keresés

2016. június 22., szerda

Lajta Béla Virtuális Archívum

Alapadatok a gyűjteményről
 
Lajta Béla Virtuális Archívum:
http://lajtaarchiv.hu/

Az adatbázis fő célja az építész Lajta Béla munkásságnak bemutatása.
Az archívum a szétszóródott hagyatéknak, töredékesen fennmaradt életműnek a fellelhető tárgyait, képi és írásos dokumentumait kívánja a világháló segítségével összegyűjteni, és egy jól áttekinthető, kereshető rendszerben bemutatni. Számít az építészettel, annak történetével akár hivatásból, akár kedvtelésből foglalkozó látogatók figyelmére, megjegyzéseire.


Alig két évtizedes pályája során Lajta Béla rendkívül változatos, épületről-épületre új megoldásokat felmutató, ugyanakkor egyenletesen magas színvonalú életművet hozott létre. Legkorábbi alkotásai Lechner Ödön nemzeti szecessziós törekvéseihez kapcsolódtak. Első jelentősebb figyelmet kapott fővárosi épületei 1906 után az angol Arts and Crafts, a finn nemzeti romantikus építészet és a hazai népi építkezés tanulságait ötvözték. 1910 táján a Bárczy-éra városvezetése nemcsak iskolaprogramjának leggazdagabban kivitelezett darabját, de az új városi könyvtár és kultúrpalota monumentális feladatát is rá bízta, az utóbbi megvalósítását azonban a háború megakadályozta. 1910 körüli érett alkotásai a korszak európai élvonalába sorolhatók, sok tekintetben pedig már az 1920-as évek art decóját, modernizmusát előlegezik. A gyűjtemény létrehozója Csáki Tamás, Budapest Főváros Levéltárának munkatársa. Munkáját számos intézmény, illetve a Nemzeti Kulturális Alap is támogatta.

Képernyőképek

 
Az Archívum nyitólapja

 
Hírek aloldal

 
A művek listája

Linkgyűjtemény

 
A keresési felület, címkék, üzenetküldés

 
Találati lista a gyűjteményben

 
Egy konkrét találat a gyűjteményben
 
Információszolgáltatás
 
A honlap rendkívül részletes tájékoztatást nyújt a bemutatott tartalmat illetően. A látogató megismerheti az építész életét, munkásságát, a vele kapcsolatos webes illetve nyomtatott tartalmakat. Az egyes aloldalak igen gazdagon illusztráltak: számtalan fotó, illetve digitalizált  dokumentum segít elmélyülni az adott témakörökben. Szerzői jogi feltételekről, digitalizálásáról, a webes rendszer fejlesztéséről, a tételek típusairól, elérhető formátumokról, a gyűjtemény felépítéséről, navigációjáról, keresési és egyéb felhasználói lehetőségekről nem tájékoztat az oldal.

Navigáció/struktúra/webdesign

A gyűjtemény aloldalai egy-egy témacsoportot ölelnek fel. Ezeken belül további aloldalak segítségével juthatunk el a specifikusabb tartalmakig. A weboldal kialakítása igényes, könnyű rajta tájékozódni. Az egyes tartalmak gazdagon tárgyszavazottak. Sajnos az oldalon található linkek egy része már nem él, a honlap karbantartása, tartalmának aktualizálása már jó ideje szünetelhet. A keresési felület egyszerű, összetett keresésre nincs lehetőség. A találati lista jól áttekinthető.

Kínált formátumok

Az archívum lehetőséget ad a tartalom letöltésére is. A témakörökhöz kapcsolódó képek, dokumentumok jpg formátumban kerülnek lementésre.

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés

Az adatbázis tartalma sokrétű. A sok leíró, magyarázó szöveg mellett digitalizált képek, dokumentumok gazdagítják a tartalmat.
Egy adott keresést követően a bal oldali találati listában láthatjuk a találati listát. A keresőmotor megadja az adott altémát amiben a keresett kifejezést megtalálta, illetve téma kezdő soraiból párat el is olvashatunk. Az altémára, illetve az olvasson tovább linkre kattintva jutunk el a konkrét találathoz.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

A gyűjtemény nem rendelkezik Web 2.0-ás lehetőségekkel. A honlap angol nyelvű változattal is rendelkezik. Külön felület áll rendelkezésre az észrevételek elküldésére.

Közösségimédia-kompatibilitás

A letölthető tartalmak egyedi URL-el rendelkeznek, de beágyazott paranccsal nem lehet őket megosztani. A gyűjteménynek nincs külön Facebook oldala, viszont van az oldalon likeolási lehetőség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése