keresés

2016. április 27., szerda

Minden kutyának eljön a napja

A Campbell University School of Osteopathic Medicine (CUSOM) volt az első orvosi iskola Észak-Carolina-ban az elmúlt 40 évben. A könyvtárosok szerettek volna segíteni a hallgatóknak a stressz-csökkentésben, különösen a vizsgaidőszak alatt. Mivel az állat-terápia bizonyítottan segít a stressz csökkentésében, az egyik megoldási javaslat erre a problémára terápiás kutyák alkalmazása volt.

Ennek az ötletnek a forrása az volt, hogy számos más főiskola és egyetem is használt kutyákat ilyen célokra, így többek között a Harvard, a University of North Carolina, vagy a Yale Medical School, ahol egy Finn nevű terápiás kutya minden pénteken eljött az orvosi könyvtárba. Ezek a kutyák vagy csupán alkalmanként, vagy folyamatosan segítik ezeknek az intézményeknek a hallgatóit, méghozzá igen pozitív eredményekkel.

A CUSOM könyvtárosai ezért kapcsolatba léptek olyan orvosi intézményekkel, amelyekben már sor került ilyen programra, hogy megtudhassák, hogyan lehetne megfelelően kivitelezni mindezt a saját intézményükben, és miként kezeljék az ezzel kapcsolatos biztosítást.

A számos, terápiás kutyákkal foglalkozó nemzeti szervezet közül a Therapy Dogs International-t ajánlották a könyvtár munkatársainak. Egyébként megjegyzendő, hogy az ilyen szervezetek közül nem mindegyik foglalkozik egyetemekkel és főiskolákkal, hanem inkább különböző egészségügyi intézményekkel (pl. kórházak).

Néhány nemzeti szervezet megköveteli, hogy a kutyák és gazdáik speciális kiképzésen vegyenek részt, amely biztosítja az állatok megfelelő viselkedését, és azt, hogy ne legyen velük semmilyen egészségügyi probléma (pl. minden szükséges oltást meg kell kapniuk). Mivel az terápiás kutyás programok általában önkéntesek részvételével zajlanak, nem túl költségesek.

Azt is meg kellett szervezni, hogy a terápiás kutyás program hol kapjon helyet, amihez figyelembe kellet venni, hogy egyesek allergiásak lehetnek a kutyaszőrre, illetve félhetnek az állatoktól - éppen ezért olyan helyre került az esemény, ahol távol maradhat a forgalomtól, az intézményben járók nem láthatják, és lehetőleg a szabadban van. Annak, ha több kutyát használnak, több előnye is van: ha program két óránál hosszabb, a kutyák válthatják egymást (ez lehetőséget ad nekik - és gazdáiknak - a pihenésre), valamint mindegyik hallgató hozzáférhet egy-egy állathoz.

A CUSOM könyvtárosai azt remélik, hogy ősszel sikerül megtartani az első terápiás kutyás eseményt, és a jövőben is hosszú ideig tarthatnak majd ilyeneket. 

WADE, Sarah: Every Dog Has His Day. ALA.org, New Members Round Table News, May 2015, Vol. 44, No. 4 A hozzáférés módja: http://www.ala.org/nmrt/news/footnotes/may2015/every-dog (Letöltés ideje: 2016.02.17.) /Incze Dorottya/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése