keresés

2016. április 20., szerda

Híd- és útépítő könyvek


A HUNGARICANA rendszer digitalizálási keretein belül elkészült híd- és útépítő témában az oldalra felkerült kiadványok találhatók a gyűjteményben. Minden feltöltött dokumentum teljes terjedelemben – borítóval, képekkel, üres oldalakkal! – letölthető.
A honlap kiadója az Országgyűlés Hivatala, fejlesztője és üzemeltetője az ARCANUM Adatbázis Kft., és a Nemzeti Kulturális Alap finanszírozza.
Az oldalt magába foglaló honlap a HUNGARICANA közgyűjteményi portál, melynek címe: http://hungaricana.hu/hu/


Információszolgáltatás

Magáról a gyűjteményről nincs leírás, se semmilyen bemutatás. A „Rólunk” menüpont alatt olvasható bővebben a HUNGARICANA hosszabb ismertetése, mely átirányít a főoldalra. Innen érhető el bővebben több olyan információ is, mely egységesen vonatkozik a HUNGARICANA rendszer által létrehozott összes digitális gyűjteményre. Itt találjuk a GY.I.K. keretein belül a szerzői jogok ismertetését és a „Technológiai háttér” menüpont alatt a webfejlesztő eszközök és a keresőmotor felsorolását. Elérhető a kezdőlapon egy „Hírek” menüpont, az itt megjelent hírek azonban nem kapcsolódnak szorosan a gyűjteményhez.


Navigáció/struktúra/webdesign

A honlap URL címe értelemszerűen a magába foglaló honlap címének részletesebb változata. Az oldalról könnyen elérhető a HUNGARICANA főoldala, ezen kívül a közreműködők saját honlapjaira is mutatnak linkek.
A menüpontok, mivel nincs sok belőlük, könnyen átláthatóak: a már említett „Rólunk” és „Hírek” mellett megtalálható a szinte kötelező „Kapcsolat” valamint egy „Adatbázisok” címke is, melyről számtalan más gyűjtemény érhető el.
A keresés nagyon profin van megcsinálva, nem csak hogy több szempont szerint lehet keresni, hanem még szűkíteni is lehet a keresést gyűjteményre, forrásra és sorozatra is. Van hozzá mellékelve egy keresési segédlet, amely részletesen elmagyarázza a minél hatékonyabb keresés menetét. Ezen kívül még olyan módszerekbe is beavat, mint a csonkolás és az operátorok használata.
A már megnyitott tételeken belül sok mindent már nem találunk (persze magán a tételen kívül), viszont van egy dolog, ami nagyon hasznos lehet. Mivel a tételek minden oldala külön-külön van feltöltve, elhelyeztek egy keresőt, ami a tételen belül végez keresést és rögtön arra az oldalra ugrik, amin szerepel a keresett szó.


Kínált formátumok

A tételek kivétel nélkül PDF formátumban vannak feltöltve, más formátumot nem találtam.


Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés

Az adattartalomról elmondható, hogy teljesen egységes. Lehet oldalakat vagy tartalomjegyzéket böngészni a bal oldali listában. A tétel leírása minden esetben a címben látható, bibliográfiai leírás formájában. Mivel magán a tételen belül más információ nincs, ezért egyéb aktivitást az olvasáson és letöltésen kívül nem igazán lehet végezni.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

Hírlevél vagy RSS feed nem elérhető a honlapon. Regisztrálni lehet, sőt előnyös is, mert folyamatosan bővülő felhasználási lehetőségeket biztosítanak a bejelentkezett tagoknak. Például egyes tételeknél írható véleményezés, ami hasznos lehet a többi felhasználó számára.

Közösségimédia-kompatibilitás

A megnyitott tételeknek külön URL címük van, így lehet azokat linkelni. A gyűjteménynek ugyan nincs, de a magába foglaló intézménynek van facebook oldala (https://www.facebook.com/hungaricana/). Mivel azonban a HUNGARICANA rengeteg digitális gyűjteménnyel rendelkezik, ezért külön erről annyira minimális az említés, hogy én nem is találtam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése