keresés

2015. május 8., péntek

Szerzői jog és könyvtár 4.

Ha azt mondjuk, „szerzői jog”, valószínű, hogy a hallgatóság nagyot ásít. Betarthatatlan, mondják azok, akik jól értesültnek vélik magukat. Poros és unalmas, mondják a kevésbé jól értesültek. Rengeteg pénz múlik rajta, mondják azok, akik tényleg értenek hozzá. Valóban így van, ezért ezzel a témával akkor is foglalkozni kell, ha első pillantásra riasztónak vagy éppen átláthatatlannak tűnik. Ma még olyan a helyzete a szerzői jognak, mint a régen a dohányzás káros hatásainak: mindenki tudott róla, de senki nem törődött vele. Ma már másként állunk hozzá a dohányzáshoz, és remélhetőleg a szerzői jog is ezt az utat fogja bejárni. Ehhez nagyon sok felvilágosító munkára van szükség, az emberek hozzáállását kell megváltoztatni. Ez a munka már elkezdődött: vannak/voltak példák büntetőperekre, ezért egy könyvtárosnak elemi érdeke, hogy ismerje a szerzői jognak legalább az alapjait. Akár az állásába is kerülhet, ha nincs tisztában azzal, mit engedhet meg magának és az olvasóknak.




Érdemes-e az információkat online fórumokon, blogokban keresni? Kétségtelen, hogy nehéz olyan internetes fórumot találni, amely objektív, teret ad a vitának és szakmailag is pontos, megbízható. Sok esetben bosszantó nyelvtani hibákon kell átverekednie magát az olvasónak, befejezetlen mondatok és oda nem illő megjegyzések csökkentik a színvonalat. Ezek nem feltétlenül zavaróak, ha a fórum / blog témája például a Call of Duty játék, de a szerzői jog esetében már elfogadhatatlanok.


A „körítés” hibái, hiányosságai az átadott tudás hitelességét is megkérdőjelezik. Lehet a blog színes és vidám, de ennek is illeszkednie kell a tartalomhoz. Jó példa erre az IFLS blog, amelyben minden eszközzel élnek a szerkesztők, hogy felhívják és megtartsák az olvasó figyelmét, de emellett értékes és érdekes információt adnak át. Ugyanilyen pozitív példa, már a szellemi tulajdon területéről az ipkitten blog: aki egyszer látta, nemigen felejti el. Mind a két blogra igaz, hogy számos linket találunk minden bejegyzésben, így az állításoknak utána tudunk nézni; ezt sajnos nem teszi meg mindenki, aki az internetet használja arra, hogy terjessze kétes (?) eszméit. Aki blogot ír, annak felelőssége van, hiszen ami kikerül a netre, az szinte minden ember számára elérhetővé válik. Rengetegen vannak, akik már kizárólag a netről szerzik be az információikat, mivel nincs más lehetőségük vagy egyszerűen csak lusták könyvtárba menni. Az ő visszajelzéseik révén javulhat a blog színvonala, előkerülhetnek azok a témák, amelyek valóban érdekesek az olvasók számára, a blog szerzőjét inspirálhatják arra, hogy újabb kutatásokat végezzen el, megpróbáljon megválaszolni olyan kérdéseket, amelyek addig esetleg fel sem merültek benne. Ilyen módon segíthetik egymást a szerzők és az olvasók. Nekünk könyvtárosoknak van egy nagy előnyünk más blogszerzőkkel szemben: hozzá vagyunk szokva a fura kérdésekhez és rendszerint tudjuk, mit hol kell keresnünk, ha valamit nem tudunk fejből. Ha jól meggondoljuk, a blogírás egyfajta tájékoztatási feladat! Végezzük ezt is azzal a gondossággal, mint a könyvtári feladatainkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése