keresés

2015. április 13., hétfő

Budapesti Czim- és Lakásjegyzék

Alapadatok a gyűjteményről:

 - Budapesti Czim- és Lakásjegyzék
 - A Franklin Társulat 1880 és 1928 között megjelent kézikönyveit és a hasonló adatokat tartalmazó 1873-ban kiadott Adressen-Kalender von Pest, Ofen und Altofen  alapján készült budapesti cím- és lakásjegyzék online adatbázis.
 - A létrehozás dátuma nem kideríthető.
 - Fenntartója a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
 - A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Adatbázisok menüje alól elérhető a honlap:
 - Az adatbázist az Arcanum Adatbázis Kft. készítette, a fejlesztéshez hozzájárult Budapest Főváros Levéltára, Magyar Országos Levéltár és az Országos Széchényi Könyvtár. Az adatbázis a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiumának támogatásával jött létre.



Információszolgáltatás:

A nyitó ablakon egy rövid tájékoztató szöveget találunk a jegyzék alapjairól, az adatbázis tulajdonosáról, fejlesztőjéről (külön linket kapott a saját weblapjához), és az adatbázis kiépítésében segítő szervezetekről. Külön fel van tüntetve, hogy különböző böngészőtípusok alatt, hogyan lehet megnyitni a pdf fájlokat.  Szerzői joggal kapcsolatban nem találni semmit, de a dokumentumokat le lehet tölteni képenként akár.
A súgó teljes körű segítséget nyújt a keresésben. Bár a fejlesztésekről nincs információ, de a FSZEK adatbázisok fül alatt jelzik, hogy jelenleg nem elérhető közvetlenül a weblap, azonban ez az információ elavult, mert közvetlen alatt már ott a címjegyzék URL címe – FSZEK domain alatt.

Navigáció/struktúra/webdesign: 

Ahogy korábban említettem, a FSZEK domain-ja alatt található meg a weblap. Felépítése letisztult, színben a FSZEK színei használja. A címjegyzék bal oldalt található, hierarchikus elrendezésben és a megadott részre kattintva a felugróablak – ahol képformában lehet megtekinteni a dokumentumot – a megfelelő helyre ugrik. Bár van egy kereső, ami keres a pdf fájlok szövegeiben, a találatoknál csak az adott pdf-csomagot dobja fel, a képek között nekünk kell megkeresni a keresett elemet.  A keresőoldalra egy kis segítséget mellékeltek a keresés megkönnyítése céljából.
Nincs visszaugró nyíl új kereséshez a kezdőlap gombra kell nyomnunk. Ezek a menük minden felületen megtalálhatóak. A súgó külön ablakban nyílik meg.

Kínált formátumok

Az egyetlen kínál formátum a pdf, ezért kérik az Acrobat Reader telepítését, valamit a weblap elsősorban Internet Explorer-re van optimalizálva. Mozilla Firefox és Google Chrome használatához segítséget nyújtanak, de a kevésbé ismert böngészőkhöz nem.

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés

Egységes a feldolgozása minden elemnek: pdf-ként megnyitható újságok, amikben képenként tudunk keresni. A keresőfelület megkeresi az adott keresőszavakat, és az ahhoz tartozó újságot megadja.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

Nincs semmi az oldalon, ami közösségi tevékenységre utalna.

Közösségimédia-kompatibilitás

Az egyetlen közösségimédia-kompatibilitás a felugróablakok másolható URL-címe.

A gyűjtemény főoldala, keresőfelülete, és tétel listája:



A gyűjtemény keresési találatainak oldala:

A gyűjtemény egy tételének megjelenítése:

A gyűjtemény fóruma:
Nincs. 
A gyűjtemény Facebook oldala: 
Nincs


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése