keresés

2016. április 19., kedd

OSZK Digitális Könyvtár

Alapadatok a gyűjteményről:
Megnevezés: OSZK Digitális Könyvtár
A gyűjtemény nyitólapjának közvetlen: URL-je: http://oszkdk.oszk.hu/
Az Országos Széchényi Könyvtár Digitális Könyvtára, ahol elérhető a könyvtár digitális gyűjteménye. Egyes dokumentumokat viszont csak az OSZK dedikált hálózati termináljáról lehet megnyitni.
Létrehozás dátuma, ha kideríthető: 2007. október-én már működött a weboldal. Azóta változatlan a felülete.
Tulajdonos, fenntartó magábafoglaló honlap/cég/intézmény stb. megnevezése: Országos Széchényi Könyvtár http://www.oszk.hu/
A magábafoglaló honlap gyűjteményhez vezető (pl. Gyűjtemények) aloldalának megnevezése és URL-je: Címlap » Digitális könyvtár » OSZK Digitális Könyvtár http://www.oszk.hu/oszk_dk

Gyűjtemény nyitólap

Információszolgáltatás
A Bővebben az OSZKDK-ról... menüre kattintva egy négy nagyobb részre osztott leírást találunk a gyűjteményről. Az Áttekintés menüben rövid elírják, hogy hogyan és milyen dokumentumok kerülhetnek a gyűjteménybe és, hogy ezekhez miképpen lehet hozzáférni. A Használat menüben sorra veszi a funkciókat pl.: navigáció, böngészés, keresés, sikerlista. A Kiadóknak menüben a kiaóknak nyújt segítséget, hogy hogyan küldhetik be a dokumentumaikat. Végül a szolgáltatások menüben egyéb segédprogramokat mutatnak be. Röviden írnak a szerzői jogokról is.

Keresési felület

Navigáció/struktúra/webdesign
Az OSZK-nak egy aldoménján található az OSZK Digitális Könyvtára. A könyvtár honlapjától egy teljes függetlenül oldal, amely oldalt úgy tűnik, hogy 2007 óta nem fejlesztettek tovább. A főoldalon is a 0.10-es verzió jelölés áll. A főoldalt megnyitva egy egyszerű keresővel találhatjuk magunkat szembe. Kereshetünk a könyvekben, képekben és a raktári jelzetek között is. Átválthatunk részletes keresésre, ahol a Mit? Hogyan? Hol? Továbbá a dokumentumtípust kiválasztva kereshetünk vagy az ÉS, VAGY, DE NEM logikai operátorral tovább variálhatjuk a keresésünket. A böngészéshez is meg kell adnunk néhány karaktert, mert anélkül nem nézelődhetünk. A Sikerlistában a hónap, az év, és a valaha legjobb műveket listázhatjuk ki, amelyet akár RSS-ben is nyomon követhetünk a későbbiekben. A teljes weboldal angol nyelven is elérhető. A kereső kora ellenére reszponzív.

Kínált formátumok
A dokumentumok PDF formátumban tölthetők le.
Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés
A metaadatolás egységes. A következő adatok vannak feltüntetve cédulakatalógus alapján: szerző, cím és szerzőségi közlés, digitális raktári jelzet, megjelenés, terjedelem, fizikai jellemzők, tárgyszó, név/nevek, egységesített cím. A digitális dokumentumhoz pedig a következő adatokat vették föl: megjelenítés, fájlnév, típus, méret byteban, nyilvánosság, cél.

Tételek listázása

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás
Hírlevél és RSS nincs az újonnan felkerülő anyagokról, viszont két kattintással megosztható bármelyik dokumentum szinte bármelyik közösségi oldalon. Kommentelési lehetőség sincs.

Tétel+adatok
Közösségimédia-kompatibilitás
A digitális gyűjtemény tételeinek megnyitásakor egyedi URL-t kapunk, amelynek megosztását a beépített megosztási lehetőségek segítik. A gyűjteményeknek nincs külön Facebook oldala, de az Országos Széchényi Könyvtárnak van, amit jelenleg 9032 ember kedvel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése