keresés

2015. május 20., szerda

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár


Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár 1950-ben jött létre a Borsod, Abaúj-Torna, Zemplén megye és Miskolc levéltárainak egyesülésével. A levéltár illetékessége területi vonatkozásban kiterjedt az összevont Borsod-Abaúj-Zemplén megye közigazgatási határai közötti területre, gyűjtőkörileg pedig, néhány országos jelentőségű gazdasági szerv kivételével, az összes iratképző szervre.


Információszolgáltatás

A levéltár honlapján részletes leírást lehet kapni a gyűjteményről a Segédletek menüpont alatt. A levéltár történetéről rövid, ámde mégis részletes leírást lehet találni a Levéltárunkról-> Levéltártörténet pont alatt. A honlapon még megtalálhatjuk, hogy ki és mi a levéltár fenntartója, milyen szerzői jogi feltételekkel lehet igénybe venni a szolgáltatásokat, milyen elérhető formátumok vannak, kik az intézmény munkatársai, milyen a honlap felépítése, emellett hírekkel, érdekességekkel és ajánlókkal is találkozhatunk. Az oldalt folyamatosan frissítik, az aktuális hírek megjelennek a Kezdőlapon.

Navigáció/struktúra/webdesign:

Az intézmény kapcsolatait aloldalakon keresztül lehet elérni, pl. a társintézmények, amelyekhez a Társintézmények menüpont megnyitása után lehet hozzáférni. A gyűjteményben való keresgélésben és kutatásban segítséget nyújt a levéltár, a Segédletek menüpont alatt, ahol megtalálható a levéltár teljes fondjegyzéke, raktárjegyzéke, stb.
A honlap alapvetően jól átlátható, a menüpontok között könnyű navigálni, alig pár szint van, így nincs szükség elmélyedni az oldalban.

Kínált formátumok

A BAZL által kínált formátumok: HTML, JPG, DOC, MP3, PDF.
Szinte minden, ami fent van a honlapon, le lehet tölteni.

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés

Minden olyan dolgot, amit le lehet tölteni, rendesen elláttak metadatokkal. Többek között egy rövid leírással, valamint a fájlméret nagysága, feltöltés dátuma, letöltések száma és értékelés szekciókkal.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

A levéltárnak van hírlevele és RSS feedje, amire fel lehet iratkozni, lehetőség van regisztrálni, bár nem lehet testre szabni az oldalt, viszont kommentelni és értékelni lehet.

Közösségimédia-kompatibilitás

Könnyű az oldalak megosztása, mivel nincs semmi beágyazva, így mind rendelkezik külön URL címmel. A levéltár nincs fenn a Facebook-on.

Screenshots/képernyőkép
- gyűjtemény nyitólap



 - keresési felület


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése