keresés

2015. május 10., vasárnap

Minden, ami vámpír 5

Privátszféra és magány
Sokan úgy gondolják, hogy a Facebook megjelenése változtatta meg a világot. Profiloldalunk létrehozásával posztolunk, hozzászólunk különböző témákhoz és lájkolunk különböző oldalakat, amiket érdekesnek, viccesnek vagy csak egyszerűen jónak találunk. Azonban a Facebook előtt is volt már két hasonló oldal az IWIW és a MyVIP. Ezek is hasonlóan működtek, mint a Facebook csak sajnos nem tudták felvenni a versenyt a Facebookkal és egyre kevesebben használták, ami a megszünésükhöz vezetett. Már ezeknél az oldalaknál is fel kellett vállalni személyes véleményünket, hozzászólásunkat, ahogy a Facebooknál is tesszük. Az IWIW és a MyVIP használatakor még nem igazán volt jellemző, hogy egy témához mondjuk a “vámpíroknak” külön” profiloldalt” hozzunk létre. A Facebooknál már ez másképen van szinte már majdnem mindennek van “profiloldala”.
 
Gondolkodás nélkül nemcsak magukról osztanak meg a felhasználók személyes információkat hanem másokról is és ezáltal mindenkinek sérül a privátszférája. Az Internet veszélye, hogy nagyon könnyen függővé válunk tőle. Sajnos a rohanó, fejlődő világban egyre népszerűbbek az okostelefonok is, ahol szinte pár gomb nyomással használhatjuk a Facebookot. Az okostelefonok segítségével már végülis nem bent ülünk a négy fal között magányosan, hanem kint a szabadban emberek között mozgunk, de a figyelmünket akkor is elveszi az eszköz használata. A Facebooknak sikerült elérnie azt, hogy a legtöbb felhasználó sűrűbben látogassa az oldalt, ami függőséghez vezet.

A közösségi oldal használatával egyre inkább háttérbe szorul a személyes kapcsolattartás, találkozás. A korábbi időkben létrejöttek olyan olvasókörök, klubbok, amik különböző témákkal foglalkoztak és ahol könnyen tudtak találkozni egymással azok az emberek, akik ugyanazt a témát szerették, kedvelték. Sajnos ilyenre már egyre kevesebb a lehetőség pedig szerintem biztos sokan elmennének. A közösségi oldalon nagyon sok vámpíros oldal található (igaz nem kimondottan az összes vámpíros alkotással foglalkoznak, hanem egy adott történettel) egyiknek kevesebb másiknak több kedvelője van. Itt természetesen lehet egymással kommunikálni, de szerintem másabb lenne a kommunikálás ha személyesen tudnának találkozni. Egyszerűbben, könnyebben meg tudnák vitatni a felmerülő kérdéseket, láthatóak lennének a gesztusok és az arc mimikák. Sőt esetleg még szorosabb barátságok is könnyebben  kialakulhatnának személyes találkozáskor, mint a vámpíros témájú közösségi oldalakon. .
Azonban a Facebooknak nagyon jó az esemény létrehozó programja, ahol egyszerre több embert tudunk értesíteni különböző programokról , bár hátránya, hogy aki ritkábban használja vagy egyáltalán nincs fent az oldalon az nem kap értesítést és nem szabad azokról a személyekről megfeledkezni. A vámpírt kedvelő személyeknél is lehetne különböző eseményeket (találkozás) létrehozni, amire szerintem egy páran szívesen el is mennének.

Birtoklásvágy-felhalmozás
A kommunikáció korábbi korszakaiban sokkal természetesebb és megszokottabb volt az információáramlás átmeneti megszakadása, levelezési kapcsolataink lazulása, elhalása. Sajnos a mai világban egyre ritkábbá válik a postai úton történő levelezés, helyette egyre népszerűbb az online történő levelezés. Azonban az online levelezés hátránya, hogy egyre türelmetlenebbé válunk ha tudjuk, hogy az illető látta az üzenetünket,levelünket és nem kapunk azonnal választ rá például Facebooknál. A közösségi oldalon már naponta ellenőrizhetjük az ismerőseinket, hogy kinek lett az ismerőse, mikor volt utoljára elérhető és máris idegesek és nyugtalanok leszünk, hogy ha fent volt akkor miért nem válaszolt az üzenetre és ráadásul még látta is.
Az interneten található különböző oldalak megfoghatalanok mégis birtokolni szeretné/akarja a felhasználó. Ennek különböző lehetőségei vannak ilyenek például a böngészők könyvjelzői.

Képességek fenntartása, fejlesztése
Amíg a személyes kapcsolatoknál a múlt marad fenn, s a jelen veszhet el, addig a közösségi oldalakon a múltról nagyon könnyen le tudunk maradni, mert szinte percenként új információ kerül fel az oldalra. Emiatt, hogy a múltról lemaradunk a jelent és a jövőt nem igazán értjük meg. A vámpír témájú közösségi oldalakon is megfigyelhető ez a helyzet. Van olyan alkalom, amikor több dolog is történik s mindegyiket megszeretnék osztani a többi rajongóval, de végén annyi lesz, hogy nem mindegyik rajongó tudja az összeset végig nézni és egyszer csak észreveszi, hogy nem igazán érti a szituációt. Hasonló a helyzet a vámpírossorozatoknál is ha egy-két rész kimarad a megnézésből, akkor előfordulhat, hogy már nem igazán értjük az adott jelenetet.

Hozzáadás-teremtő aktivitás
A tervezhető optimális tartalomszolgáltatás elsőrendű feladata, hogy lelkesítő, motiváló közös célokat is felmutasson. Illetve a tartalomszolgáltatásnak biztosítania kell, hogy a közösség tagjai egymás között meg tudják osztani a témával kapcsolatos újdonságokat, megfigyeléseket, tippeket és el tudják mesélni a saját gondolataikat. A saját gondolatok elmesélése a vámpíros közösségi oldalaknál nagyon fontos szempont, mivel a sorozat végén sok emberben felmerül az a kérdés, hogy most mi lesz, hogyan folytatodik a sorozat és így le tudják írni saját elképzelésüket.

Összegzés-aktivitási modell
Az Internet megjelenésével az emberek ha megkérdezték tőlük, hogy mit csinálnak a válasz nagyon is egyszerű volt: Internetezek. Ma már a sok új oldalak megjelenésével a fiatalok többsége már pontosan meghatározza a válaszában, hogy mit is csinál. Például Facebookozok, Chatelek egy haverommal/barátommal/barátnőmmel, Youtube-on zenét hallgatok,pontos címmel meghatározza, hogy milyen filmet vagy sorozatot néz. Sőt az Internet segítségével már lehetőségünk van arra is, hogy ha lemaradtunk egy filmről vagy a sorozat egyik részéről azt az Interneten vissza tudjuk nézni. Előfordul olyan eset is, hogy például Magyarország csak 2-3 évadot vetít le egy sorozatból, de külföldön tovább folytatódik, akkor lehetőségünk van az Interneten követni, sőt vannak olyan felhasználók, aki segítik a nézést azzal, hogy elkészítik a magyar feliratot hozzá.
A vámpíros témájú alkotásoknál például a Vámpírnaplóknál figyelhető meg ez a helyzet. Ennél a sorozatnál Magyarország csak az első három évadot vetítette le, holott külföldön már a 6. évadnál tartanak. Olyan helyzet is előfordulhat, hogy külföldön ugye előbb leadják a részeket és mire Magyarországra jön szinkronosan addigra már, aki szeretné feliratosan megnézheti azokat.

Előző bejegyzés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése