MEKCAT előnyei felsorolásakor a katalógus html fájlhoz kapcsolódó CSS átírásának lehetősége is előkerül, biztosítva a testreszabhatóságot.

- Kommentelési lehetőség: Közösségi oldalon (Facebook) biztosítják a kommentelés és a bejegyzés/posztolás lehetőségét, az alap honlapon erre nincs lehetőség.

- Közösségi közreműködés további formái tételenként / gyűjtemény-egész szinten (pl. cimkézés, infó-hozzáadás, leírás bővítés)
Nem lehetséges a tételek szerkesztése. Önkéntes alapon androidos katalógus kifejlesztését vállalta Németh Péter. 2014 december 7-től a GooglePlay alkalmazásokat megosztó felületéről elérhető és letölthető. Egyes felhasználók önként könyvajánlókat küldenek a MEK számára.


Közösségimédia-kompatibilitás

- A digitális gyűjtemény tételeinek megnyitásakor kapunk-e egyedi URL-t (megosztható tételt,  tétel-oldalt)? Igen, a tételek megnyitásával a URL és URN megosztási, hozzáférési link biztosított.

- Segítik-e a megosztást beágyazott paranccsal (pl. Facebook Like gomb) (hogy ne az URL-t kelljen kimásolni)? Nem, kizárólag a nyitóoldalon található egy facebook likegomb. A bibliográfiait ételnél nem szerepel beágyazott közösségi megosztást elősegítő parancs.

- Van-e a vizsgált gyűjteménynek Facebook oldala? Követők, lájkolók száma. Posztok hozzávetőleges száma (db./hónap)
Követése kizárólag lájkolás után lehetséges. Lájkok száma http://www.mek.oszk.hu/ link alapján 2015.05.12-ig bezárólag: 4500, azonban Facebook oldalukon ez a szám 6423, a bejegyzések száma havi átlaggal mérve - január, február, március, április - 10 bejegyzés. Első Facebook bejegyzésüket 2010. június 9-én tették közzé, mely Szabó T. Attila - Erdélyi magyar szótörténeti tár című nyelvtörténeti kötet MEK-es elérhetőségét népszerűsíti - 6 hozzászólást és 18 lájkot kapott 2015.05.12-ig.

- Van-e a magábafoglaló intézménynek Facebook oldala? Követők, lájkolók száma. Posztok hozzávetőleges száma (db./hónap): Az Országos Széchényi Könyvtár is rendelkezik, már hivatalos facebook oldallal, 7891 lájkolóval rendelkezik 2015.05.12-ig. Követőik száma ismeretlen. Az utolsó három hónapot - február, március, április - tekintve havonta átlagosan 22 bejegyzést tesznek közzé.

- Ha van, megjelennek-e a gyűjtemény tételei megosztásaik alapjaként? Közzéteszik az elektronikus tárak, így a MEK gyarapodását és elérését is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése