keresés

2016. április 15., péntek

Nem lehet egyszerre védeni a nyilvános könyvtárat és támadni a fájlmegosztást

A cikk, címéhez híven, végig azt a kérdést boncolgatja, hogyan lehet elkülöníteni a nyilvános könyvtár és az online fájlmegosztás tevékenységét. Ami külön érdekes, hogy a kérdésfelvetés, a téma kifejtése és a következtetés mind megválaszolásra kerülnek már magában a címben. A szerző ezt az alapállítást vizsgálja és mutatja be néhány példán keresztül.

Korabeli forrásokból ismerjük, hogy a nyilvános könyvtárak, megjelenésükkor milyen felzúdulást keltettek a kiadók körében: úgy gondolták, hogy lopás olyan könyvet olvasni, amiért előtte nem fizetett az illető. Ezáltal a könyvtárakat a bűnözés és a rablás melegágyainak tartották.
Ezzel ellentétben az országok vezetői egyetértettek abban, hogy a könyvtárak a gazdasági és kulturális élet fellendítői. Törvényt hoztak tehát, amiben legálisnak nyilvánították a nyilvános könyvtárak tevékenységét.

Kérdés viszont, hogy akkor tehát van-e különbség a nyilvános könyvtár szolgáltatása és a fájlmegosztás között. A válasz egyszerű: van különbség, és az a hatékonyság. Míg a könyvtárból egy könyvet egyszerre csak egy olvasó kölcsönözhet ki, addig a fájlmegosztással több millióan jutnak kultúrához és tudják képezni magukat egy időben.
Sokan azt hiszik, hogy a könyvtári kölcsönzés után az írók kapnak valamilyen kompenzációt, de az esetek majdnem mindegyikében ez egyszerűen nem igaz. Például ha egy svéd olvasó kiveszi a helyi könyvtárból J. K. Rowling egy könyvét, az írónő ezután a tevékenység után semmilyen kompenzációt nem fog kapni.
A könyvtárak alapelve szerint az elsődleges cél az, hogy kultúrát és tudást közvetítsenek minél több embernek. Miben más ez a fájlmegosztástól? Megfigyelhető, hogy a kettő nem különbözik egymástól, kivéve abban, hogy az utóbbi mértéke és hatékonysága sokkal nagyszabásúbb.

Érdemes idézni az egykor a könyvtárakat ellenző kiadók szavait: „ha ingyen lehet olvasni a műveket, senki nem fog többé könyvet írni, mert kevesebb bevétele lesz.” Ezzel szemben manapság több könyvet adnak ki a kiadók, mint valaha.

Tulajdonképpen már létrejött a valaha épült legjobb nyilvános könyvtár (utalás a fájlmegosztó oldalakra). Az emberiség hozzáfér az információkhoz, sőt maguk is tudják azt gyarapítani. Az infrastruktúra készen áll és semmibe nem került ezt megvalósítani. Az egyetlen hátralevő lépés, hogy hivatalosan is eltávolítsák a használatára vonatkozó tilalmakat.

Eredeti cím: Rick Falkvinge - You can’t defend public libraries and oppose file-sharing
(Forrás: https://torrentfreak.com/you-cant-defend-public-libraries-and-oppose-file-sharing-150510/)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése