keresés

2016. április 27., szerda

A német juhászkutyával kapcsolatos szolgáltatások a hálózati közeg jellegzetességeinek tükrében

A német juhászkutya iránt érdeklődők is kialakítják a saját webes közegüket, leginkább aszerint, hogy az érdeklődők mely csoportjába tartoznak - például külön közege lehet a fajtával foglalkozó szakembereknek, illetve a fajtát tartó kutyatulajdonosoknak. Így mindenki megtalálhatja a saját webes közegét, illetve azt, amelyikben jól érzi magát, megfelel az érdeklődésének.

A fajtával kapcsolatos (hivatalos) szervezetek, egyesületek, klubok főként a fajtához értőket foglalják magukban. Az egyesületek közül kiemelendő a Verein für Deutsche Schäferhunde (SV), amely a legkorábbi egyesület a fajtával kapcsolatban, és tevékenysége nemzetközi szinten is meghatározó a német juhászkutya tekintetében - tehát tulajdonképpen szakmai szempontból igen nagy szerepe van a fajtával kapcsolatos értékrend kialakításában (pl. fajtastandard), hiszen a többi szervezet ezt szokta követni. Emellett fontos szerepe van a Fédération Cynologique Internationale (FCI) nevű nemzetközi szervezetnek, amely (többek között)a kutyafajták hivatalos standardjait biztosítja (a német juhászkutya esetében a standard kialakításában jelentős az SV szerepe), amelyekhez igazodni kell (pl. a tenyésztőknek - ez nagyon fontos). Természetesen az egyes földrajzi területeknek is megvannak a fajtával kapcsolatos szervezetei, amelyek - igazodva az előbb említett két szervezethez - meghatározóak az adott területen (pl. German Shepherd League of Great BritainMagyarországi Német Juhászkutya Klub). Ez tehát azt jelenti, hogy (hivatalos) szakmai tekintetben megfigyelhető a hierarchia, hiszen a szervezetek igazodnak a hozzájuk képest jelentősebb szervezetekhez.

A fajta rajongói, illetve az iránta érdeklődők általában a közösségi oldalakon, blogokon, fórumokon alakítanak ki közösségeket, vitalehetőségeket, és ezeken a webes helyeken osztják meg a véleményüket, tudásukat egymással, akár többféle, kapcsolódó témában (pl. nem kifejezetten a német juhászkutyát, hanem, mondjuk a kutyákat, illetve az állatokat általában érintő kérdéseket) - ez által az egyes közösségek tagjai egymástól, valamint akár más közösségektől is tanulhatnak, tanulnak. E közösségek tagjai általában rendelkeznek a fajtával kapcsolatos háttértudással (pl. azért, mert német juhászkutyát tartanak, ezért utánanéztek fajtának, valamint saját tapasztalataik vannak), és bármilyen szintű legyen is ez a tudás, az érdeklődés mindenképpen megvan a tagokban. Ebben az esetben mellérendeltség érvényesül, nem hierarchia, hiszen az egyes közösségeknek nem kell igazodniuk egymáshoz, és egymás értékrendjét sem követniük, átvenniük, viszont kialakulhat köztük kapcsolat (pl. linkelhetik egymást), valamint kiindulópontot biztosíthatnak a szakmai forrásokhoz is. (Az is igaz azonban, hogy ezekben a közösségekben is fontos az, hogy a szakma "mit mond", például a standard, a kutyás sportok, vagy a különböző betegségek kapcsán.) Az egyik népszerű angol nyelvű fórum a már évek óta működő a  German Shepherd Dog Forums, a Facebook-on létrejött közösségek közül pedig a következők említendők:  The German Shepherd Dog Community, I Love My German Shepherd Dog, German Shepherd Nation, és a magyar Német Juhász Kutya Club (ezek is már évek óta megvannak). Két blog például - a Riley's Place és a Total German Shepherd Blog - különböző, a fajtával kapcsolatos forrásokat is biztosít. 

A német juhászkutyával kapcsolatos tartalomszolgáltatások összességükben - természetesen - rétegzetten tartalmazzák a fajtáról szóló tartalmakat, de a szolgáltatásokat egyenként tekintve is vannak köztük olyanok, amelyek rétegzetten kínálják az információkat, az általánosaktól a speciálisabbakig (pl. ilyennek mondható a már említett Total German Shepherd Blog, vagy egyes klubok honlapjai - például a German Shepherd Dog Club of America). Azonban a legtöbb forrás vagy csak alapvető ismertetéseket közöl (ezek általában nem kifejezetten a német juhászkutyával foglalkoznak), vagy inkább a hozzáértőbb közönségnek szólnak.

A hálózati idő- és térélmény 
Mind a szakértőknek, mind a fajta iránt érdeklődőknek szóló honlapok szoktak olyan felületet biztosítani, amelyen az adott közösség tagjai párbeszédet folytathatnak egymással, általában a honlap fórum részén.

A legtöbb esetben a német juhászkutyával kapcsolatos honlapok megjelenése a vizsgált időszakban nem változott, kivéve a German Shepherd Dog Forums esetét, amelynek honlapja színesebbé vált, de felépítése, logója nem változott. Ennek eredményeképpen azok könnyen felismerik ezeket a honlapokat, akik ritkán látogatják azokat, az állandó látogatókban pedig "otthonos" érzéseket ébreszthet.

A fajtával kapcsolatos honlapokra általában nem jellemző, hogy a felhasználók külön profilt hozhatnának létre, vagy különösebben testre szabhatóak lennének, ugyanakkor a legtöbb, német juhászkutyával kapcsolatos honlap felépítése átlátható, és a tapasztalataim alapján a többségük felhasználóbarát. Vannak olyan honlapok is, amelyeken a felhasználóknak lehetősége van regisztrálni (pl. German Shepherd Dog Forums).

A fajtával kapcsolatos rendezvényekről, eseményekről általában annak a szervezetnek a honlapján emlékeznek meg, amely szervezet az adott eseményért felelős (pl. a Dorogi Kutyaiskola is a saját honlapján tudósít a rendezvényeiről, de szintén így van ezzel például a Magyarországi Német Juhászkutya Klub (MJNK)). Amennyiben egy adott szervezetnek van(nak) közösségi oldala(i), akkor az eseményekről nyilván ezen a csatornán keresztül is hírt adnak. A fajta rajongóiból létrejött közösségek az ilyen jellegű élményeiket főként a már említett közösségi oldalakon, blogokon, és fórumokon vitatják meg.

Több honlap esetén előfordul (pl. tenyésztők honlapjai, fórumok), hogy képeket, videókat, szövegeket tesznek közzé a kutyatulajdonosok, akár (jóval) korábbi kutyáikról.Szinte minden (főként szakmai) honlapon megtalálható a fajta története, illetve képek és információk különböző szempontból híres kutyákról (pl. a fajta létrehozásának szempontjából fontos példányok, nyertesek, filmcsillagok). Vannak olyan honlapok is, amelyek segítségével akár száz évre visszamenőleg megtekinthetőek egy-egy kutya rokoni kapcsolatai, gyakran képekkel együtt - ilyen például a Pedigree Database, amelyen különböző interaktív lehetőségek is a felhasználók rendelkezésére állnak (pl. interaktív pedigré).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése