keresés

2015. május 5., kedd

Erdélyi Magyar Elektronikus Könyvtár

Alapadatok a gyűjteményről:
http://adatbank.ro/
Az Erdélyi Magyar Elektronikus Könyvtár egy romániai magyar adatbázis oldal, minden olyan dokumentum megtalálható, amely az erdélyi magyarokkal kapcsolatos. Legyen az lexikon, könyv, bibliográfia vagy akár statisztikák. Összességében egy jól megszerkesztett honlap, ahol bármit megtalálhat az oda tévedő olvasó. Létrehozók: szakmai vezető: BÁRDI Nándor, projektvezető: BALÁZSI-PÁL Ágnes, programozók: FODOR Attila, NAGY Ildikó, digitális vezető: GYÖRGYJAKAB Izabella, természettudományi tanácsadó: MARKÓ Bálint, munkatárs: GYÖNGYI Annamária. További támogatók: Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont, Jakabffy Elemér Alapítvány, Bethlen Gábor Alap, BBTE Magyar Néprajz és Antropológia Tanszék.


Információszolgáltatás:
Sok keresés után sem találtam leírást, nem volt se „rólunk” menü se ehhez hasonló bemutatkozás. Bár úgy vélem a Transindex.ro az egésznek a működtetője, mert ha bármelyik almenübe belépünk ezt láthatjuk az URL-ben. Azonban a digitalizálási terv elérhető, melyben leírják, hogy mit mikor digitalizáltak vagy mikor fognak. A munkatársakról és a támogatókról viszont részletes leírást kaphatunk, amelyet az előző pontban felsoroltam. A kezdőoldalon rögtön az aktuális híreket találhatjuk, ahonnan azt tudhatjuk meg, hogy éppen melyik adatbázist frissítették új tételekkel, továbbá ízelítőt kapunk arra, hogy mi található az egyes adattárakban.

Navigáció/struktúra/webdesign:
Mint azt már ez előbbi részben is írtam a Transindex.ro oldalán keresztül érhetünk el minden menüt. Amint rákattintunk egy adatbázisra ez az oldal nyílik tovább, például: http://balogh.adatbank.transindex.ro/. Mivel ez egy elektronikus könyvtár, ezért nincs külön keresőfelülete, hanem a felső sávban érhetünk el mindent, témákra lebontva. Ebből viszont az derül ki, hogy a nyitóoldala jól átlátható, logikus felépítésű, ezzel megkönnyítve a keresést számunkra. A dokumentumokat akár ABC rendben is betű szerint kereshetjük. Ezek formátuma inkább netes megjelenítésű, de van néhány pdf és egyes helyeken még képeket és nézegethetünk.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás:
Az oldal ingyenes, ezért nem kér regisztrációt, de hírlevélre fel tudunk iratkozni és facebookon is megtalálható, ahol lájkolhatja bárki és itt még hozzá is szólhatunk az egyes kiírásokhoz/hírekhez. RSS feed is található az oldalon.

Közösségimédia-kompatibilitás:
A gyűjtemény tételeit megnyitva új oldal nyílik fel, amit megoszthatunk, továbbküldhetünk ismerőseinknek. Facebook oldala: https://www.facebook.com/Adatbank 482 ember kedveli az oldalt és a havi átlagos posztok száma nem túl sok, például februárban egyetlen bejegyzés sem született. A Facebook posztok nagyjából ugyanazok, amit a honlap hírek oldalában is elérhetünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése