keresés

2016. április 27., szerda

MuseuMap - Múzeumi Aggregációs Portál

MuseuMap - Múzeumi Aggregációs Portál

A Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központja új, közös múzeumi digitális műtárgyadatbázis szolgáltatása. A portálon a  felhasználók kedvükre böngészhetnek a csatlakozó intézmények műtárgyai között, barangolhatnak a virtuális tárlatokon, tájékozódhatnak a múzeumok aktuális programjairól, emellett megoszthatják kedvenceiket és saját virtuális kiállításaikat a közösségi média felületein. A csatlakozó múzeumok számára a közös hazai keresőfelületen történő megjelenés mellett a szolgáltatás lehetőséget biztosít arra is, hogy a műtárgyak meghatározott szöveges adatai és képei az aggregációs adatbázison keresztül felkerüljenek az EUROPEANA portálra.


Az adatok biztonságos tárolásáról és folyamatos elérhetőségéről a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet gondoskodik.

A gyűjteménynek angol nyelvű felülete is van.

Létrehozás dátuma: 2014.

Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ oldaláról való elérhetőség: http://ommik.hu/index.php/ommik.html => MuseuMap fül

Az anyaintézmény honlapja közvetlenül a MuseuMap főoldalának jobb alsó sarkában lévő linkre kattintva is elérhető.



A honlap nyitóoldalán rögtön informálnak minket a gyűjtemény alapadatairól és hátteréről, az aktuális eseményekről, valamint a partnerintézmények térképen való elhelyezését is megtekinthetjük itt. Az aktuális események iránt érdeklődőknek külön fül is létre lett hozva, ahol keresőfelület segíti  a konkretizálást.


A Múzeumok fül alatt találjuk a jelenleg a programban résztvevő intézmények felsorolását. Ha rákattintunk egy múzeumra, akkor feltárulnak előttünk annak adatai és a rövid bemutatása, valamint az adott intézmény eseményei.


A Partnereinknek fül alatt az új múzeumok, gyűjtemények toborzása folyik. Három kategória közül választhatnak az intézmények, attól függően, hogy mennyire, milyen módon és milyen formátumban rendelkeznek digitális gyűjteménykezelő rendszerrel.


A tényleges gyűjtemény a Virtuális kiállítás fül alatt található.Jelenleg csak három múzeum gyűjteményéből láthatunk részleteket. Ha rákattintunk például az Iparművészeti Múzeum által megjelenített tételekre, akkor 10 kép jelenik meg a képernyőn, köztük kattintással tudunk lapozni, de alapvetően automatikusan, diavetítés-szerűen játssza le a képeket.  Ha egy adott kép mellett lévő nyílra kattintunk megkapjuk az adatait (cím, megnevezés, készítő, keletkezés ideje/hely, múzeum, leltári szám, szakanyag, forrás-link) és itt egy linken továbbléphetünk az intézmény honlapjára. Érdekes módon nálam a Chrome böngésző nem tudta megjeleníteni a képeket, a Mozilla viszont gond nélkül.





Lehet regisztrálni az oldalra, ami a képrendeléshez szükséges. Azonban, hogy ez pontosan mit jelent, arról nem tájékoztat az oldal. Amihez még regisztráció szükséges, az a képek e-mailben való elküldése. Azonban a képek Facebookon, Twitteren való megosztása, valamint pdf formátumban való letöltése bejelentkezés nélkül is működik. A képek alatt külön ikonok vannak ezen funkciók eléréséhez, tehát innen közvetlenül megoszthatók.

A MuesuMap-nek nincsen Facebook oldala, és közvetlenül az anyaintézménynek sincs.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése