keresés

2016. április 27., szerda

Magyar Digitális Képkönyvtár

Kepkonyvtar1.jpg
A gyűjtemény 2008-ban indult az OSZK vezetésével. 48 könyvtár kapcsolódott a kezdeményezéshez, hogy az ismert és kevésbé ismert képeket elérhetővé tegyék a hazai és külföldi érdeklődők számára. A képeken kívül a magyar vonatkozású kódexek, helytörténeti fotótárak, képeslapok, plakátok is helyet kaptak a gyűjteményben. Ezek a képi dokumentumok szabadon felhasználhatóak tanuláshoz, ismeret terjesztéshez vagy akár szórakozáshoz is.
 
Információszolgáltatás


Kepkonyvtar2.jpgA gyűjteményről már a főoldalon találhatunk egy kielégítő leírást a megalakulásról és a kitűzött célokról. Találhatunk információt a tulajdonosról (OSZK) és a Partnereink menüpont alatt megtalálhatjuk a 48 “segédkező” könyvtárat is betűrendben elérhetőségeikkel. A szerzői jog szempontjából is olvashatunk több helyen is infókat. A képeket szabadon felhasználhatjuk, ám ha publikálni akarjuk őket, vagy haszonszerzés céljából használnánk, akkor fel kell venni a kapcsolatot az őrző intézménnyel. A támogatók között szerepel az Oktatási és Kulturális Minisztérium valamint jogutódja. A Képkönyvtár Hírek menüpontja alatt találhatjuk a gyűjteménnyel kapcsolatos aktualitásokat, újdonságokat. Ez gyakran az új dokumentumokról vagy a képek felhasználásáról szól.

Navigáció/struktúra/webdesign


Kepkonyvtar3.jpgA gyűjtemény egyszerű, mégis igényes dizájnnal rendelkezik, a fejléc segítségével könnyedén navigálhatunk az aloldalak között. A fejléc alatt láthatjuk, hogy a kezdőoldalról hova jutottunk el. Az oldal saját domaint használ, az OSZK-ra utaló nyom nem fedezhető fel az URL-ben (Apache webszervert használnak). Lehetőségünk van keresésre és böngészésre is, utóbbinál témakörök szerint vannak rendezve a tételek. A fejlécben beállíthatjuk, hogy csak az oldalon keresünk, vagy máshol is (ez a funkció éppen nem működött az elemzés írásakor). Több keresési szempontot is használhatunk. A keresés végeztével láthatjuk a találatok számát, beállíthatjuk mennyit jelenítsen meg, így könnynen tudunk navigálni a találatok között. Egy találat megjelenítésekor igen részletgazdag oldalt kapunk, amelyről tovább tudunk böngészni a témakör, az évszázad és a tárgyszó alapján. Ha a részletekre kíváncsiak vagyunk azt egy gombnyomással megtehetjük. A kiválasztott tétel megtekintése után visszatérhetünk a találati listához. A Súgó menüpontban részletes leírást kaphatunk az oldal használatáról.

Kínált formátumok
Kepkonyvtar4.jpgA kiválasztott képi dokumentumot a Mentés gombra kattintva .jpg formátumban tölti le a böngésző a kép eredeti méretében. Lehetőségünk van a kép nyomtatására is.




Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés

A gyűjteményre jellemző az egységes adattartalom. Egy tétel megnézésekor részletes információkat találunk a dokumentumról, mind az eredetiről (alkotó, évszám, méret, stb.), mind a digitálisról (pl.: pixelméret).

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

Hírlevélre való feliratkozásról nem találtam információt, azonban RSS feed-re van lehetőségünk. Emellett be is regisztrálhatunk az oldalra, de ha jól vettem ki a regisztráltak sem írhatnak kommenteket a képekhez. Tételenként lehetőségünk van képeslapként elküldeni ismerősünknek, ajánlani, kedvencekhez adni vagy megrendelni egy-egy képeket. Aimit pozitív fejlesztésnek tartok, hogy a képeket az oldal átgenerálhatja kirakónak (új ablakban jelenik meg). Tételenként még láthatjuk azt is hányan tekintették meg az adott képet.

Közösségi-média kompatibilitás
A tételek megnyitásakor egyedi URL-t kapunk, a kép alatt megtalálhatjuk külön a linket és az URN azonosítót, beágyazott parancsot azonban nem láthatunk. A gyűjtemény rendelkezik saját Facebook oldallal.
Jelenleg 1517 kedvelője és 2 követője van, a posztok száma sajnos tavaly óta nem nőtt. Úgy tűnik nem foglalkoznak a bővítéssel. Korábban azért havonta néhány poszt született.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése