keresés

2017. április 23., vasárnap

Fentről.hu

Alapadatok a gyűjteményről
Megnevezés: fentről.hu
A gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je: http://www.fentrol.hu
A gyűjtemény definitív, rövid leírása: A Fentrol.hu digitális légifotó archívum, a Budapest Főváros Kormányhivatal Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály légifilmtárában található felvételek digitalizált változatához biztosít hozzáférést az 1959-2005 közötti időszakból (ez jelenleg 114.754 képet jelent). Az oldal az EKOP.2.A.2-2012-2012-0021 Digitális Légifelvétel Archívum online szolgáltatása projekt keretében jött létre. A légifelvételek szkennelése a projekt lezárása után is folyamatosan zajlik, az oldalra félévente töltik fel az újabb adag felvételt.
Létrehozás dátuma: 2014 nyara (szeptember 1.?)
Egyéb cég/intézmény/személy (fejlesztő megnevezése): Viamap Kft., Senswerk

Screenshots/képernyőképek
Gyűjtemény nyitólap:

Keresési felület és a tételek listázása:
Tétel és adatok:

Információszolgáltatás
Az oldal láblécében található menüpontokból számtalan információt nyerhetünk az oldallal kapcsolatban. A Kapcsolat menüpontból megismerhetjük az adatszolgáltatást végző intézményt és elérhetőségeit. A Bemutatkozás menüpont néhány mondatban, lényegre törően bemutatja a projektet, az adatbázis tartalmát és szolgáltatásait. Az ugyancsak a láblécben található Általános szerződési feltételek alatt pedig az ÁSZF 2017. március 20-én kelt változatának beszkennelt példányából részletes információt kaphatunk az online szolgáltatás nyújtotta díjmentes és a Geoshop webáruházon keresztüli, díj ellenében történő adatszolgáltatással kapcsolatban.

A felső menüsorban található egy GYIK menüpont, ahol rövid kérdés-válasz formájában kaphatunk információt például a kereséssel, a digitalizációs munka folytatásáról vagy az annotációval kapcsolatban. A válaszok többsége az érdeklődőt az oldal blogjára vezeti, melynek linkje a felső menüsorban is megtalálható. A 2014. szeptember 12-e óta működő blogon adnak hírt a félévente jelentkező frissítésekről, a pontgyűjtő játékokról és az oldal szolgáltatásainak változásairól.

Navigáció/struktúra/webdesign
Az oldal egyszerű felépítésű, letisztult szerkezetű, a lényeg a kereshető tartalom megjelenítésén van. A kereséssel kapcsolatban sajnos nem áll rendelkezésre semmilyen részletesebb útmutató. A kezdőlapon a legfrissebb hozzászólások és egy intaktív Google-os térkép található, mely utóbbinak a segítségével már el is lehet kezdeni a gyűjtemény böngészését. Mindezt kétféleképpen tehetjük meg: a térképen található települések neve mellett található, a környékről készült felvételek számát tartalmazó körre kattintva vagy a térkép alatt található „csúszkával” nagyítva a térkép felbontását. Ha már csak viszonylag kevés felvétel tartozik egy területhez, akkor felugró ablakból már ki is választhatjuk a minket érdeklő darabot vagy megjeleníteni egy-egy felvételt.

Nincsen külön kereső felület, az egyszerű keresőmező a felső menüsorban található. Egy adott település nevét beírva lehet elkezdeni a keresést. A keresés eredménye egy térképrészlet, alatta a gyűjteményben található felvételekkel. Az oldal jobb oldalán található szűrőkkel (felmérési idő, színes, infra, repülési magasság, fotó minősítés, képméret, kamera típusa, georeferáltság) tudjuk továbbszűkíteni a találati halmazt.

A megjelenített felvétel bejelentkezés után címkézhető és hozzászólás fűzhető hozzá, megtekinthetőek a leíró adatai, a közelében található érdekes helyek, és a téma és hely szerint listázható kapcsolódó képek. Az oldalról egy kattintással vissza lehet jutni a térképnézetre.

Kínált formátumok
A gyűjteményben található légifelvételeket a Geoshop rendszerén keresztül, bejelentkezés után ingyenesen le lehet tölteni .tif vagy .tif+.tfw formátumban. Többletszolgáltatásként a beszkennelt archív légifelvételekről térítés ellenében ortokorrekció, térkiértékelés, interpretálás kérhető.

Meta-adatolás, leírás
A légifelvételeket az alábbi leíró adatokkal jellemzik: dátum, film típusa, filmszám, fókusztávolság, időjárás, kamera típusa, képméret, képszám, megrendelő, objektív, repülési magasság, színes és letölthető törzslap (.pdf).

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás
Az oldalon lehetőség van a regisztrációra, így bejelentkezés után a légifelvételek címkézhetőek és hozzászólással láthatóak el. A felvételek egy része a térképen nem pontosan azon a helyen jelenik meg, amelyet ábrázol. A regisztráció birtokában a képek elhelyezkedésének kiigazításáért pontok kaphatóak és rendszeresen szerveznek versenyt is felhasználók számára ezzel kapcsolatban. A játékos kedvűek a Toplistán mérhetik össze magukat egymással.

Közösségimédia-kompatibilitás
Az egyes légifelvételek beágyazásához saját HTML-es parancssor áll rendelkezésre. A gyűjteménynek nincsen saját Facebook oldala, de a tételek megosztását beágyazott paranccsal segítik (Facebook, Twitter, Google+).

Készítette: Abonyi Magdolna
Informatikus könyvtáros hallgató (MA. Lev. I. évfolyam)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése