keresés

2015. május 12., kedd

Szerzői jog és könyvtár 7.

Mitől lesz egy blog sikeres? Miért tűnnek le a süllyesztőben mások, holott remekül indultak? 

Könnyű azt mondani, hogy a befektetett munkának sok köze van ehhez (ez kétségkívül igaz is), de vannak más tényezők is, amelyek dönthetnek ebben a kérdésben. 

Valóban használható-e a tudás, amelyet a blog átad?Nem elég kiragadni egy részletet a törvényből, hiszen másolni mindenki tud: közérthető és világos elemzésekre van szükség, szigorúan figyelembe véve, hogy könyvtárosoknak írunk. (Vagy jogászoknak, vagy bárki másnak...) A magyarázat, a köznapi példák sorakoztatása megkülönböztetheti a mi szolgáltatásunkat azoktól, akik változtatás nélkül vesznek át anyagokat más forrásokból. 
Nem elég egy részletet bemutatni. Sok bejegyzés kell, éppen úgy, mint egy tankönyvben.
Az anyagok pontossága alapvető fontosságú.
 
Van-e mód eszmecserére?
Ha nem lehet elérni a blog készítőjét, akkor nem lehet vele beszélgetni sem. Ha nem válaszol a kommentezők kérdéseire, akkor rosszabb, mint a delphoi jósda. Legyen mód kommentezni, véleményt nyilvánítani, hiszen kérdések bármikor felmerülhetnek. Alig hihető, hogy az olvasók nem tudnak teljesen új helyzetről beszámolni, olyan problémával előállni, amely eddig még nem fordult elő.
Fontos, hogy a blog készítője hiteles legyen: ha már a szerzői jog által védett anyagokról értekezik, akkor mindenhez adja meg a referenciát! Nem illik elfelejteni, hogy honnan is van a legújabb felhasznált kép és nem illik futólag megjegyezni, hogy milyen jó zenéket lehet letorrentezni ezen meg azon az oldalon.

Egyedi-e a hangvétel?
Valami módon ki kell emelkedni a tömegből, de ez nem mehet a kellő komolyság rovására. Az egyedi nézőpont itt sokat segíthet: jogi témáról rendszerint jogászok írnak, egy könyvtáros teljesen más oldalról közelíti meg a témát, és mindig az olvasókkal példálózik. Azok számára, akik egész nap olvasókkal próbálnak dűlőre jutni, ez még használhatóbb is lehet, mint egy törvény igen szakszerű jogi kommentje.

Vannak-e eszközök, amelyek segítik az átadott tartalom használatát?
Valószínű, hogy legalábbis a kereshetőséget biztosítani kell. Ha nagyon spártai a blog, akkor könnyebb elfelejteni. Ha a készítőnek nincsen kreatív hajlama, akkor még mindig megkérheti egy ismerősét, hogy álmodja meg a körítést. Erre csak akkor nincs szükség, ha a weboldal tartalma nélkülözhetetlen, de ez legfeljebb a hivatalos oldalakra lehet igaz és még azoknál sem ártana a barátságosabb megjelenés.

Összegezve: milyen jellemzőkkel bír egy jó blog a szerzői jog témában?
1. Tartalmilag nagyon pontos, érthető és világos.
2. Sok referenciát tartalmaz, linkeken át elérhető a törvények, guideline-ok szövege, de nemcsak ezek: vannak linkek szakfolyóiratokhoz, fontos cikkekhez is.
3. Időszerű: ha vannak újdonságok, akkor arról ír valamit.
4. Kereshető a tartalma, elérhető az archívuma.
5. Fel lehet iratkozni hírlevélre.
6. Tartalmaz cikkajánlót, könyvajánlót, felhívja a figyelmet konferenciákra.
7. Szakmaspecifikus: ha kifejezetten a könyvtárosokhoz szól, akkor minden bejegyzésnek ebben a szellemben kell íródnia.

Kétségtelen, hogy egy ilyen blog létrehozása rendkívül sok munkával jár. De az is bizonyos, hogy a legtöbbet a készítő fog tanulni belőle, ő lesz az, aki a témában a legjobban elmélyül és a legtöbb ismeretet szerzi róla.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése