keresés

2016. április 27., szerda

Erdélyi Digitális Adattár

     Az Erdélyi Digitális Adattárat(továbbiakban EDA) az Erdélyi Múzeum Egyesület( továbbiakban EME) hozta létre, az erdélyi kulturális és tudományos örökség weben való közzététele érdekében. A több, mint 6.ooo dokumentumot tartalmazó adattárat két féle képpen is elérhetjük: egyrészt a Múzeum Egyesület honlapjáról - a fejléc főmenüjében EME Adattár fülre kattintva  egy új, felugró ablakban nyílik meg -, másrészt egyszerűen a google keresőjébe beírva  az Erdélyi Digitális Adattár kulcsszavakat, rögtön az első kiadott találat lesz az. Ha valaki az URL kód alapján jobban szeret keresni, az sem akadály, hiszen nem kell kilóméteres karaktersort megtanulnia, hisz elérési útvonala igen logikus és egyszerű: http://eda.eme.ro/.
     Az EDA honlapjára rámenve egy igen sűrű, de strukturált oldal tárul elénk, mely színeiben az EME honlapját idézi. A fejlécből igen hamar kiderül, hogy nem a Múzeum Egyesület, hanem annak digitális gyűjteményének holnapján járunk, ahogy az is - igaz diszkréten elrejtve -, hogy 4 nyelven: románul, magyarul, angolul és németül is lehetőség van a böngészésre. Az oldal tetején egy rövid köszöntő után egy felsorolással találkozunk, ahol 9 kategóriából választhatjuk ki, hogy a gyűjtemény melyik részében szeretnék keresni. A kategóriák felsorolásának érdekessége, hogy a megnevezések 4 nyelven egyszerre olvashatóak és nem az oldal nyelvének állításával változnak az egyes kategóriák nevei. Úgy vélem talán e miatt hat kissé sűrűnek az oldal, első ránézésre.


     Az adattár kategóriáit ha megnyitjuk, például ha a Periodikák fület kiválasztjuk, megjelenik egy kereső felület, melyről alább részletesen szó lesz, és megjelenik a feltöltött periodikák listája.

Ha a listából kiválasztjuk a Keresztény Magvetőt, akkor láthatjuk egyrészt, hogy hány szám van belőle feltöltve, majd miután megnyílik a találat, akkor egy rövid leírást találunk a folyóiratról. A leírást a kategória elérhető gyűjteményeinek felsorolása követi, majd a legfrissebben feltöltött dokumentumok jelennek meg. Amennyiben kiválasztunk ebből a találati listából egy tételt, például a Keresztény Magvető első kötetét, akkor - sajnos megtévesztően - a legfrissebben feltöltött dokumentumok fül alatt megtaláljuk felsorolva a benne levő írásokat.
Ha kiválasztunk egy írást, például a lista 2. elemét, az Új évre címűt, akkor megjelenik táblázatos formában, megjelennek a dokumentum részletes adatai, az, hogy milyen gyűjteményben jelenik meg valamint a dokumentum fájljai is, a fájl mérete, formátuma (legtöbb esetben pdf vagy jpg) illetve megtekinthetősége, továbbá a dokumentum szerzőjének más, kapcsolódó műveinek felsorolása is itt jelenik meg, mint esetlegesen érdekes - hasznos információ és segítség a további kereséshez.

Ha a megadott felsorolásból mégsem tudnánk választani vagy egzaktabb keresését szeretnénk, akkor elég a főoldalra visszamenni, és lennébb görgetni, a kategóriák alá és máris egy, az EDA - ban kereső felület áll rendelkezésünkre, ahová beírhatjuk a keresett kifejezésünket. Ugyanez a kereső jelenik meg az imént részletezett kategória kiválasztás oldalán is. Ennek a keresőnek a hátránya, hogy átfogó kereső. Ha viszont beírunk egy kifejezést a keresőbe, például azt, hogy Keresztény Magvető, akkor egy picit kibővül a kereső felület, megjelenik egy olyan opció, amelyben kiválaszthatjuk, hogy hol szeretnék megtalálni a kifejezésünket. Sajnos ennél az opciónál a keresőmotor kissé összekuszálja a nyelveket és ezt az utóbbi opciót angol nyelven kínálja fel, tehát a keresett kifejezés alatt a szűrő hozzáadása fület angolul, add fileds - ként találjuk meg és 5 opcióból választhatunk: full text (teljes szöveg), title (cím), author (szerző), subject (tárgyszó), date issued (dátum szerint). Az opció rövid leírása is angol nyelvű. Az alább található találati lista már újra magyar nyelven van, ahogy azt is magyar nyelven állíthatjuk be, hogy hány találat jelenjen meg egy oldalon és hogy milyen kritérium szerint legyenek a találatok rendezve (sajnos ez utóbbinak a legördülősávja, mely a lehetséges opciókat kínálja fel, szintén angol nyelvű).

Ha a főoldalon maradunk vagy visszatérünk oda, akkor a kereső alatt, az oldal alján a legutóbb hozzáadott, a legutóbb feltöltött anyagok rövid (5 elemből álló) listáját találjuk. 
Ugyanakkor a honlap jobb oldalán elhelyezkedő menüsornak is kell némi figyelmet szentelnünk. A főoldalon az imént leírtak mellett, jobb oldalon, legfelül van szintén egy átfogó Keresés az EDA - ban opció, ami alá szintén beírhatjuk az általunk keresett anyag kulcsszavait. Ha itt próbálkozunk a kereséssel, akkor ugyanarra a kereső felületre és találati listára jutunk, amit az előbb részleteztem, az oldal közepén található kereső kapcsán. Az oldalmenü keresője alatt Böngészésre van lehetőség, itt választhatunk a 9 kategória és gyűjtemény, a megjelenés dátuma, szerző, cím, tárgyszó opciók között. A böngészést a Saját EDA követi, amely a személyre szabás lehetőségét kívánja felajánlani, bejelentkezésre és új felhasználó regisztrálására van lehetőség. Ezzel be is fejeződik a magyar nyelvű része a menüsornak és - még mindig magyar nyelvre állított oldalon - a Discover füllel folytatódik a jobb oldali sáv. E fül alatt angol nyelven jelenik meg három fő kategória (Author - Szerző, Subject - Tárgyszó, Dtae Issude - Megjelenés Dátuma) és ezen belül pedig szerzők listája, magyar nyelvű tárgyszavak és dátumok jelennek meg, melyekre egyenként rákattintva kapunk a kiválasztott kritériumok szerinti találati listát (pl. szerzők közül ha kiválasztjuk Gaál Györgyöt, akkor megkapjuk a keresés eredményeképp az ide feltöltött műveinek listáját).
Ami az oldal nyelveinek változtatását illeti 4 nyelv lehetséges: a román, a magyar, az angol és a német. Román nyelvre állítás funkció sajnos egyáltalán nem működik, minden változatlanul magyar (néhol angol) nyelven marad. Az angol nyelvre váltás esetén a főoldalon levő néhány soros köszöntőn kívül minden tökéletesen működik, teljesen angol nyelven. A német nyelv kiválasztása a főoldal köszöntőjét kivéve minden lefordítódik németre, ami magyarul volt a magyar honlapon. Ami a magyar nyelv beállításakor is angolul jelenik meg, az a német variánsban is ugyanúgy angol marad. 
A honlap előnyeként szolgál, hogy az eligazodáshoz egy szamárvezetőt nyújt, az oldal fejléce alján - amely állandó - nyomon követhetjük, hogy a Főoldalt követően mire kattintottunk és most épp hol tartunk a böngészésben, mutatja, hogy hányat kell visszalépnünk ha vissza szeretnék jutni oda, ahonnan kiindultunk.
Összességében egy nagyszerű és igen gazdag anyaggal szolgáló adattár, mindenképpen hasznos információkat nyújt az Erdélyhez kötődő anyagokkal kapcsolatosan a kutatók, oktatók, diákok és minden érdeklődő számára. Az oldal használatába bezavarhat a nyelvek közti kavarodás. Ez valószínüleg az oldalnak valamiféle programozási - webszerkesztési beállításának lehet a problémája, melyet megfelelő fejlesztő szakemberek könnyedén megoldhatnak. E technikai jellegű probléma viszont úgy vélem nem kellene különösebb gondot jelentsen senkinek manapság, amikor már majd mindenki tud angolul, illetve majdnem mindenkitől elvárás, hogy tudja használni az angol nyelvű weboldalakat és keresőfelületeket is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése