keresés

2015. május 8., péntek

Virtuális Diamúzeum

A virtuális múzeum a legrégebbi diafilmektől a technika alkonyatáig feldolgozza, tárolja és szolgáltatja azokk tartalmát témakörökre lebontva, jól kereshető és praktikusan használható formában. 

A gyűjteményt összeállította: Bíró Ferenc
Az oldal tulajdonosa és üzemeltetője: OSA Archívum
Programozó: Sütő Károly/PC-CD Interactive Multimedia
Jogtulajdonos: Diafilmgyártó Kft.
Kapcsolat: diafilmmuzeum@osaarchivum.org
URL címe: http://dia.osaarchivum.org/public/index.php

A virtuális diamúzeum tematikusan dolgozza fel a legrégebbi diafilmektől kezdve az összes, e technikával létrehozott minden megjelent diafilmet (mesék, ismeretterjesztők, irodalom, iskolai oktató anyagok, politika, magyar irodalom, biológia stb.). Önálló URL címmel rendelkezik (http://dia.osaarchivum.org/public/index.php) Nem egy túlzsúfolt honlap. Csak a diafilm technikával készült dokumentumokat dolgozza fel. Van 5 rovata: A gyüjteményről cím alatt egy nagyon jó összefoglalót találunk a tartalomról, történetről, kutatásról, tematikáról és egyébb fontos információról ami fontos a honlap használatához. A Történet és technikák című rovatban betekintést enged a dia különféle technikáiba, fejlődéstörténetébe és a technika alkalmazásába. A Diafilmek rovatba pedig tematikusan kiválaszthatjuk, hogy mit szeretnénk megkeresni. Ezen kívül van egy Linkgyűjtemény, mely tartalmazza mindazokat az információforrásokat, amik fontosak lehetnek a diafilm története, technikája és fejlődése, alkalmazása szempontjából. A Rólunk írták című rovat pedig a médiában megjelent ismertető, tájékoztató anyagokat tartalmazza, melyek többnyire jellemzően az adatbázis indulásakor (2011 április elején) jelentek meg. A Címkék alatt pedig megtalálhatóak azok a témakörök, melyek lefedik az egész állományt tartalmazva az adott témában található diafilmek számát is. Az állomány dokumentumainak összlétszáma 5548 tétel.

A Keresés menüpont alatt lehet összetettebb keresést is végezni, hiszen lehet címke, kiadási év, technika, készítő és cím szerint is keresni egyszerre és külön-külön. Az Ajánló-ba pedig a legnépszerűbb dokumentumokat találhatjuk meg.

Jobb felső sarokban a honlap átállítható angol nyelvű verzióra is. A megtalált diafilmet végig lehet nézni a jobb-egér gombbal ugyan úgy, mintha a diavetítővel pörgetnénk végig a filmet.
A honlapnak nincs facebook oldala, tehát nem like-olható, nem lehet tudni nyilvánosan hányan kedvelik, használják naponta. Nincs regisztrálási lehetőség vélhetőleg azért, mert mindenki szabadon használhatja a korlátozások nélkül egyenlő jogosultságok alapján. Továbbá nincs hozzászólási/kommentelési lehetőség, nem lehet hírlevélre feliratkozni. Az RSS elvileg felkínál egy feliratkozási lehetőséget, de nem működik. Az Impresszum pedig a következő adatokat tartalmazza:
Impresszum

A gyűjteményt összeállította: Bíró Ferenc
Az oldal tulajdonosa és üzemeltetője: OSA Archívum
Programozó: Sütő Károly/PC-CD Interactive Multimedia
Jogtulajdonos: Diafilmgyártó Kft.
Kapcsolat: diafilmmuzeum@osaarchivum.org

A lenti, nyitó oldalon gyakorlatilag a felsoroltak közül minden információ, rovat és alkalmazás látható, amit ha ráklikkelünk, akkor olvashatjuk a mögötte lévő információkat.



A gyűjteményről

„A Diafilm-történeti Gyűjtemény az egyetlen hazai film-diapozitíveket őrző magán gyűjtemény, amely több mint 35 éves kutató és rendszerező munka eredményeit tükrözi. Rendelkezik az 1920-as évektől napjainkig megjelent oktató, ismeretterjesztő és szórakoztatási célokat szolgáló diafilmek és diasorozatok érdemi teljességével. A kollekció legrégebbi tekercsei a Falu Urániájának és a Budapest Székesfőváros Pedagógiai Filmgyárának kiadványai közül valók. Jelentős részét képezi a múzeumnak a Vallás és Közoktatásügyi Minisztérium és a Népművelési Minisztérium Beszélő képek c. sorozata, amely az 1950-es évek diafilmkiadást reprezentálja. Szinte teljesnek mondható az Oktatásügyi Minisztérium Szemléltető Filmkirendeltsége, valamint az Iskolai Filmintézet kadásában megjelent tekercseki. Majdnem hiánytalan a Magyar Diafilmgyártó Vállalat mese és ismeretterjesztő szalagjaiból álló állományrész. A kiadványokat lehetőség szerint eredeti csomagolásában (kiszerelésében) őrizzük. A filmekhez tartozó szövegkönyvek, használati utasítások, korabeli kereskedelmi árjegyzékek, katalógusok, valamint a filmekhez tartozó hangfelvételek szintén megtalálhatók a diafilmgyűjteményben.

A filmeket és keretezett sorozatokat egy kisebb vetítőgép és diakészítési technikai eszközöket tartalmazó eszköztár teljesíti ki. Ez a gyűjteményrész tartalmazza a hazai kereskedelmi forgalomban régebben beszerezhető mese-diavetítők minden típusát, a hozzájuk tartozó műszaki dokumentációval, kezelési utasításokkal együtt. A témába vágó tájékozódást segíti az a gazdag nyomtatott katalógus-kollekció, mely az elmúlt évtizedekben működő diatárak, könyvtárak, és film és szemléltetőeszköz tárak egykori állományáról ad átfogó képet.”

Állományi adatok:

Diafilm és diasorozat: 3742
Hangosított dia:148
Külföldi diafilm és diasorozat: 247
Szövegkönyvek: 892
Aprónyomtatványok, plakátok, stb.: 347
Technikai eszközök: 172

összesen: 5548

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése