keresés

2015. május 19., kedd

Kortárs gyermekkönyv-kínálat 6

Napjainkban, az internet világában rengeteg lehetőségünk van arra, hogy valami maradandót alkossunk a weben. Ennek egyik fajtája - mely tartalomszolgáltatásom megtestesítőjeként is szolgál - a blog. Számos ingyenes és fizetős tárhely áll rendelkezésünkre, ahhoz, hogy blog írásába kezdjünk. Én a Google Blogger szolgáltatását válaszottam.
Számos dolgot kell átgondolni, mielőtt az ember tartalomszolgáltató blogot kezd írni. Legfontosabb a releváns, sokakat érdeklő, eddig kevésbé feldolgozott téma kiválasztása. Ezután a megfelelő honlap kiépítése, mely egy összetett folyamat során valósul meg. Szerencsére számos telepíthető és testreszabaható alkalmazás áll rendelkezésünkre, pl a Bloggeren is. Ha rendelkezünk Gmail fiókkal, csak néhány kattintás és létre is hozhatjuk saját blogunkat. Ettől kezdve kreativitásunknak már csak a képzelet szab határt. Érdemes kihasználni a web 2.0 beágyazható szolgáltatásait honlapunkon. Mindenképp érdemes fórumot nyitni, melyen folyamatosan beszélgethetnek látogatóink és nagy a valószínűsége annak is, hogy jó kis csapat alakul majd ki az érdeklődőkből. A vendégkönyv létrehozása is praktikus lehet, hogy az oldalra látogatók megírhassák véleményüket blogunkról. Mindig figyeljük a felhasználók visszajelzéseit, vegyük figyelembe kéréseiket, megjegyzéseiket, mert ezek alapján tudjuk úgy alakítgatni tartalomszolgálttatásunkat, hogy az mindenkinek megfelelő legyen és szívesen látogassanak el hozzánk. Ezeken túl hozhatunk még létre képgalérákat, YouTube csatornát, ezek mind olyan szolgáltatások, melyek vonzóbbá teszik weboldalunkat. Érdemes biztosítani a bejelenkezés lehetőségét akár Facebook fiókkal, akár Google fiókon keresztül. Ezek ma már annyira alapvető közösségi oldalak, hogy szinte mindenki használja őket. Rendszeresen firssítsük blogunkat, ez az egyik legbiztosabb módja a felhasználók megtartásának. Az ember mindig szívesen tér vissza egy olyan blogra, ahol néhány naponta, esetleg hetente friss információkat, híreket, történeteket olvashat a témájában. Kíváncsisággal és várakozással tér így vissza. Elkészült - és természetesen folyamatosan frissülő honlapunkat - ezután már nyugodtan reklámozatjuk az internet különböző felületein, hogy egyre több érdeklődőhöz juthasson el.

Gyermekkönyvekkel foglalkozó tartalomszolgáltatásom esetében nagyon fontosnak tartom a képekkel való illusztrálást, könyves listák közzétételét és az érdeklődők beszélgetésének, tapasztalataik és véleményük megosztásának biztosítását. Blogom színes,
vidám, könnyed hangvételű, ugyanis témámra is ez jellemző.


Eszközpéldák blogszerkesztéshez


Telepíthető szerver-oldali szolgáltatások


A WordPress egy olyan bárki számára ingyenesen elérhető szoftver, amellyel bárkinek lehetősége van honlap, blog, vagy éppen portálrendszer kialakítására. Letöltését követően 5 perc alatt elkészíthető vele egy saját weboldal, így egyszerre munkaeszközzé, szórakozássá és a tanulás kiapadhatatlan forrásává válhat
Egy ingyenes és nyílt forráskódú (PHP és MySQL alapú) tartalomkezelő rendszer, mely számtalan funkciót foglal magába.Modularitásának köszönheti a népszerűségét. A világ top 1 millió weboldalából 16,7% WordPress alapú és az új weboldalak 22%-a készül WordPress-el. Így ő a legnépszerűbb tartalomkezelő rendszer ma az interneten.
Mivel rengeteg bővítmény található hozzá, ezért én tartalomszolgáltató blogomhoz innen válogatnék.


Bővítmények, szolgáltatások integrálása


A Joomla! egy tartalomkezelő rendszer vagy CMS, amely képessé teszi a weboldalunkat, hogy annak  tartalmát és megjelenését könnyen tudjuk kezelni és szerkeszteni.  Pár példa arra, hogy miben segít:
  • Az oldalak  tartalmát a Word szövegszerkesztőhöz hasonló felületen szerkeszthetjük.
  • Pár kattintás és új oldalakat adhatunk a webhelyhez.
  • Web-alapú feltöltőrendszer segítségével képeket és más médiafájlokat tudunk feltölteni
  • Az oldal elemei egyszerűen kezelhetőek (például menük és az oldal megjelenése).
A Joomla! egy kész rendszer és megad  minden olyan alapvető funkciót, amely egy weboldal tartalmának kezeléséhez szükséges. Olyan különleges elemeket is tartalmaz, melyek speciális funkciót töltenek be, például felhasználói regisztráció, interaktív szavazások, hirdetések, kapcsolattartók katalógusa, stb.

A Joomla telepítéséhez szükség van némi szaktudásra, de onnantól kezdve használata egészen egyszerű, kezdőknek is tudom ajánlani. Gyermekkönyvekről szóló blogomnál a képfeltöltéshez használnám, esetleg videókat is feltöltenéka  segítségével.


Web 2.0-ás startup-ok
Nagyon hasznosak még a web 2.0-ás startup-ok, melyek segítségével a Facebook-ot és a Youtube-ot integrálhatjuk weboldalunkba. Így csak egy kattintás és megoszthatják honlapunkat Facebook üzenőfalukon a látogatók, mely egy egyszerű módja blogunk reklámozásának. A Youtube beágyazása is praktikus lehet, mert a videók a Youtube szerverén tárolódnak, így nem terhelik a mi szerverünket és nem növelik adatforgalmunkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése