keresés

2016. április 27., szerda

The European Library

Alapadatok a gyűjteményről:
- megnevezés: The European Library - Connecting knowledge
- a gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je: http://www.theeuropeanlibrary.org/tel4/
- a gyűjtemény definitív, rövid leírása: A honlap 48 európai nemzeti könyvtár és kutató könyvtár gyűjteményének gyors és könnyű elérését biztosítja egységes felületen.
- létrehozás dátuma: 1997
- tulajdonos, fenntartó magábafoglaló honlap/cég/intézmény stb. megnevezése: The European Library non-prift szervezet, a CENL támogatásával
- a magábafoglaló honlap gyűjteményhez vezető (pl. Gyűjtemények) aloldalának megnevezése és URL-je: http://www.theeuropeanlibrary.org/tel4/discover vagy közvetlenül a nyitólapról
- egyéb cég/intézmény/személy (létrehozó, digitalizáló, fejlesztő megnevezése, ha eltér és fellelhető):  -


Screenshots/képernyőkép: 
- gyűjtemény nyitólap:

- keresési felület:



- tételek listázása:

- tétel+adatok:


Információszolgáltatás: 
Már a nyitólapon olvasható egy igen rövid, a lényeget jól összefoglaló leírás a honlapról. A nyitólapon található About menüben lehet a honlapról és a gyűjteményekről információt találni, emellett itt több almenü is rendelkezésre áll, amelyek három nagyobb részben vannak elosztva, melyek az About Us, az Organisation, és a News. Az About Us részben három almenü van. Az első az About, amely a könyvtáraknak, illetve a kutatóknak szánt szolgáltatásokról szól (a nyitóoldalon található About menü is ehhez a részhez visz) - itt lehet egy keveset a gyűjteményekről is olvasni, és a keresési lehetőségekről is van rövid leírás.  A második almenü a History, amely a The European Library történetét írja le röviden. A harmadik almenü a Contanct, ahol a kapcsolatfelvételhez szükséges információkat lehet megtalálni. Az Organisation részben vannak a szervezettel kapcsolatos almenük, így a Membership, ahol a tagsággal kapcsolatos információk olvashatóak, és egy tagsági kérvényt is ki lehet tölteni. Ezt a Projects követi, ahol a jelenlegi, illetve a múltbeli projektekről lehet olvasni, amelyekben a The European Library részt vett. A következő a Staff almenü, benne a munkatársakról szóló rövid leírással és az elérhetőségeikkel. A News rész első almenüje, a News Overview (jelenleg?) nem működik, a másik kettő viszont igen - ezek a Logo and Collaterals, valamint a Press Room. A nyitóoldalon lévő About menü almenüire általában jellemző egyébként, hogy linkeket tartalmaznak, illetve kattintható szavakat, amelyek segítségével a honlap szóban forgó részeihez lehet eljutni. 
A honlap bármely részének az alján szürke sáv látható, benne a következő menükkel: FAQs, Sitemap, Policies, Terms of Service. A gyakran ismételt kérdések (FAQs) a The European Library-ről, a tartalom eléréséről, a letöltésről, és az együttműködésről szólnak. A Sitemap segítségével minden könnyen és egyértelműen megtalálható. A Policies menüben a személyes- és használati adatok kezeléséről lehet olvasni. A szerzői jogokkal kapcsolatban a Terms of Service menü nyújt információt. 

Navigáció/struktúra/webdesign:
A honlap könnyen használható, jól át lehet látni. Van néhány főmenü, melyeken belül almenük vannak, ezek alapján egyértelműen lehet a honlapon mozogni. A honlapnak több olyan oldala is van, amelyekhez többféle módon lehet eljutni. Az egyes dokumentumok a keresési és böngészési lehetőségek segítségével találhatóak meg. Adott dokumentumról szóló információkat a dokumentumra kattintva lehet megnézni, illetve innen el lehet jutni a dokumentumnak a dokumentumot birtokló intézmény honlapján található rekordjához. 
A nyitólapon láthatóak a kiemelt gyűjtemények, a legutóbb hozzáadott dokumentumok, a hírek, valamint böngészni lehet tudományterületek, adatszolgáltató intézmények, illetve gyűjtemények szerint. 
Az adatszoláltató intézmények honlapjához is hozzáférhet a felhasználó, a Discover Contributors menüből, ahol országok szerint lehet az intézményeket kiválasztani, az intézmény nevére kattintva pedig adatokat lehet találni az intézményről, keresni lehet a gyűjteményében (a The European Library felületén), stb., illetve elérhető az intézmény honlapjának a linkje is. 
Keresésre már a nyitólapon lehetőség van, az egyszerű keresőmező, illetve az összetett keresés segítségével. Ez a két lehetőség a honlap fejlécében mindig adott, így tulajdonképpen bárhonnan indítható keresés. Egyik keresési módhoz sincsen külön útmutató (mint fentebb már említésre került, az About menüben lehet a keresésről röviden olvasni). Böngészésre is van lehetőség, különböző szempontok szerint (tudományterület, tartalom nyelve, kiadás dátuma, adatszolgáltató intézmény, gyűjtemény), például a nyitóoldalon, vagy a nyitóoldalon található Discover menüben. 
A találati lista sokféle lehetőséget biztosít. Először is szűrni lehet, a következők szerint: Everything, Newspapers, Collections, Full Text. A keresés finomítására is több lehetőség van, például a hozzáférés módja, tudományterület, nyelv, adatszolgáltató intézmény, gyűjtemény, a kiadás éve, illetve az adatszolgáltató intézmény országa szerint. Az is megtekinthető, hogy milyen más honlapokon (pl. Europeana, Mendeley) van még a keresett kifejezésre találat. A találati lista tetején látható, hogy összesen hány találat született, mire, mennyi idő alatt, és ebből a lista egy oldala mennyit jelenít meg. A találati lista alján lehet megnézni, hogy lista összes oldalából éppen hányadikon tart a felhasználó, valamint itt lehet az oldalak között lapozni, illetve a lista végére, vagy a végéről az elejére ugrani. A találati listában a tételek címe (kattintható formában), az adatszolgáltató intézmény neve, a szerző(k) neve, valamint a megjelenés helye és dátuma láthatóak, emellett meg lehet nézni a tétel rekordját annak az intézménynek a honlapján, amely a tétel tulajdonosa. Amennyiben a tételhez képi megjelenítés is tartozik (vagy maga a tétel egy kép), akkor kis méretben a kép is látható. Amennyiben a találati lista első oldalán a felhasználó a Thumbnail Gallery lehetőségre kattint, csak a képek kisméretű változatát láthatja, adatok nélkül, de a kisméretű képekre kattintva természetesen ugyanaz a rekord az eredmény, mint az adatokat is megjelenítő találati listában (tehát nem lehet rögtön a képet megnézni itt). 
A tételeket kattintással lehet megnyitni, taralmukról lentebb lesz szó. 

Kínált formátumok: 
A következő dokumentumtípusok érhetőek el a honlapon:
- szöveges
- képi
- hang
- video

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés: 
A rekordok adattartalma viszonylag egységesnek mondható, ám mivel az adatok nagyon sok helyről érkeznek, és sokféle dokumentumtípus van, az adatok nem teljesen egységesek - de természetesen a tagintézmények kapnak útmutatót arról, hogyan szolgáltassanak adatokat a The European Library-nek, valószínűleg ezért nincsenek nagyobb eltérések. 
A megnyitott rekordokban általában a következő adatokat lehet megtekinteni: bibliográfiai adatokhivatkozás típusa, képeknél egy leírás, majd külön CreatorPublication (megjelenés adatai), LanguageIllustrationsResource type (pl. szöveg, állókép), FormatExtentStatement of responsibilityContributorSourceRights information. A felsoroltak közül nem minden rekordnál szerepel minden adat (csak a félkövér betűkkel kiemeltek szerepelnek mindig). Ezután az About The Record rész következik, ezekkel az adatokkal: CollectionContributorTypeIdentifierAvailable sinceLast updated on. Ez a rész minden tételnél tartalmazza ezeket az adatokat. Ezt a Subjects rész követi, ahol mindaz van (kattintható formában) felsorolva, amire/akire a dokumentum tartalma vonatkozik. Egy kis térkép zölddel jelöli azt az országot, ahol a dokumentumot birtokló intézmény található. A Services részben meg lehet nézni a tételt a tulajdonos intézmény honlapján, más verziókat, illetve hasonló munkákat megtekinteni, hasonlót találni a CORE-ban, vagy hozzá lehet adni a tételt a Mendeley-hez vagy a Zotero-hoz (itt sem található meg minden tételnél mindegyik szolgáltatás). Amennyiben képről van szó, maga a kép is látható. kis méretben, de kattintással általában teljes méretben is megtekinthető - vannak olyan képek, amelyeket csak a tulajdonos intézmény honlapján keresztül lehet teljes méretben megtekinteni. A teljes szöveggel elérhető dokumentumokkal is hasonló a helyzet: van, amelyik közvetlenül erről a honlapról elérhető, és van, amelyik csak a tulajdonos intézmény honlapjáról.
A metaadatokat csak a regisztrált felhasználók tölthetik le, nekik minden rekordnál megjelenik egy erre szolgáló fül. 

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás: 
- Hírlevél feliratkozás: Van sajtó levelezési listája.
- RSS feed: A találati listában az adott keresésre lehet RSS feed-et kérni.
- Regisztrálás lehetősége, profil kialakítása: Van rá lehetőség.
- Testreszabhatóság: Nyelvet lehet választani, de nem mindegyik nyelvre vált át.
- Kommentelési lehetőség: Nincsen.
- Közösségi közreműködés további formái tételenként / gyűjtemény-egész szinten (pl. cimkézés, infó-hozzáadás, leírás bővítés): Nincsen.

Közösségimédia-kompatibilitás: 
- A digitális gyüjtemény tételeinek megnyitásakor kapunk-e egyedi URL-t (megosztható tételt, tétel-oldalt)?: A megnyitott rekordoknak van saját URL-je.
- Segítik-e a megosztást beágyazott paranccsal (pl. Facebook Like gomb) (hogy ne az URL-t kelljen kimásolni)?: Nem.
- Van-e a vizsgált gyűjteménynek Facebook oldala? Ha van, URL-t örökítsük meg! Követők, lájkolók száma. Posztok hozzávetőleges száma (db./hónap): A gyűjteménynek van Facebook oldala (https://www.facebook.com/europeanlibrary), kedvelőinek száma 6714, havonta hozzávetőlegesen 10-20 db poszt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése