keresés

2016. április 13., szerda

Ünnepi Könyvhét II. - Külföldi példák

A következőkben a teljesség igénye nélkül, példaképpen a világ néhány pontjáról „villantok fel” könyvekkel kapcsolatos vásárt és könyvhét jellegű szerveződéseket, azok legfontosabb ismérveinek, jellemzőinek összefoglalásával. A rendezvények tekintetében kiemelkedő Németország, ahol hosszú évszázadokra nyúlnak vissza a könyvvásár gyökerei. A német nyelvterület mellett azonban a világ más részén is találhatunk híressé vált rendezvényeket.

Frankfurter Buchmesse - Frankfurti Könyvvásár




 Frankfurti Könyvvásár már jóval Gutenberg előtt működött Frankfurti Vásárként. Körülbelül 1450-től lett a Gutenberg által készített (nyomtatott) könyvekkel való kereskedés legfontosabb színhelye. Könyves központja volt nem csupán Németországnak, hanem más európai országoknak, mint például Angliának, Lengyelországnak, Franciaországnak is. A Frankfurti Könyvvásárnak nincs ugyan hivatalos alapítási éve, de a vásár legkésőbb 1462-re a nyomdászok és a kiadók vásárává vált.
A vásár életében jelentős változás következett be 1988-tól, hiszen azóta minden évben meghívnak egy országot, amely bemutathatja Frankfurtban a kultúráját és a könyveit. Hazánk számára erre a lehetőségre 1999-ben került sor, amikor is Magyarország kultúráját, irodalmát, művészetét, és persze könyveit ismerhette meg a nagyvilág.

Leipziger Buchmesse - Lipcsei Könyvvásár


Hézagos forrásokból ismert, hogy a Pleisse folyó melletti városban, Lipcsében 1268 óta tartottak vásárokat. 1475-től pedig okmányok igazolják, hogy "könyvforgalom" is volt a Lipcsei Vásáron. 
A vásáron Magyarország rendszeresen képviselteti magát, így 2015-ben is önálló nemzeti standdal jelentünk meg. A koncepciót a Balassi Intézet Publishing Hungary programja keretében a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) dolgozta ki. 


Göteborg Book Fair - Göteborgi Könyvvásár


Ezt a vásárt 1985-ben alapították, amely a legnagyobb kulturális esemény lett Skandináviában. Az évek során egyre fontosabbá vált és ma Észak Európa legnagyobb könyvfesztiválja. 
A 2015-ös vásáron Magyarország díszvendégként volt hivatalos. Az ünnepi megnyitó beszédet Esterházy Péter mondta volna, de komoly betegsége miatt nem tudott személyesen részt venni, így levélben küldte el mondanivalóját, melyet a svédországi kiadója, Svante Weyler olvasott fel. Sajnos az ünnepi eseményt beárnyékolta az a körülmény, hogy több ország képviselője beszédében nyíltan kritizálta, és bírálta Magyarországot a menekült politikája miatt, melyre a magyar résztvevők Makkay Lilla nagykövet, Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója, és Íjgyártó István, a Közgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a terem elhagyásával reagáltak. 

Taipei International Book Exhibition - Tajpeji Nemzetközi Könyvvásár


Ez a könyvvásár 1987 óta kerül megrendezésre. Mind földrajzilag, mind kulturálisan nagy a távolság tajpeji rendezvény és hazánk között. Ennek ellenére az idén 2016. február 16-tól 21-ig megtartott eseményen Magyarország volt a díszvendég. Tíz magyar kiadót és számos magyar szerző munkáját ismerhették meg az érdeklődők az irodalmi seregszemlén.  A magyar stand 414 négyzetméteren fogadta a látogatókat és elsősorban a kortárs és a klasszikus magyar irodalom és könyvkultúra bemutatására koncentrált. A Balassi Intézet által koordinált Publishing Hungary Program célja volt továbbá, hogy megismertesse az ázsiai közönséggel Budapest nevezetességeit, a Balatont, a magyar borkultúrát, gasztronómiát, népzenét és kézművességet, valamint az 1956-os forradalom évfordulójára is felhívja a figyelmet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése