keresés

2016. április 19., kedd

Az e-book pohár félig tele van - a Digital Content Working Group télközepi megbeszélésének összefoglalója

Az Amerikai Könyvtár Szövetség digitális tartalmakért felelős csoportja Bostonban rendezte meg az ALA Midwinter Meeting-et. Az elhangzottak alapján a könyvtárosok optimisták lehetnek az e-book jövőjétt illetően, habár nagy nyomás van még kiadókon, forgalmazókon és a könyvtárosokon is, hogy megfelelő felhasználói élményt tudjanak nyújtani az olvasóknak.

A megbeszélés vezetője Erika Linke volt, a felszólalók pedig Mark Kuyper, Andrew Albanese és Kelvin Watson.


Elsőnek Kuyper a kölcsönzés oldaláról fogta meg a témát. 2000 nyilvános könyvtár használót kérdeztek meg a kölcsönzési és vásárlási szokásaikról. Az adatok alapján az e-bookok kölcsönzése (44%) és vásárlása (38%) szépen megfér együtt, ahogyan a könyvtár valóságos (99%) és online (66%) látogatottsága is. Ha egy e-book nem azonnal elérhető, a felhasználók 36%-a lefoglalja, 24%-a a nyomtatott verziót kölcsönzi ki, 14% pedig megveszi a tartalmat. A kérdés az, hogy mi a helyzet azokkal, akik nem rendszeres könyvtárhasználók és nem tudnak arról, hogy a könyvtáraknak vannak e-bookjaik.


Albanese az eladási trendekről beszélt. Az e-book-eladás 2015-ben visszaesett, először a Kindle 2007-es megjelenése óta. Ez összefüggésbe hozható azzal a ténnyel, hogy az utóbbi időben nem jelentek meg új e-book olvasók a piacon, valamint a tabletek és okostelefonok egyre nagyobb teret nyernek maguknak. Emellett az áraik nőttek, ugyanakkor az e-book trend halványulni kezdett, és sokan visszatértek a nyomtatott kiadványokhoz.

Watson a Sandy hurrikán (2012) Queens Könyvtárra (New York) gyakorolt hatásáról beszélt. A pusztítás hatására és így a hagyományos könyvtár pótlására létrehoztak egy virtuális könyvtárat. A Google 5.000 Nexus tabletet ajándékozott, melyekre e-bookokat és egyéb könyvtári forrásokat töltöttek fel, és ezeket kölcsönözték  a felhasználóknak. Ez a szolgáltatásuk a mai napig sikeres, hiszen egyszerű és közvetlen hozzáférést biztosítanak  az online könyvtári tartalmakhoz. 

Tehát mik a kilátások?

Az OverDrive adatai alapján, az e-book forgalom növekedése lelassult az elmúlt évekhez képest. Kritikus időszak ez a könyvtárak számára, mert ugyan fejlődik a könyvtári e-book hozzáférés, de ebbe a helyzetbe nem szabad belesüppedni, ébernek kell maradni, és érvényesíteni az akaratunkat a kiadókkal és forgalmazókkal szemben, és tudatosítani kell magunkban, hogy olyan versenytársakkal kell szembenézni, mint például az Amazon.

Tehát a pohár, ami félig tele van könnyen kiszáradhat, de tele is töltődhet. Csak rajtunk múlik!

Forrás: Robert C. Maier - The Ebook Glass Is Half Full : A recap of the Digital Content Workin Group discussion at Midwinter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése