keresés

2015. május 8., péntek

Szerzői jog és könyvtár 5.

Minden zsák megtalálja a maga foltját, tartja a mondás. Ennek megfelelően a saját blog is megtalálja az olvasóit, de ebben a blog szerzőjének nagy szerepe lehet.

http://www.meska.hu/img/product/normal/k/i/kincsesfiok1_product_38878_140410221255_2.jpg

A szerzői jog speciális téma, ezért viszonylag kevés találatot kapunk, ha erre keresünk rá. Már csak ezért is fontos, hogy a kevesek egyikeként lehetőleg színvonalas anyagokat adjunk közre, lehetőséget biztosítsunk az eszmecserére. Sajnos vannak olyan tudományterületek, ahol csak szigorúan ellenőrzött körülmények között kerülhetnek ki adatok cikkekbe, konferenciákra, de szerencsére a szerzői jog nem ilyen. Ez a téma sok embert érint, a jogszabályok mindenkire vonatkoznak, a tapasztalatok általános érvényűek lehetnek, az ötleteket nemcsak egyetlen helyen lehet alkalmazni.




Figyelembe kell venni, hogy az olvasók köre rendkívül vegyes lehet. Érintett lehet egy könyvtáros, aki szakmai okokból érdeklődik a téma iránt, érintett lehet egy diák, aki diplomamunkát ír, érintett lehet egy elsőkönyves fiatal szerző, aki tudni akarja, hogy mihez is vannak jogai, stb. Emiatt az érthetőség nagyon fontos: annak is legyen világos, amit leírunk, aki még soha nem foglalkozott ezzel a témával. Nem hiba, ha linkek mutatnak a törvények pontos szövegét közlő honlapokra, jó az, ha sokfelé el lehet indulni az írásunkból, de a törvény szövegére nem lesz mindenki kíváncsi.


A szerzői jog azért is speciális téma, mert nem követeli meg a napi/heti gyakoriságú frissítést. Az időjárás-jelentés esetében a teljes naprakészség alapkövetelmény, különben senki nem fogja felkeresni többet a honlapot, amelyen csak kéthetes adatok szerepelnek. A szerzői jogban azonban nincs mindig újdonság, ha nem számítjuk a csak jogászok érdeklődésére számot tartó pereket, azokból ugyanis mindig van bőven. Természetesen nem tanácsos háromhavonta egy bejegyzést írni, hiszen három hónap alatt minden addigi olvasó átpártol máshova, de nem muszáj kétnaponként előállni valamilyen újdonsággal. Ez azért is örvendetes, mert ebben a témában nem lehet értékes és tartalmas bejegyzéseket félóra alatt elkészíteni.


A téma komolysága miatt meg kell fontolni kétszer is, hogy milyen linkeket illesztünk bele a szövegbe, mi az, amit ajánlunk. Ne legyen közte alacsony színvonalú weboldal, olyan program, amit nem ismerünk, csak a neve tetszett meg, stb. A kevesebb több elvét érdemes alkalmazni: olyan sok az információ körülöttünk, csak a valóban hasznosakra hívjuk fel a figyelmet. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a vegyes olvasóközönség miatt nem érdemes szélsőségek felé elmenni sem a szóhasználatban, sem a témákban. Jó példa erre az IFLS facebook-oldal, amelynek van egy másik nevet viselő változata is, azok számára, akik az “F-word” használatával nincsenek kibékülve.

Végül pedig, célszerű hosszas blogírásra felkészülni, ha egyszer már úgy határoztunk, hogy komolyan belevágunk. Egy blog készítése és fenntartása nagy munka, ezért tanácsos olyan témát választani, amelynek egyébként is hasznát vehetjük a munkában vagy hobbinkban: egy könyvtárosnak jó választás lehet a szerzői jog.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése