keresés

2015. május 19., kedd

Kortárs gyermekkönyv-kínálat 7 - Összefoglaló

A tartalomszolgáltató blogokban összességében, így az általam szerkesztett weboldalban is az a jó, hogy interaktív és közösséget épít. Ez az elsődleges feladata. Ezen kívül fontos még, hogy olyan archív tartalommal rendelkezik, mely bármikor visszakereshető, így sosem késő csatlakozni. Cimkékkel próbálom elérni, hogy az általam szolgáltatott tartalom könnyebben kereshető és tipizálható legyen. Különböző listákat hozok létre, ezzel is könnyítve a keresést. A blog akkor jó és akkor lesz sikeres, ha folyamatos élő kapcsolatot biztosít a szerző és a felhasználók között, valamint személyes és közösségi teret biztosít a felhasználók számára.


Kontextus igénye
Az archiválás lehetősége adja meg azt a nagyon fontos tényezőt, többletet, melyet a web ad számunkra. Ez pedig a kontextus, a kapcsolódás lehetősége, az, hogy megmutatja az adatok közötti összefüggéseket, kapcsolódási pontokat. Sokféle képet, videót, szöveget mentünk el a számítógépünkre, a hálózaton viszont összefüggésükben látjuk ezeket és nem utolsó sorban hat ránk a közösség ereje, aktivitásra és folyamatos jelentétre, átlátásra ösztönöz bennünket.


Igény az információk hitelesítésére
Felhasználóként fontosnak tartjuk, hogy azok az adatok melyeket a különböző weboldalakon megtalálunk hitelesek legyenek. Ha én elvárom ezt, úgy gondolom alapvető, hogy saját tartalomszolgáltatásomban azt tartom szem előtt, hogy hiteles információkat, adatokat közeljek látogatóimmal, az internet felhasználóival. Olyan toplistákat teszek közzé, melyek elismert, hiteles forrásból származnak, sőt több forrásból is tájékozódok azok pontosságáról és, hogy megfelelnek-e a valóságnak.


Perspektíva és komplexitás
A tartalomszolgáltatásnál elsődlegesen arra kell odafigyelni, hogy az egyedi legyen. Ezen kívül nagyon fontos még a felhasználók bevonása, annak éreztetése, hogy adunk a véleményükre és szeretnénk az őket érdeklő információkról tájékoztatni. Bekapcsoljuk őket a tartalomszolgáltatás fejlődésébe, alakításába, ugyanis ők a célközönségünk.
A gyermekkönyvek témakörében szeretnék én is egyedi lenni, de emeleltt olyat alkotni, amit mások szívesen olvasnak és hasznukra is válik. Mivel az interneten számos információ több forrásból is visszaköszönön, nagy az átfedés, ezért lenne fontos olyan komplex weboldalak létrehozása és fejlesztése, melyek olyan tárhelyet biztosítanak, ahol ezek az információk a legjobb helyen vannak, így máshol már szükségtelen újból megjelentetni őket. Egy tájékoztató weboldal lehet értékes akkor is ha egyediségre és akkor is ha komplexitásra törekszik.


Komplex rendszer kidolgozása
Ahogy már említettem, a rendszer kidolgozásának alappilére a hitelesség. Mind a szolgáltatótól, mind a a felhasználóktól elvárható a hitelesség betartása. Ha a felhasználó azonosulni tud a témával, az már egyfajta hitelességet sugároz és olyan felületet tud létrehozni, melyen otthonosan érezhetjük magunkat.
Fontos ezen túl az is, hogy az általunk továbbított tudást a felhasználók magukénak tudják érezni és azt örömmel birtokolják.
Az aktivitást kövessük folyamatosan nyomon, ellenőrizzük a hozzászólásokat, szükség esetén cenzúrázzuk. Persze kell az is, hogy esetleges szakmai viták, ellentétek alakuljanak ki, de fontos, hogy ezeket kultúrált módon vitassák meg.
Biztosítsunk olyan szolgáltatást, mely érdemes arra, hogy mások használják, esetleg több hasonló szolgáltatás közül is miénket válasszák, sőt ajánlják másoknak is. Kreativitásunkkal kitűnhetünk a tömegből.


Az optimális tartalomszolgáltatás képes arra, hogy ő maga legyen akár “az irodalom”, “a könyvtár”, vagy “a szórakozóhely”. Egy olyan közösségi tér, ahová mindenki szívesen látogat el.


Tartalomszolgáltatásunkat úgy alkossuk meg, tudásunkat úgy adjuk át, hog az részese lehessen a hálózati adatáramlásnak. Másik ne arra használják, hogy egy-két adatot, indormáicómorzsát kiragadnak és azt terjesztik, hanem közöljünk olyan mész és összetett gondolatokat, melyeket egészében akarnak majd felhasználni vagy arra hivatkozni.


Optimális tartalomszolgáltató rendszer elvárásai
A következőkben felsorolom azokat a legfontosabb jellemzőket, melyeket az általam választott terület tartalomszolgáltatásának birtokolnia és biztosítania kell:

  • Cimkézés, listázás
  • Élő kapcsolat a szerző és a felhasználó között
  • Archiválás, komplexitás, adatok közötti összefüggés megteremtése
  • Hitelesség, egyediség, felhasználók bevonása
  • Értékes, hasznos, használható tartalom

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése