keresés

2016. április 27., szerda

Határon túli magyar költők - A hálózati közeg jellegzetességeinek tükrében

A határon túli magyar költők webes felületeken való jelenlétét és a témával kapcsolatos tartalomszolgáltatásokat vizsgálva érdekes és tanulmányozásra érdemes megjelenítésekkel találkozunk. Az interneten olvashatjuk verseiket, vagy akár meg is hallgathatjuk neves előadók tolmácsolásában. Informálódhatunk kortárs és már múltbéli ikonnak számító költőkről, tájékozódhatunk műveikről, életútjukról, különféle fórumokon beszélgethetünk róluk. A velük kapcsolatos események felhívásai - reklámjai többnyire elég sok érdeklődőhöz eljutnak, viszont mindezeket a dolgokat különböző felületeken szétszórtan találjuk meg, a böngészés és keresgélés, a különböző oldalak közti és oldalakon való tudatos kutakodás vagy véletlenszerű navigálás nem feltétlenül segít abban, hogy önfeledten, a jelen világ kötöttségeitől mentesen, belefeledkezhessünk a költészetnek és átadhassuk magunkat a költők által láttatott világ élményének. A poézis világában való elmerüléshez a létre lehetne hozni egy olyan felületet, mely magába foglalja a hálózati közeg jellegzetességeit, egy időben felkínálva virtuális tér - idő és tudásélményt.

Egy ilyen felületen a költészet virtuális világa több lehet, mint irodalmi vonatkozás, több mint versolvasás. Rögtön utána nézhetünk a szerző életrajzi adatainak, a vers létre jötte körülményeinek, elemzéseknek, elmélkedéseknek, értelmezéseknek, a verset meghallgathatjuk prózai előadásban vagy megzenésítve, vagy saját véleményünket is megjeleníthetjük. Költészettel kapcsolatos eseményekről, rendezvényekről informálódhatunk. Ez pedig minőségi kulturálódást, művelődést jelent. A határon túli magyar költők kapcsán pedig e kör kibővül a magyarság - a nemzeti öntudat problematikájával is. Ez a világ magában hordozza az értékpluralizmus jellemzőit. 
Úgy vélem érdemes és hasznos lenne ezen a tématerületen belül egy ilyen átfogó, virtuális teret létrehozni. Ebben a térben a világ minden pontjáról össze lehetne kapcsolni a határon túli magyar költőket. Elképzelésem szerint színek jeleznék, hogy ki az aki kortárs és ki az akire már az örökkévalóságé. Ezáltal egy virtuális időutazást is tehetnénk, illetve ha ezt a világot sikerül feltölteni tartalommal, akkor azt különféle audiovizuális anyagok és tanulásra ösztönző játékkal virtuális tudás és tanulásélményt is nyújthatna, ugyanakkor egy olyan világ lehetne, ahol az azonos téma iránt érdeklődők találkozhatnának, beszélgethetnének, vitázhatnának és megoszthatnák a témával kapcsolatos ismereteiket - élményeiket egymással.   

Az általam elképzelt felület valódi teret kellene imitáljon. Így a nyitó - főoldal egy 3D - s világtérkép lehetne, amelyen be kellene jelölni minden költőt az adott  - az aktuális kontinensen és országban ahol élt - meghalt illetve azokat a helyeket, amelyek életútja során fontos megállóhelynek számított. A kontinensek - országok zászlóját vetítve a térképre, lehetne tudni, hogy éppen milyen helyről is van szó, a fontosabb helyeket meg is lehetne nevezni, illetve a költőkről pedig mint egy-egy pont egy - egy arcképet feltölteni. Ez az összekötés olyan lehetne, mint a légi társaságok repülési útvonalakat jelölő térképe. Az oldal bal felén egy jelmagyarázat szerű menüsávban megjelenik a térkép zászló – ország név megfeleltetése. A költőket egymással is össze lehetne kapcsolni, olyan szempontból, hogy kik azok, akik megfordultak ugyanazon a helyen, kik azok, akik kapcsolatban álltak egymással, barátok voltak, esetleg leveleztek. Azt is be lehetne jelölni, hogy ki hol élt és ahhoz képest hol publikált? Esetleg magyarországi lapokban publikált vagy csak ott, ahol éppen volt? Mindennek eredményeképpen egy szociális hálót tükröző világtérképet kapnánk.

Ami a tudásélmény és a bővebb tartalmat illeti, fokozatosan lehetne megosztani azt a felhasználókkal, annak függvényében, hogy ki mire kíváncsi. Az arcképekből lehetne kiindulni, ha az egyes arcképekre rávinnénk megjelenhetne a költők neve és néhány soros kulcsinformáció róluk. Ha bővebben szeretnék az adott személyről tájékozódni, úgy rá kellene kattintsunk egy részletek/tovább gombra, amivel egy felugró ablakban jelenne meg egy külön oldal, amely csak a kiválasztott költőről szól. Olyasmi lehetne, mint a Petőfi Irodalmi Múzeum Digitális Irodalmi Akadémiájában egy-egy személyről megjelenő oldal, illetve ebből kiindulva lehetne az adott személyre vonatkozóan minden weben elérhető információt erre az oldalra gyűjteni. Lehetne mindenkiről egy arckép, egy életrajz, műveinek listája, digitalizált - online olvasható vagy letölthető műveinek listája, róla szóló szakirodalom lista, képgaléria, kapcsolódó videók - dokumentumfilmek, hanganyagok, illetve egy figyelő is, ahol kapcsolódó rendezvények - író olvasó találkozók, arról készült beszámolók jelenhetnének meg. Lényegében minden információt egybe lehetne ide gyűjteni az adott költőkről és irodalom szakos hallgatók bevonásával ki is lehetne bővíteni - egészíteni ezeket az adatokat - tartalmakat. A virtuális időélményt sugallva eltérő színben jelenhetne meg az oldal aszerint, hogy kortárs az illető vagy már az irodalomtörténet része. Az egyik lehet mondjuk zöld, az utóbbi pedig barna hátterű oldal.
A kép a Honfoglaló elnevezésű játékból származik. Jelenleg csupán
 illusztrációként szolgál, mivel hasonló felületet képzelek el
a részletezett oldalhoz
Ami a tudásélményt és a beszélgetéseket - vitákat illeti, a főoldalon lévő központi térkép  jobb oldalára létre lehetne hozni egy közösségi chat felületet, ahol az ide regisztráló felhasználók beszélgethetnek - vitázhatnak egymással, megoszthatják közös élményeiket, gondolataikat egymással, illetve privát beszélgetéseket is folytathatnak, ismerősi - baráti kört gyűjthetnek közös érdeklődés alapján. Itt időtől és fizikai helytől függetlenül folyhat a kommunikáció, egymásnak akár üzenetet hagyva, akár közvetlenül, oda-vissza írogatva.
A felületre akár különféle kvízjátékokat is be lehetne kapcsolni, illetve a felhasználók nemcsak hozzászólhatnának az oldalhoz, hanem különféle írásokat - elmélkedéseket - élménybeszámolókat is küldhetnének, melyeket meg lehetne osztani. A kvízjátékok esetén - hogy a weben már fellelhető tartalmakat is bekapcsoljuk - át is lehetne irányítani a felhasználót olyan oldalakra is, mint a Kvízpart vagy a Honfoglaló játékok, melyekben van irodalom és költőkre vonatkozó, már működő játék, viszont ezek sémájára sajátot is lehet alkotni, melyhez a felhasználók küldhetnének be kérdéseket és kész kvízeket egyaránt.

     Amennyiben létrejöhetne egy ilyen jellegű felület szinte tökéletes tartalomszolgáltatás lehetne, mely virtuális tér, idő és tudásélményen túl remek lehetőség a spontán tanulásra, a permanens tanulás promoválása mellett pedig értékpluralizmust képvisel és olyan embereket aktivizálhat, akik egyébként máshol nem bontakoznának ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése