keresés

2015. május 8., péntek

OR-ZSE érdekességek 4.


Zsidó kultúra a web 2.0 világában

A zsidó kultúra több mint három évezredes fennállása óta értékek, gondolatok, értelmezési lehetőségek és életformák lenyűgözően gazdag kincstárát hozta létre. Ha manapság az ember judaizmussal, zsidósággal kapcsolatos tanulmányokat szeretne folytatni, sokrétű szolgáltatás-hálózat áll a rendelkezésére. Míg az Országos Rabbiképzõ-Zsidó Egyetemen, az ELTE, vagy a Pázmány Péter karain a judaisztika iránt érdeklődők hagyományos módon, egyetemi keretek között szerezhetnek ismereteket arról, addig azok számára, akiknek nincs lehetőségük vagy idejük erre, az egyre szaporodó, információban gazdag website-okhoz fordulhatnak ebből a célból.

Az internet megjelenésével lehetővé vált a magyar és az európai kultúra, valamint az egyetemes zsidó kultúra értékeinek minél magasabb színvonalú átadása mindazon érdeklődők számára, akik bármely nemzet, vagy felekezet tagjaiként óhajtják megismerni a zsidó kultúrát. A magyarországi zsidók kulturális, társadalmi és világnézeti sokszínűségének megismertetése vezérelte mindazokat a weblap készítőket, akik magától értetődőnek tekintik, hogy az oldalaikat nemcsak zsidó felhasználók veszik igénybe, hanem bárki más is, aki a zsidó vallás, hagyomány és kultúra iránt érdeklődik. Meggyőződésem, hogy a vallási eszmék és szokások értelmezésekor minden vallási és világi zsidó irányzat álláspontját meg kell ismerni. Jól és megalapozottan véleményt alkotni csak alapos tudás birtokában lehet, a tárgyi tudás megszerzése pedig szükséges alap ahhoz, hogy előítéletek nélküli, értékpluralista, sokszínű multikulturális szemléletet követhessünk. Napjainkban a zsidó vallásnak, hagyománynak és kultúrának számos, egymástól lényegesen különböző, egymásnak gyakran ellentmondó felfogása létezik. A zsidó kultúrát bemutató oldalak szerkesztői a zsidó kultúra megismertetése során többé-kevésbé arra törekednek, hogy a weboldal felhasználói a zsidó kultúrát ne egyetlen irányzat szempontjából, hanem többféle értelmezésben ismerjék meg. Világos céljuk az, hogy a zsidóság történetét és kultúráját megismertető oldalak látogatói – éljenek magyarországi polgárként vagy bárhol a világon; zsidóként vagy nem zsidóként – a zsidó kultúrát ismerő és értékelő, mások hagyományait tisztelő emberekké váljanak az oldalak látogatása révén. E weboldalak szerkesztőinek még az is célkitűzése, hogy az oldal látogatói a múlt tényei mellett megismerjék a zsidó filozófia, irodalom, képző- és filmművészet fontos alkotásait is, és ez segítse őket abban, hogy a zsidó kultúráról szerzett ismereteik integrálódjanak a kortárs valóság mindennapjaiba. Tehát a célok és irányelvek világosak, de mégis valami hiányzik ezekből az oldalakból. Az internetező ember valami oknál fogva hiányérzettel távozik ezekről az oldalakról. Ez a hiány nem más, mint az interaktivitás, a folyamatos kapcsolattartás lehetőségének hiánya.
Ezeknek a zsidó kultúrát bemutató weboldalaknak olyan különleges műhelyként kellene működniük, hogy általuk az érdeklődők nemcsak bepillantást nyerhessenek a tradíció, valamint a korszellemnek megfelelő modern zsidó kultúra értékeibe, hanem aktív részesei is lehessenek azáltal, hogy kapcsolatba léphetnek az oldalak készítőivel.
A XXI. század információs és kommunikációs társadalmában a siker érdekében új kompetenciákra is szükség van. A ma virtuális világa átformálja, a hálózat részévé teszi az egyént. A kommunikáció átalakult. Az SMS, MSN, chat, Twitter, Facebook, Skype használata lehetővé teszi a folyamatos kommunikációt. Az ilyen és ehhez hasonló ismeretterjesztő internetes oldalaknak is alkalmazkodni kell a megváltozott kommunikációformákhoz. A digitális tananyagok, az E-Learning, az Internet folyamatos használata új formákat nyújt az ismeretek megszerzéséhez. A mai digitális nemzedék figyelmét a hagyományos módszerekkel és eszközökkel nehéz lekötni. Aki nem tart lépést a korral, egyre hátrányosabb helyzetbe kerül a tartalomszolgáltatás piacán, és a tudás átadásának hatékonyságában is. A módszereket az adott generáció igényeihez kell igazítani, hogy a felhasználó motivált legyen és aktivitása maximálisan fenntartható legyen. Ennek egyik már terjedőben lévő formája az interneten kommunikáló közösségek kialakítása és a hozzájuk történő csatlakozás. A kibertérben új virtuális találkozóhelyek jönnek létre, amelyekben alkalmi vagy tartós kommunikáció céljából, saját identitásukat felfedő vagy megőrző egyenrangú felek társulnak. A saját tudás hozzátételét szolgálja a linkbeküldés lehetősége, a vitát pedig a kommentelési és chatlehetőségek vagy skype használata is adhatja. Ehhez az ideális állapothoz a zsidó témájú Facebook-oldalak közelítenek leginkább, de van még hova fejlődniük.

Néhány a legnépszerűbb magyar zsidó oldalak közül:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése