keresés

2015. május 5., kedd

Magyar Tudományos Művek Tára

Alapadatok a gyűjteményről:

A Magyar Tudományos Művek Tára létrehozásának és működésének célja, hogy Magyarországon is legyen egy jól alkalmazható nemzeti bibliográfiai adatbázis. 2008 második felében kezdte meg az egyeztető tárgyalásokat a Magyar Tudományos Akadémia, a MAB, a Magyar Rektori Konferencia, az OTKA és az Országos Doktori Tanács. Az öt alapító intézmény, továbbá a koncepciót támogató OKM és NKTH egyetértett abban, hogy a hazai tudományos kutatás hiteles nyilvántartását és bemutatását kell megvalósítani az MTMT, illetve a rendszerhez csatlakozó szervezetek segítségével. Az MTMT megalakulásáról a 35/2009. (VI. 23.) számú elnökségi állásfoglalás rendelkezik. (Akadémiai Értesítő LVIII/2009. ÉVFOLYAM 7. SZÁM 186 o.) Üzemeltetője a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ.


Információszolgáltatás:
Információ szempontjából nagyon jól fel van építve, mert mindent megtalálhatunk a kapcsolattól kezdve, a munkatársakon át a támogatókig.  A főoldalra belépve rögtön az aktuális hírek jelennek meg, amiben tájékoztatnak arról, hogy mikor lesz karbantartás és még eseményeket, rendezvényeket is itt közölnek az olvasóval. Több felülete van az oldalnak, ezért mindegyikhez ad egy útmutatót, hogyan kell használni azt. De ezekre a felületekre csak regisztrált tagok léphetnek be, és csak ők szerkeszthetik. Ami a szerzői jogot illeti, található az oldalon egy adatkezelési nyilatkozat is, melyben ezt tisztázzák. Van egy MTMT dokumentumok menü, ahol bárki elolvashatja az útmutatókat, ismertetőket, jogszabályokat, sőt még a változásjegyzéket is.

Navigáció/struktúra/webdesign:
A gyűjtemény belső felépítését nézve igen összetett. A nyitóoldalon aktuális híreket láthatunk. A képernyő bal sarkában található a keresés menüpont, amire rákattintva azonnal kereshetünk is. A keresési felület átlátható, van gyors és részletes keresésre is lehetőségünk. Az egyszerűnél a szerző nevére kereshetünk, míg a részletesnél már az évet, az intézményt és akár a dokumentum azonosítót is beírhatjuk feltételnek. Ha beírtuk a keresendő személyt, akkor kiadja a találatokat, ami szintén jól strukturált felépítéssel rendelkezik. Azonban ha rákattintunk a keresett dokumentumra, egyeseknél átvezethet az OSZK katalógusába.

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés:
Általában egységes adattartalommal rendelkezik, bár mivel sok-sok könyvtár és könyvtáros összességéből adódik, így lehetnek eltérések benne.

Minta egy tételre:
Borbély Gábor
A középkor filozófiája
In: Boros Gábor (főszerk.) (szerk.)
Filozófia. 1434 p. 
Budapest: Akadémiai Kiadó, 2007. pp. 309-568.
(Akadémiai Kézikönyvek)
(ISBN:
978 963 05 8486 9)
Befoglaló mű link(ek): OSZKELTE Könyvtára
Könyvrészlet/Szaktanulmány/Tudományos [187424]
[Admin láttamozott]

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás:
Regisztrálni csak szerzői adatbevitelre lehet, vagyis csak az teheti meg, aki erre jogosult, tagja az adott tagintézmények egyikének. Ezáltal nem testreszabható, nem lehet hozzászólásokat hagyni a másiknak.

Közösségimédia-kompatibilitás:
Az MTMT-nek nincsen Facebook oldala, így ott nem tudunk értesülni a vele kapcsolatos információkról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése