keresés

2016. április 22., péntek

Zeneoktatás a könyvtárban korszerű technológiával


A cikk háromféle eszközt mutat be, melyet iskolai vagy közkönyvtárban alkalmazna zenei oktatás során, az első kettő szoftveres megoldás, a harmadik már igazi stúdió élményt biztosít a használóknak.


MusicFirst


A digitális zeneoktatással foglalkozó MusicFirst cég megalkotta a MusicFirst Student alkalmazást, amely egy olyan applikáció, amely egy felhő alapú megoldással modernizálja a zeneoktatást a tanárok, és a zenetanulást a diákok számára. Az alkalmazás lehetővé teszi a diákok számára, hogy az iskolán kívül is megkaphassák és elkészíthessék feladataikat, ha csatlakoznak egy iskola vagy egy könyvtár MusicFirst online virtuális osztály terméhez. Mindehhez arra van szükség, hogy egy tanár vagy egy könyvtáros regisztrálja a tanulót a rendszerben. Amennyiben a feladat egy felvétel elkészítése, akkor a diákok közvetlenül a mobil eszközükre készíthetik azt el és be is nyújthatják onnan. A tanárok pedig asztali számítógépükön tudják ellenőrizni az elkészült felvételeket.

A MusicFirst Student nem a MusicFirst egyetlen ilyen kezdeményezése. A rendszer modulokból épül fel. A Sound elnevezésű modul különböző hangszerek hangját és zenei fogalmakat/terminusokat tartalmaz fotók, felvételek és videók százaival illusztrálva. A Noteflight Learn alkalmazás ugyancsak a MusicFirst felhasználó számára készült alkalmazáson keresztül érhető el és hozzáférést biztosít zeneoktatással foglalkozó zárt online közösségekhez, amelyeken a teljesítmények értékelése is zajlik. Az elvégzendő feladatok elkészíthetőek és beadhatóak az alkalmazáson keresztül.

A szoftver ingyenesen használható bármilyen iOS eszközzel. 


Cantata


A Cantata Learning zene, történetek (egyszerű szövegek) és illusztrációk kombinációját használja annak érdekében, hogy a kicsi gyerekekhez eljusson. 

A Cantata különböző műfajú és tartalmú könyveket ajánl Ezek között vannak amelyek a természettudományról, társadalomtudományról, nyelvekről, matematikáról szólnak, szépirodalmiak, de a az egészen fiatal közönségnek szólók is, amelyek állatokról, formákról szóló daloskönyvek. A történethez írt zene mindig az adott közönségtől függ. Ringatók a kicsiknek, történetet elmesélő dalocskák a nagyobbaknak. A könyv mellett a zene CD-én is megtalálható és online is elérhető. Minden könyv gazdagon illusztrált és szószedetet is tartalmaz.

A Cantata a saját weboldalán is elérhetőek olyan anyagok, amelyeket a tanárok és könyvtárosok használhatnak akár a cég által könyvek bemutatásakor a tanórákon. Ezek között vannak videók, zenék, óratervek, tippek a Cantata anyagok tanításhoz, prezentációk és nyomtatható poszterek.


WhisperRoom


A WhisperRoom egy hangszigetelt fülke, ami jelentősen csökkenti a külvilág zajait. Használható zenei felvételek, voicecover-ek készítésére, tolmácsolásra, közvetítésre, hangszeres gyakorlásra, orvosi vagy audiológiai laboratóriumként stb. A fülke bárhová telepíthető, nem szükséges külön helyiség hozzá. A szoba maga moduláris, többet is egybe lehet belőle építeni. A gyártó bárhová kiszállítja az eszközt.

2015. júniusában nyílt meg a MILL Stúdió a Loudoun Megyei Könyvtár első hivatalos könyvtári alkotóműhelyében (makerspace). A WhisperRoom alkalmas professzionális minőségű felvételek készítésére. A tinédzserek és felnőttek rendszeresen használják a könyvtár ezen szolgáltatását zenei felvételek és podcast-ok készítéséhez. Nagyon hálásak is ezért, mert korábban rengetegbe került ez nekik. 

A WhisperRoom nem teljesen hangszigetelt és kívülről suttogás hangerősségén lehett hallani a bentről jövő hangokat, de kívülről nem jutnak be a hangok és ebben rejlik valódi jelentősége, értéke.

Forrás: Phil Morehart: Making Music in Your Library In: AmercanLibraries Magazine (http://americanlibrariesmagazine.org/2016/01/04/making-music-in-your-library/) [Letöltve: 2016.03.30.]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése