keresés

2015. május 15., péntek

Szakácskönyvtár 5.

Webes olvasói (!) életem és valós kapcsolataim során már többféle felhasználó típussal találkoztam, de természetesen legjobban a saját magamhoz hasonló olvasókat ismerem. A tartalomszolgáltatás oldaláról tekintve azonban sokkal nyitottabban kell azon elgondolkodnom, hogy a felhasználók attitűdjeit, reagálásait figyelemmel kísérve látogatottságot érjek el a tervezett blogom kapcsán.

Blogom tartalma okán elsősorban a főzést kedvelő felhasználókra számíthatok, illetve  a főzéssel kapcsolatos oldalakról érkezőkre. A web határtalanságának köszönhetően soha nem tudhatjuk, milyen típusú felhasználó olvassa éppen blogunkat. Fel tudunk-e készülni a sokféle reakcióra, szükséges-e egyáltalán? Felkészülni nem lehet teljesen, de valóban el kell gondolkodni rajta, ha nem csak magunknak akarunk írogatni. - Bár még akkor sem árt, hiszen maga a webes írás kitárulkozás. 


Ezért elképzelek két felhasználót:
  • Az egyiknek mindenről van véleménye, amit szeret is megosztani. Sok blogot olvas, nagyon tájékozott az interneten mind tartalmilag, mind technikailag. Nevezzük Béninek.
  • A másik tartózkodó alkat, inkább csak olvas, bár közösségi médiát ő is használ. Kevesebb időt tölt az internetes világban. Ritkán aktív blogokon. Legyen Sára.

Privátszféra
Egy olyan típusú felhasználó esetében, mint Béni, szerintem kevéssé fontos a blog személyessége, ő bátran véleményt nyilvánít, nagyon kommunikatív. Vissza- visszatér, hogy lássa, reagálása mit vált ki, így aztán kötődése alakulhat ki, de éppoly hirtelen el is tűnhet.  Egy jól kialakított párbeszéd az ilyen típussal életet lehelhet a blogba, az ellentétes vélemények megbeszélése pedig fel is pezsdítheti. Sárát inkább a hasonló érdeklődés, semmint a vélemény nyilvánítási lehetőség vonzza. Ő leginkább olvas, ritkán bújik ki csigaházából. Ha mégis, akkor lehet, hogy számára még fontosabb, hogy virtuális naplóként visszapörgethesse hozzászólásait, megnézhesse életjeleit. Neki talán fontosabb ez önképének megerősítéséhez, mint Béninek.

Birtoklásvágy
A  felhalmozásra való vágy az emberek többségében létezik. Az introvertált és az extrovertált használóban éppúgy munkálkodhat. A link ajánló menü és a szövegben lévő linkesítés elősegíti ennek beteljesítését. A felhasználó link ajánlásait figyelembe kell venni, meg kell tekinteni és megfelelően reagálni kell rá. A könyvtárba újonnan érkező szakácskönyvekre fel kell hívni a figyelmet, ezen túlmenően az ezzel kapcsolatos eseményekre, híradásokra is, hogy az érdeklődést felkeltsük, és ott legyünk továbbra is a felhasználónk link gyűjteményében.

Képességek fenntartása, fejlesztése
A virtuális jelenlétre motiváló lehetőség lehet témámban a játékos felhívás, hogy olvasóim is mutassák be kedvenc szakácskönyveiket, osszák meg tapasztalataikat. Közös projektként együtt értékelhetnénk könyveket, akár toplistát felállítva. Ez mindkét olvasói típust vonzaná szerintem. A részt vevők között ajándék könyv kisorsolása még a visszahúzódó felhasználót is bátoríthatja az erősebb jelenlétre. A felhasználók jártasságát a web újdonságaiban fel is használhatjuk véleményeiket kikérve.

Teremtő aktivitás
Ebben a tekintetben a Béni típusú felhasználó kezdeményez inkább, aktivitása révén erősebb lehet az altruista attitűdje. A közös érdeklődés fényében is nehéznek találom a hasznos aktivitásra való motiválást, mert a tervezett blog célja egy könyvtári állomány bemutatása. A közös motiváló cél a finom ételek elkészítése végső soron a szakácskönyvek segítségével. Az erről való párbeszéd bármely típusú felhasználó számára megteremti az adott blog közösségének elismerési lehetőségét, és érzékelteti a szakácskönyv bemutatás, mint téma tágabb kontextusát.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése