keresés

2015. május 19., kedd

Összefoglalás - Űrszekerek

Vulkáni Keep Calm
A sci-fi műfaj megjelenésével egy egészen új világ teremtődött az emberek számára. Először ez csak a képzelet világa volt, de később egészen átférkőzött az emberek valós világába. Mára egész kis közösségek, rajongótáborok jöttek létre egy-egy film/sorozat körül, mint például a Star Trek esetében is.
Érdekes belegondolni, hogy a sci-fi mennyi emberre képes hatással lenni, és mind a magán-, mind a tudományos életben mennyi változást hozott és eredményez még mindig. Ennek kapcsán az ELTE informatikus könyvtáros hallgatójaként a tudományos-fantasztikus világok társadalomra/egyénekre gyakorolt hatásával, konkrétan a Star Trek rétegkultúra (főként) webes megjelenéseivel foglalkoztam az Űrszekerek - Star Trek fanság nem csak fanoknak nevű blogomban.


A sci-fi műfaja


Science fiction - Future
"A legegyszerűbb azt mondanunk, hogy a sci-fi olyan mű, amelyben űrhajók, robotok, marslakók, gülüszemű szörnyek és távoli bolygók szerepelnek. Ez a körülírás kielégítheti azokat, akik nem olvasnak sci-fit. Azoknak viszont, akik ismerik és olvassák, nem kell sokat magyaráznunk, ők úgy is tudják, miről van szó." (Kuczka Péter, 1977)
Az Encyclopedia Britannica definíciója szerint: olyan művészeti forma, melynek cselekménye a távoli jövőben, elképzelt, de reális alapokon nyugvó technológiával foglalkozik.

A science fiction, mint irodalmi műfaj, már a korábbi századokban megjelent, de igazi jelentőségét csak több tudományos (és társadalmi) „jelenség” nyomán érte el. Mindazon túl, hogy megváltoztatta az irodalmat, az egész emberi létre hatással volt. A sci-fi és a tudomány oda-vissza hatnak egymásra, hiszen a tudományos technológiák gyors fejlődése sok író fantáziáját indította be, akik maguk hihetetlen ötletekkel álltak elő, s végül ezek az ötletek megjelentek a tudományos életben, ahol aztán egyre több, korábban elképzelhetetlen eszköz született, majd ezek ismételten hatással voltak az emberek képzeletére, és lesz ez még így a jövőben is. (A sci-fi hatásairól bővebben itt.)



Trekkerség


Mint azt már fentebb említettem, a science fiction nem csak a tudományos életre, hanem közvetlenebbül, magukra az emberekre is nagy hatással van. A fogékonyabb embereket aktivitásra készteti, s maguk is sci-fi írásba kezdenek és/vagy közösségeket építenek, folyamatos kapcsolatot tartanak fenn egymással, chat-elnek, posztolnak, külön site-okat hoznak létre, együtt játszanak stb.
A Star Treknek is széles rajongó rétege alakult ki az első tévésorozat megjelenése óta. Különböző platformokon hoznak létre tartalmakat, s tartják ezeket fejlesztés alatt. Ők igazi fanok, angol szakkifejezéssel élve: Trekkies vagy Trekkers.

Több bejegyzésemben is foglalkoztam ilyen Star Trekes fansite-okkal, külföldiekkel (pl. itt) és magyar oldalakkal (pl. itt) egyaránt. Ezek tartalma igen vegyes: általában híreket, nagy film és/vagy egyes sorozatrészek elemzéseit, vásárlási lehetőségeket, Facebook elérhetőséget, chat-beszélgetési lehetőséget találunk rajtuk stb. A fanoldalak elsődleges célja, hogy a rajongók megoszthassák gondolataikat, élményeiket, tapasztalataikat egymás között.

USS Enterprise NCC-1701 űrhajó makettje
A trekkerek fantáziája határtalan, olykor külön világban élnek, sőt saját univerzumot alkotnak, melyet másokkal is megosztanak. Ahogy Mr. Spock (Leonard Nimoy) a Star Trek III - Spock nyomában c. film elején is mondja: "Az Enterprise csillaghajó állandó útjainak színtere a határtalan űr. A hajó feladata új világok felkutatása, új életek és új civilizációk felfedezése; hogy arra menjen, ahol ember még nem járt azelőtt." S mintha egy-egy ST fan egy ilyen űrhajó (vagy annak kapitánya) lenne... Évtizedek óta elterjedtebb, hogy a rajongók a rajongásuk tárgyában bizonyos okoknál fogva történeteket írnak (pl. az általuk elképzelt előzményként, vagy kiegészítő történetet, esetleg egy be nem fejezett film/sorozat folytatását, végét stb.). Ezek a rajongói írások, a fanfiction-ök, vagy fanfic-ek, vagy csak simán fic-nek is szokták nevezni az ilyen alkotásokat. (Star Trek fanfic oldalakról itt lehet olvasni a blogomban.)

Az emberek szabadidejüket áldozzák rajongásuk tárgyának, erőbefektetést nem kímélve. Sok rajongónál ez egy életérzés. A kívülállók számára különösnek tűnhet, főleg, ha a rajongók még be is öltöznek valamelyik Star Trek egyenruhába és egy sajátságos nyelven, pl. klingonul szólalnak meg. Csak érdekességképp említeném meg, hogy lassan, a tervek szerint már 2016-ban online is tanulhatjuk ezt a nyelvet, az egyre népszerűbb (online nyelvtanulásra szolgáló) Duolingo oldalán (erről bővebben itt lehet tájékozódni a Duolingón).
Az öltözet és a makettek, emléktárgyak készítése mellett egy jelentős részt képez a játékok univerzuma is, melyeknek az Internet térhódítása következtében szintúgy lehet közösségformáló ereje, amióta online, több szereplő részvételére alkalmas játékok láttak napvilágot. A Star Trekes játékok a '70-es évektől együtt fejlődtek a technika változásaival, hogy kielégítsék a hozzátartozó szubkultúra igényeit, és mára már olyan játékokkal játszhatunk, mint a Star Trek Online vagy a Star Trek: Alien Domain (ezekről itt írtam). Ez a két játék interneten, online játszható, sokjátékos szerep-, ill. stratégiai játék. Igen népszerűek, Facebook oldalaik látogatottsága is magas számnak örvend (pl. a Star Trek Online Facebook oldalát 2010 óta több mint 250 ezer ember kedvelte, és meghaladja a kétezret a róla beszélők száma).

Harcjelenet a Star Trek Online-ban


Összefoglaló


Összegezve elmondhatjuk, hogy a science fiction, bár sajátságos műfaj, de mégis sokakban indít el valamit, ami érdekes, új gondolatokat ébreszt az emberekben; új ötleteket ad, melyek a világ több szegmensére is kihatnak, a tudományos és a magánélet is változott ennek (is) köszönhetően, ill. hatással van oda-vissza egymásra.
A Star Trek a sci-fi műfaján belül is egy saját univerzumot képvisel, melyet rajongói tartanak életben.
A Star Trek fan, vagy rajongói oldalak ritkán szerveződnek/szerveződtek központosított, nem civil kezdeményezésre. Leginkább az a jellemző rájuk, hogy a rajongók tudásuknak megfelelően alakítottak ki különböző kategóriájú website-okat, fórumokat, csoportokat, virtuális-online közösségeket, melyek öntisztuló folyamatban nyerték el mai formájukat. Magyarországon leginkább a lexikális jellegű ST rajongói oldalak dominálnak stabilan; a fórum alapúak, illetve egyéb közösségre épülő website-ok csak ritkán maradnak életben. Így visszatekintve az én blogom is az áttekintő, leíró tartalmakat részesíti előnyben, tehát a magyarok között a "hagyományosnak" tekinthető vonalhoz csatlakoztam. A magyar közönséget céloztam meg célcsoportként, de például Szlovákiából és az USA-ból is volt már oldalmegjelenítés. Blogom tájékozódási pontként szolgálhat azok számára, akik kevésbé jártasak, de érdeklődéssel fordulnak az Űrszekerek felé. Bevallom, korábban én sem tudtam sok mindent a Star Trekről, azelőtt csak a filmeket láttam, de blogomban sikerült alámerülnöm az ismeretlenbe, és azóta rengeteg új információval bővült tudásom. Remélem, hogy másoknak is sok érdekességgel szolgálnak bejegyzéseim, melyek csak részben ölelik fel a Star Trek és rajongóik "galaxisát", hiszen oly sok dolog van még, amely felfedezésre vár.

"Ez talán a legfontosabb dolog, amit az emberről tudni kell: Az ismeretlen az, ami meghatározza a létünket. Folytonosan keresünk, de nem csak válaszokat a kérdéseinkre, hanem új kérdéseket is.
Felfedezők vagyunk. Az életünket is felfedezzük napról napra, és felfedezzük a galaxist, próbáljuk kitolni tudásunk határait. És ez az, amiért most itt vagyok: Nem hogy legyőzzelek titeket fegyverrel vagy eszmékkel, hanem hogy együtt éljünk és tanuljunk."
Benjamin Sisko kapitány
(Star Trek: Deep Space Nine, I. évad, 1. rész)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése