keresés

2016. április 18., hétfő

Miskolci Egyetem Digitális Raktár és Adattár (MIDRA)

Alapadatok a gyűjteményről:
Megnevezés: Miskolci Egyetem Digitális Raktár és Adattár (MIDRA)
A gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je: http://midra.uni-miskolc.hu/jadox/
A Miskolci Egyetem repozitóriuma, amiben megtalálhatók a PhD disszertációk, Miskolci Egyetem elektronikus tudományos folyóiratának cikkei (2010-től), a szakdolgozatok (2011-től), a TDK dolgozatok (2010-től), elektronikus tananyagok, tudományos munkák, az egyetem életével kapcsolatos videók, a Selmeci Műemlékkönyvtár gyűjteményének értékes darabjaink digitalizált másolata és minden egyéb, az egyetemmel kapcsolatos digitális dokumentum teljes szöveggel.
Létrehozás dátuma, ha kideríthető: Az egyetemi könyvtár 2006 óta építi a Miskolci Egyetem Digitális Raktár és Adattárát, a MIDRA-t.
Tulajdonos, fenntartó magábafoglaló honlap/cég/intézmény stb. megnevezése: Miskolci Egyetem http://www.lib.uni-miskolc.hu/
A magábafoglaló honlap gyűjteményhez vezető (pl. Gyűjtemények) aloldalának megnevezése és URL-je: http://www.lib.uni-miskolc.hu/web/konyvtar/adatbazisok és itt a Saját adatbázisok
Egyéb cég/intézmény/személy (létrehozó, digitalizáló, fejlesztő megnevezése):
Monguz Kft http://qulto.eu/hu


Gyűjtemény nyitólap

Információszolgáltatás
Mind a 9 gyűjteményről található legalább egy soros leírás a Gyűjtemények menüpontban. Az Infó fülön –  ami egyben a súgó is – találhatunk egy rövid leírást a gyűjteményt történetéről. Itt írnak arról is, hogy a repozitóriumot az egyetemi könyvtár építi 2006 óta. A szerzői jogokra külön nem tér ki a honlap. Az infóban található súgóban a keresési technikákról, a navigációról és a feltöltésről kaphatunk szöveges segítséget.

Keresési felület

Navigáció/struktúra/webdesign
Az egyetem honlapja a http://www.lib.uni-miskolc.hu/, a repozitórium honlapja a http://midra.uni-miskolc.hu/jadox/portal/ oldalon és a http://193.6.1.94:9080 címen érhető el. Ezt megnyitva a súgó fogad bennünket. A menüelemek vízszintesen egy sorban helyezkednek el: Keresés, Böngészés, Infó, Gyűjtemények, Statisztikák, Feltöltés, Dokumentumok sorrendben. A keresést az újabb szempontok hozzáadásával lehet finomítani: cím, szerző, megjelenési év, nyelv, tárgyszó, témakör, altémakör, megjegyzés, teljes szövegben. Ezen kívül a gyűjteményt is le lehet szűkíteni egy konkrét gyűjteményre, ha nem minden gyűjteményben szeretnénk keresni. Egyes oldalak reszponzívak, de nem nem mindegyik.

Kínált formátumok
Az dokumentumok PDF formátumban tölthetők le. A videóanyag XVID formátumban tekinthetők meg és tölthetők le elméletileg, ugyanis a videónak csak az adatlapját 120 másodpercig tölti be, és aztán a flowPlayer „Unable to load stream or clip file, connection failed…” üzenettel leáll.

Tételek listázása

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés
A metaadatolás egységes. A következő adatok vannak feltüntetve például tudományos dokumentumoknál: cím, szerző, hozzáférés, MTMT dokumentumazonosító, megjelenési év, nyelv, típus neve, témakör, altémakör, tárgyszó, forrásdokumentum címe, év, szám, eredeti ISSN, eredeti oldalszám, formátum neve, adatrekord státusza.

Tétel+adatok

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás
Hírlevél és RSS nincs az újonnan felkerülő anyagokról, viszont két kattintással megosztható bármelyik dokumentum szinte bármelyik közösségi oldalon. A repozitóriumba lehet regisztrálni, de nem egyetemi polgárként túl sok előnyhöz nem juttat. Kommentelési lehetőség nincs, viszont regisztráció nélkül fel lehet tölteni dokumentumokat a gyűjteménybe, ahol viszont meg kell adnunk a személyes adatainkon kívül, a karunkat és a Neptun azonosítónkat is.

Közösségimédia-kompatibilitás

A digitális gyűjtemény tételeinek megnyitásakor egyedi URL-t kapunk, amelynek megosztását a beépített megosztási lehetőségek segítik. A gyűjteményeknek nincs külön Facebook oldala, de az egyetemi könyvtárnak van, ahol néha a gyűjteményről is írnak. Jelenleg 1056 ember kedveli a Miskolci Egyetem könyvtárát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése