keresés

2015. május 11., hétfő

Könyvtárak és torrentek


A blog célja kezdetben az volt, hogy összehasonlítsa egymással a torrenteket és a könyvtári szolgáltatások világát. Egyelőre csak alapozó posztok születtek, melyek sorra vették a legfontosabb jellemzőket.
A kutatásomat három nagy témakör köré csoportosítottam: a könyvtár, a digitális anyagok és a torrentek. Azt vallom, hogy a torrent a modern idő könyvtári szolgáltatásainak előhírnöke. Mert mi is a könyvtár célja, ha nem az, hogy minőségi információt sugározzon minél szélesebb rétegnek?
A torrent célja megegyezik ezzel az eszmével, azonban a módszerek különbözőek. A könyvtárak kezét sokszor megkötik a szerzői jogi törvények, melynek következtében nem működhet teljes hatásfokon az információ áramlása. A torrenteknél (illegális tevékenység lévé) nincsenek ilyen problémák. Azonban ott hiányzik az a felkészült és képzett információval foglalkozó szakember réteg, mely a könyvtárak alapja. A dilemma tehát ezen két hiányosság nem megfelelő felosztásából ered. Milyen jó volna, ha szakemberek tudnák minden korlát nélkül megosztani az információt és kellőképpen megszűrni azt, hogy csak a releváns és valós információnak legyen létjogosultsága. Azonban ez még egyelőre nem lehetséges és nem is valószínű, hogy megvalósulna a közeljövőben. Bíztató jel, hogy sorra születnek a digitalizálást szorgalmazó könyvtári projektek, melyek elősegítik a papír alapú állomány online felületre kerülését, ezzel építve a digitális kulturális örökséget.

A blog a fent említett pontnál megállt és pihenőt tartott. Idén egy "lazább" témakörrel foglalkoztam, azzal, hogy mi történt a torrent biznisz nyerteseivel illetve veszeteseivel. Érdekes volt látni, hogyan alakult a hőskorszak alakjainak élete. Sajnálatos módon sokan börtönbe kerültek, vagy a mai napig ki vannak téve a hatóságok és a sajtó zaklatásainak. A legtöbben ennek ellenére büszke munkájára, de vannak kiábrándult kalózok is. Mindenesetre az kijelenthető, hogy a nagy torrent korszak véget ért. A technika már elérte azt a fejlettségi szintet, mely lehetővé teszi az átlagemberek számára is a felhasználását. A torrentportálok a mai napig aktívak és a hatóságok minden törekvése ellenére sem szűnnek meg. Igaz itt is a mondás, hogy ami egyszer felkerült az internetre, az örökre ott marad. Hiába foglalnak le pár szervergépet, a felhalmozott hatalmas információs anyag nem vész el.

A jövőben talán sikerül megtalálni azt a kapcsolatot, ami összeköti a könyvtárat a torrentekkel. Egyelőre az elméleti hasonlóság marad és az, hogy mindkét fél elveit követve osztja meg az információt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése