keresés

2016. április 22., péntek

Közgyűjteményi Könyvtár HUNGARICA rendszer - Iskolai értesítők

Alapadatok a gyűjteményről:

Közgyűjteményi Könyvtár HUNGARICA rendszer - Iskolai értesítők (http://library.hungaricana.hu/hu/collection/iskolai_ertesitok/#)

A rendszer a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott közgyűjteményi digitalizálásokat és azok eredményeit hivatott bemutatni. A honlap információt ad a pályázatokról és azok eredményeiről, valamint magukat az elkészült adatbázisokat is bemutatja. Az általam vizsgált iskolai jegyzőkönyveket bemutató anyag a levéltári iratok fül alatt található.
Könyv-és dokumentumtár fül alatt található (http://library.hungaricana.hu/hu/).



Információszolgáltatás

Az iskolai értesítők gyűjteményéről külön bemutatás nem található. Az oldal megnyitásakor két bontásban találhatóak meg a gyűjtemény darabjai: az egyik egy bibliográfia, megnyitásakor rögtön a dokumentumhoz hozzá tudunk férni. Az egész dokumentum könnyen lapozható. A másik felosztásban helységnév szerint lehet keresni a felsoroltak között. Emellett lehetőség van szabadszöveges keresésre is.


Navigáció/struktúra/webdesign

A felület egyszerű, nem található sem közösségi aktivitásra utaló lehetőség, sem semmi egyéb. Itt a tartalom a legfontosabb. Az egyes értesítők vagy bibliográfiai kötetek nézete változtatható, emellett lehetőség van az egyes oldalak nézetéről egy kattintással átváltani a tartalomra. A levelek könnyebb olvasása érdekében lehetőség van őket egy felületen látni a képernyő kettéosztásával. Az egyes iratokat maximálisan 300%-ig lehet felnagyítani. lehetőség van a szöveget négy irányba fordítani. Maximum 25 oldal lementésére van lehetőség, de azok nem feltétlenül kell, hogy egymás mellettiek legyenek.



Kínált formátumok

Maximum 25 oldalig pdf formátumban lehetőség van letölteni az egyes értesítőket vagy oldalakat a bibliográfiákból.

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés

A Magyarországi iskolai értesítők bibliográfiája 1744-1948 fül alatt a felbontás kötetekre tagolódik. Szerzők, cím, évfolyam, kötet, betűrend szerinti iskolafelosztás, alcím sorszámmal ellátva. Az Iskolai értesítők helységnév szerint fül alatt betűrendben találjuk a településeket, melyek tovább oszthatóak iskolákra (néhány esetben, mert van amikor csak egy iskola van).

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás


Nincsen web 2.0-ás közösségi aktivitás. Fő oldala a Hungarica rendelkezik Facebook oldallal. Havonta átlagosan 4-5 posztot készítenek, melyek többnyire a gyűjtemény alakulásával foglalkoznak, illetve játékeredményeket jelenítenek meg. Lájkolóinak száma 2586. A Hungarica oldalra lehet regisztrálni, de aloldalaira külön nem.

Közösségimédia-kompatibilitás

Egyedi, saját URL-el rendelkezik, de Facebook gomb nincsen, magát az URL-t kell másolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése