keresés

2015. május 5., kedd

KÉPESLAPOK - Hungaricana

Alapadatok és információk a gyűjteményről

A gyűjtemény neve Képeslapok. A Hungaricana Közgyűjteményi Portál egyik adatbázisa, ez a domainnévben is tükröződik, közvetlen URL-je: http://postcards.hungaricana.hu/hu/.

A gyűjteményhez vezető út a Hungaricana Közgyűjteményi Portálról, mint magábafoglaló honlapról:
Jelenleg öt intézmény, a Zempléni Múzeum; az Országos Széchényi Könyvtár; a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum; a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és a Damjanich János Múzeum közel 300,000 db digitalizált képeslapja kereshető és tekinthető meg ezen az oldalon.

A honlap kiadója az Országgyűlési Könyvtár, a fejlesztést és az üzemeltetést az ARCANUM Adatbázis Kft végzi, finanszírozója a Nemzeti Kulturális Alap. A közreműködő intézményeket és linkesített logóikat az adatbázis kezdőlapján és külön menüpont alatt, a Hungaricana Közgyűjteményi Portálon lehet a megtekinteni. Közvetlen munkatársakról,  munka módszerről, fejlesztési tervekről nem találtam információt: valóban csak a megvalósult eredményeket mutatja be.

A honlap létrehozásának időpontja nincs feltüntetve. Az  Közgyűjteményi Portál kezdőlapján lévő első hír bejegyzésének dátumából értesülhetünk a portál és az adatbázisok indításának idejéről, ami 2014. decemberére tehető.
A gyűjteményről ugyanazt a nagyon rövid, pár soros leírást találjuk  a Közgyűjteményi Portál és az adatbázis kezdőlapján.

A magábafoglaló honlap nyitó oldalán olvashatunk a gyűjteményhez kapcsolódó hírekről.
 

Struktúra/webdesign

 A Képeslap adatbázis a Hungaricana Közgyűjteményi Portál többi adatbázisával párhuzamos szinten áll. A portál főoldaláról indított keresések ebben az adatbázisban is keresnek, s adnak találatot, ha van.
Magán a Képeslap adatbázison belül végezhetünk egyszerű és összetett keresést, ezeket a felső menüsorból és a kezdőlapon központi szerepet betöltő fejlécből indíthatjuk.  Továbbá böngészhetünk térképen és témakör alapján pl. Magyar települések 1945 után (Szerencs), Barlangok. Ez a két lehetőség szintén a kezdőlapon adott, ahol ezen kívül még a legnézettebb és a legfrissebb képeslapokra hívják fel a figyelmünket. A keresést jól látható és használható információk segítik.

Az egyszerű és az összetett keresés eredményeként kapott találatok során beállíthatjuk, hogy hány találat jelenjen meg az oldalon, és a megjelenő találati lista tetején  ill. alján elhelyezett navigációs gombok segítségével mozoghatunk a találati halmazban.
A kapott találatokat a jobb oldali sávban rendezhetjük dátum és relevancia szerint, szűkíthetjük címszavakra, településre és forrás intézményre.
 

A gyűjteményben található tételek képeslapok, elérhető formátumuk JPEG. Adott tétel megjelenítésekor a rendszer lehetőséget nyújt arra, hogy emailben elküldjük a képeslapot, vagy a Közgyűjteményi Portálra való bejelentkezés után saját albumunkba elmentsük. Továbbá kedvelhetjük a Facebookon, vagy segíthetünk elhelyezni a térképen. Az adatbázis a talált tétel megtekintésekor kapcsolódó találatokat is felkínál.  http://postcards.hungaricana.hu
A megnyitott tételek között nem lehet lapozni. Ez igen megnehezíti a megtekintést, mindig vissza kell térni a találati listához, és onnan megnyitni a következő  találatot. Ez a menüszalag segítségével tehető meg.


Meta-adatolás

A tételek leírásában az alábbi adatok szerepelhetnek:
Cím, tartalom;  Forrás intézmény; Postázás dátuma; Kiadási adatok; Település; Címszavak
Csak azokat az adattípusokat tüntetik fel, amelyeket meg tudtak határozni az adott képeslapról, tehát ennyiben nem egységes. Pl. ha nem lehet megállapítani a kiadót, akkor ezt az adattípust fel sem tüntetik. Ami egységesen megjelenik mint minimum adat: Cím, tartalom;  Forrás intézmény; Címszavak.
Regisztrálva vagy Facebook-on keresztül címkézhetünk is.  http://postcards.hungaricana.hu
Mivel nem túl sok a meta-adat, ezért már a találati oldalon is feltüntetik mindet.


Web 2.0 eszközrendszer

Az adatbázis kezdőlapján található RSS feed a Közgyűjteményi Portál híreit közvetíti, nem csak a Képeslap adatbázisét. A honlap kétnyelvű, angolul is olvasható.
Az adatbázis interaktivitása a Közgyűjteményi Portálra való regisztrálás/bejelentkezés vagy Facebook oldalon keresztül történő bejelentkezés után lehetséges. Bejelentkezve sem nyújt sokkal több szolgáltatást, a Képeslap adatbázisban címkézésre, adott tétel Facebookon történő kedvtelésére/lájkolására és kommentelésre van így lehetőség. A felület nem testre szabható. A digitális gyűjtemény tételeinek megnyitásakor egyedi URL-t kapunk, így a tétel megosztható ennek a másolásával. Beágyazott parancs nincs erre a célra.
http://postcards.hungaricana.hu/hu/45081/
http://archives.hungaricana.hu/hu/urberi/4570/
http://rmk.hungaricana.hu/hu/RMK_I_102/

Gyűjtemény nyitólapja:




Keresési felületek
  • Egyszerű keresés:



  • Összetett keresés:


  • Böngészés téma szerint:


  • Keresés térkép alapján:



Tételek listázása



Tétel és adatok

1 megjegyzés: