keresés

2015. május 4., hétfő

Börtönfilmek 6.

Egy blog szerkesztésénél fontos, hogy először a webdesign, majd a tartalom megfogja a felhasználót. Mivel blogomban börtönfilmekkel foglalkozom, ennek a gyakorlatban való megvalósítása az én oldalamnál is szükséges. A szerkesztéshez a blogger.com-ot használom, de hasonló témájú blogokat böngészve rájöttem, hogy mások is. A blogger.com felülete persze testreszabható, de a testreszabási és a formázási lehetőségek is korlátozottak.
A Joomla! nyílt forráskodú, ezért természetesen jóval több testreszabási lehetőséggel és modullal operáló tartalomszolgáltató rendszer demó verziójának kipróbálása után ráébredtem, mennyivel megrargadóbb, figyelemfelkeltőbb blogot lehet itt szerkeszteni. Jóval több szövegformázási és elrendezési lehetőséget kínál fel ez a CMS, illetve a képek is szabadon átméretezhetőek.


Véleményem szerint a képek beillesztése egy filmes blognál az elvárható minimum. Én leginkább jpg formátumot használok, de a gif kiterjesztés is, mely mozgóképet is képes tárolni.
A filmelőzetesek megjelenítéséhez az integrálás nélkül használható Youtube-ot szoktam használni. Persze léteznek még ezen a videomegosztón kívűl más, szintén a Google tulajdonában lévő és egyszerűen beágyazható eszközök, mint a GoogleMaps vagy például filmekkel kapcsolatos felmérésnél igen hasznos lehet a Google docs kérdőívszekesztője. De manapság alapkövetelmény minden blognál a Facebook plugin (lájk és megosztás gombok) és a Facebook feed vagy egyéb más feedek használata.
Elkerülhetetlen, hogy a Facebook nyomdokaiba lépjenek a blogok is és éljenek a különböző webes eszközök és oldalak integrálásának lehetőségével.


Az alábbiakban olyan alkalmazásokat, illetve eszközöket mutatok be, melyek segítséget nyújtanak a blogszerkesztés folyamatában.
Ilyen a The Blog Post Ideas Generator is, mely egy Google Chrome böngészőhöz használható alkalmazás és azoknak találták ki, akik ötlet híján megakadtak a blogszerkesztésben. Ez az ötletgenerátor segít a bloggernek oly módon, hogy tartalomra vonatkozó tippeket ad neki. Ezt a bővítményt leginkább akkor venném igénybe, ha a filmeken kívűl egyéb területre is ki szeretném bőviteni a blogom “profilját”.
A következő szoftver, amit be szeretnék mutatni, egy nyílt forráskodú CMS, a Textpattern, mellyel egy átlag számítógéphasználó is könnyedén szerkeszthet blogot és bármilyen egyéb webes tartalmat úgy, hogy ráadásul még az átlagosnál jóval több plugint is beépíthet a blogjába. Én márcsak ezért is választanám ezt a telepíthető szoftvert blogom megreformálásához, mert biztonságos és stabil.

Egy egyszerű, de nagyszerű alkalmazás a Google Feedburner, mellyel be lehetővé teszi, hogy blogunkat kedvelők email címűket beírva feliratkozzanak oldalunkra és emailben értesüljenek minden új bejegyzésünkről. Azt hiszem, nem kell magyaráznom, hogy ez milyen előnyöket jelent minden egyes blogger számára. Egy biztos: ez az alkalmazás segít abban, hogy ne merüljön feledésbe blogunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése