keresés

2021. május 13., csütörtök

Hungária Nagycirkusz

A társulatról: a cirkusz az Ádám és a Wertheim dinasztia összeolvadásából született meg, mint magánvállalkozás. Ádám Henrik és Ádámné Wertheim Carmen házasságából 4 gyermek született, akik már a dinasztia nyolcadik generációját képviselik. Jelenleg is szereplenek saját számaikkal az előadásokon.
A cirkusz honlapja: http://www.hungarianagycirkusz.hu/
A cirkusz facebook oldala: https://www.facebook.com/Hung%C3%A1ria-Cirkusz-215075808535819


Milyen tartalmakat digitalizálnak és tesznek közzé az oldalukon?

A honlap Magyarország egyik legnagyobb utazó cirkuszaként mutatja be a társulatot. A galériában, mint egy aloldalon tulajdonképpen 2016-ig visszakereshetők a produkciók. Évekre kereshetünk, külön mappában találhatók a képek, amelyek elég nagy felbontásban vannak feltöltve, igy élvezhető és a képgaléria is könnyen lapozható.




A Hírek részben jelennek meg azok a cikkek, híradások, interjúk, amelyeket velük készítettek különböző újságok, internetes oldalak, televízióműsorok. Nagyon szépen illusztrált fotókkal, a végén újabb visszacsatolást adnak a képgalériához, ahol évenkénti bontásban nézhetjük meg a képeket.



A Turné menüpont alatt flash alapon láthatjuk a plakátokat és a turné helyeket. A plakátok elég gyorsan követik egymást, egy picit talán túl gyors az átlag szemnek. Plakátjaikat is felteszik jpeg formátumban, amely visszalapozható.




Valamint mivel olyan utazó cirkuszról van szó, amely állatokat is foglalkoztat, ha kisállat születik, arról is szívesen hírt adnak.




Érdekesség, hogy fesztiválokon is indulnak, ahol a cirkuszdinasztia tagjai megmérettetésen vesznek részt, ilyen volt például a Nemzetközi Cirkuszfesztivál, ahol gyermekeik a „new generation” különdíját nyerték el.
https://www.facebook.com/Hung%C3%A1ria-Cirkusz-215075808535819/photos/1645697822140270





A közzétett anyagok között találni más cirkuszok kiemelkedő eredményeiről szóló cikkeket is, ebből azt tudtam leszűrni, magát a cirkusz művészetet is népszerűsítik. Amit hiányoltam, az a cirkusz bemutatkozása, véleményem szerint ez nagyon hiányzik az oldalról, jómagam is külön hozzáolvasással tudtam meg róluk információkat.


Milyen módon strukturálják a tartalomszolgáltatást, milyen menüpontok vannak az oldalon? Milyen interaktivitási lehetőséget kínál az oldal?



Vízszintes menüsorban hét menüpont található, így a nyitóoldalról könnyen jutunk az aloldalakra, ahonnan szintén van lapalji visszacsatolás.

Főoldal: háttere viszonylag gyorsan változó fotók az előadásokról, mellette keretes hírben a fellépések dátumai, amelyek azonban még a legutóbbi 2020-as év őszi időpontjait tartalmazzák.

Műsor: itt olvashatunk a cirkusz állatairól, van fotó kollázs és rövid, pár soros információk a díjnyertes artista produkciókról.
Galéria: 2016-ig évenkénti bontásban külön mappázva nézelődhetünk
Turné: a 2020-as év őszi időpontjai vannak fent és pár plakát, amely flash alapon váltja egymást.
Jegyárak: információ a pénztárnyitásról, valamint az internetes jegyvásárlás lehetőségét is felkínálják az érdeklődőknek. Ebben a menüpontban egy helyszínrajzot is találunk, amely a felállított sátor alaprajzát mutatja be a páholyokkal, művészbejáróval és vészkijáratokkal együtt. Plakátot is találunk a jegyárakkal kapcsolatban, páholyonkénti árfekvésben.
Hírek: ahogy korábban írtam, itt blogszerű bejegyzéseket olvashatunk az eddig róluk megjelent interjúk, forgatások és újságcikkekről.
Kapcsolat: első információ itt a jegyrendelés lehetősége, egy beépített modul segítségével megadhatjuk az adatainkat, dátumot, időpontot, és ha szeretnénk egyéb felvilágosítást, azt itt lehet megtenni üzenet formájában. Semmilyen név, vagy telefonos elérhetőség nem található itt.



Az oldal mobilra optimalizált, a weboldal gyorsan betöltődik. Az oldalon lévő tartalmak jól tördeltek, bár a szöveges részekhez képest túlsúlyban vannak a fényképek és flash elemek. A weboldalon külön blogot nem üzemeltetnek, bár a Hírek menüpont annak is beillik, hiszen az elrendezése kategória blog szerű. Nagyszerű lehetőségnek tartom azt, hogy már a weboldalon keresztül is lehet jegyet foglalni az előadásra, részletes a tájékoztatás a nyitással, szektorokkal kapcsolatban, telefonszámokkal bővítve az elérhetőséget.


Hogyan és miképp használják a közösségimédia jelenlétüket? Milyen posztokat láthatunk, milyen aktivitásúak a lájkot, kommenteket?




A weboldalt véleményem szerint nem szerencsésen kötötték össze a közösségimédia felületekkel. A honlapon csak hosszas keresés után, a Műsor menüpontban lehet olvasni a Facebook oldalukról, és itt található egy telefonszám is, infó vonal néven.

Facebook oldalból kettőt is találtam, de csak az egyik szól igazán a cirkuszról, mert az első személyként lett létrehozva, a másik facebook oldalon van lehetőség követésre, kedvelésre. Az oldal 26.479 embernek tetszik és 26.493 ember követi. 2011. július 10.-én hozták létre.




A posztok többsége megosztós játék felhívás, amely során azon között, akik épp az adott fellépés plakátját megosztják, páros belépőjegyet sorsolnak ki. Szívesen tesznek ki képeket a cirkuszban lévő állatok napi tevékenységéről- oroszlánok, tigrisek, elefántok, lámák.
https://www.facebook.com/Hung%C3%A1ria-Cirkusz-215075808535819/photos/2523780430998667

Előfordul egy-egy interjú a helyi televízióval, amelynek linkjét kiposztolják, vagy hirdetés, amely során megköszönik például a Bábolna Kft-nek az állatok etetéséhez nyújtott szponzori segítséget.
https://www.facebook.com/Hung%C3%A1ria-Cirkusz-215075808535819/photos/1943220422388007

Ha híres ember látogat el a cirkuszba, arról is készült egy külön poszt, így történt ez Haumann Péter színművésszel, vagy Till Attila műsorvezetővel.





Több állatvédő is hangot ad az oldalon a kommentálhatóságot kihasználva, hogy akkor mennek majd cirkuszba, ha csak emberi produkciót mutatnak be, az állatok betanítását nem tartják állatbarátnak. Ezeken a posztokon az olvasók inkább csak egymással kommunikálnak, a vezetőség nem ír hozzá sem pro, sem kontra semmit.

Egyetlen egy posztot találtam, amely során hivatalos ügy lett, feljelentés érkezett vadállatok védelme érdekében, amelyet a cirkusz vezetősége leközölt és kiírták, megteszik a szükséges lépéseket jó hírnév megsértése végett.
https://www.facebook.com/Hung%C3%A1ria-Cirkusz-215075808535819/photos/2271046549605391





A Facebookon és a weboldalukon kívül más médiafelületet nem használnak.


A vírus miatti zárvatartásra milyen megoldást találtak?

2020. június 17.-i az a poszt, ahol érdemben posztolnak arról, hogy országos turnéjuk újra elindul, és minden egészségügyi előírást betartanak. Leírják ilyen mértékű zárva tartásra még nem volt példa a cirkuszok történelmében.

2020. március 13.-án bejelentették, hogy a járványhelyzetre való tekintettel felfüggesztik turnéjukat, az éppen akkor győri előadásra megváltott jegyek árát visszaválthatja a közönség.
https://www.facebook.com/Hung%C3%A1ria-Cirkusz-215075808535819/photos/2879432808766759

Milyen szolgáltatásokat kínál most az intézmény?
Jelenleg nincsen elérhető szolgáltatása, ez biztosan a járványhelyzet végett van igy.

Mit találunk a korábbi aktív működésről (galéria, archívum) és mit a későbbi tervekről?

2016-től kezdve folyamatosan vannak fent képek, albumok a társulatról, szivesen osszák meg a róluk készült interjúkat, cikkeket. Későbbi tervekről nem olvastam, de az eddigiek során mindig megújult műsorral várták a nagyközönséget, tippem, hogy a mögöttük lévő időszakot biztosan a fejlődésre is felhasználták.






Design

A honlap kinézete fiatalos, pörgős, a sötétkék és rózsaszín színek dominálnak. Számomra a képek picit túl nagyok és gyorsan követik egymást. A Hírek menüpont a legkidolgozottabb, mind színvilágában, mind információban kellemes, egyszerű, nem villog, fehér alapon három hasábos elrendezésben találhatók a társulatról készült újságcikkek, riportok, médiaesemények.





Tetszik, hogy a honlap jobb alsó sarkában a nyílra kattintva felugrik az oldal tetejére, igy kényelmesebb az információk között haladni.



Egyéb megjegyzés

Az órai feladat megismerésekor örültem, hiszen abban a szerencsében lehet részem, hogy ismerem a családot. A Lakóhelyemen, a Pest megyei Vasadon állomásoznak a cirkusz társulat vezetői, itt van házuk. A turnézások után ősz végétől itt laknak. A pandémia okozta helyzetben már egy jó ideje nincs fellépésük. Férjem pedagógus és a család gyermekeit tanította/ tanítja a Vasadi Általános Iskolában, sőt, legkisebb gyermekük Jordan, a mi kislányunk osztálytársa is.

Úgy gondolom a cirkuszban élő gyermekek sokkal érettebbek a kortársaiknál, önállóbbak, bátrabbak az élet több területén, a szereplés öröklődik bennük generációról-generációra. Ha lehetőségük van rá, szivesen adnak kis műsort az iskolában is.




Képek forrása:

A cirkusz honlapja: http://www.hungarianagycirkusz.hu/
A cirkusz facebook oldala: https://www.facebook.com/Hung%C3%A1ria-Cirkusz-215075808535819

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése