keresés

2015. május 12., kedd

A komplex tartalomszolgáltatás szempontrendszerei

A tartalomszolgáltatás kiépítésekor főleg arra kell törekedni, hogy a fenntartók együttműködjenek az átlagfelhasználókkal, akik különböző tartalmakat generálnak az adatvédelemről és információbiztonságról. Meg kell teremteni az egyensúlyt a hitelesség és a közösségi aktivitás között. Ezt úgy lehet elérni, hogy valamilyen algoritmus segítségével a hiteles tartalmakat a rendszer kiemeli a tömeges információhalmazból. A szakértői gárda, illetve a közösség értékelése alapján is működhet adolog. A szakértők lehetnek a tartalomszolgáltató munkatársai, illetve külsős felhasználók is csatlakozhatnak. Köztük olyan pszichológusok, szociológusok, kriminológusok, média szakemberek, informatikusok, illetve információs szakemberek vesznek részt a folyamatban, akik képben vannak a informatika világával és az internet veszélyeivel is. 


A komplexitás
A komplexitás miatt a hivatkozások, mash-up-ok jelenléte is nagyon lényeges szempont, ami tovább növelheti a bejegyzés autentikusságát. A témához nem feltétlenül kapcsolódó forrásokat is össze lehet szedni, az a lényeg, hogy összességében véve az információbiztonságról szóló tartalom születhessen meg. Elő lehet venni valamilyen pszichológiai, szociológiai, kriminológiai témájú tanulmányokat vagy cikkeket is, amiből a végén olyan cikk kerekedik, mint pl., hogy az egyre elszaporodó személyes adatokkal való visszaélés milyen hatással van az egyén életére, lelkiállapotára és ilyenkor mi a teendő, milyen megoldást kell találni. Egy felhasználó minél nagyobb számú minőségi tartalmat generál, annál rangosabb, elismertebb profillal rendelkezik, ami motiváló tényező az újabb és újabb minőségi tartalmak készítéséhez. Ahhoz, hogy a világháló szerves részét képezhesse, a tartalomszolgáltatásnak együtt kell hogy működnie más közösségi platformokkal, hogy azokon a színtereken is megosztásra kerülhessen ezáltal is további olvasókat és potenciális felhasználókat szerezve.

Legyen élmény!
Létre kell hozni különféle kategóriákat, akár címkézés segítségével, hogy a felhasználók szelektálni tudjanak a túl sok információból, avagy könnyebben megtalálhassák a kívánt bejegyzéseket. Lehet ez akár vírusos támadásokról, a privátszféra ellen elkövetett jogsértésekről, a szextingről és cyberbullyingről, hipotézisekről, megtörtént eseményekről, közösségi oldalakról, mobileszközökről és a legújabb informatikai trendekről szóló rendszerezés is. A felhasználók számára ezen tartalmak befogadása legyen élmény, szórakoztató, tájékoztató, illetve figyelemfelkeltő is egyben. Kkülönböző példákkal és történetekkel is fel lehet dobni az egyes bejegyzéseket.

Cél: a tudatosság
Hogy ha a tartalomszolgáltatónak mindezt sikerül elérnie, akkor nagy esély van rá, hogy a felhasználókat rávegye arra, hogy tudatosak legyenek az internetes és számítógépes veszélyek és a biztonság tekintetében. Minél többen vesznek részt a tartalomgenerálásban, annál többen spontán módon úgy látják, hogy tenni kell saját maguk és mások biztonságáért. Végülis fontos mindenkinek a privátszféra sérthetetlensége.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése