keresés

2016. április 17., vasárnap

Corvinus Disszertációk


A gyűjtemény a Budapesti Corvinus Egyetem azon Ph.D disszertációt tartalmazza, melyek már védés utáni állapotban vannak. Minden, a gyűjteményben lévő dolgozat elektronikus formában és teljes szöveggel letölthető.
A gyűjteménynek a Budapesti Corvinus Egyetem Egyetemi Könyvtár és Levéltár az üzemeltetője, honlapja: http://www.lib.uni-corvinus.hu/
A digitalizálás a University of Southampton által fejlesztett EPrints szoftverrel készült.
A gyűjtemény 2014-ben megkapta az MTMT „Minősített Repozitórium” tanúsítványát.


Információszolgáltatás

Minimális ismertetés olvasható a kezdőlapon magáról a gyűjteményről és annak tulajdonosáról, a szerzői jogokról és az „Információ az archívumról” menüpontban a webes rendszerről. A gyűjteményben található tételek formátumairól nincs megadva semmilyen adat. Hírek nincsenek, azonban a „Legfrissebb feltöltések” alatt megtalálhatjuk az elmúlt héten feltöltött publikációkat.


Navigáció/struktúra/webdesign

A honlap URL címe majdnem megegyezik az Egyetemi Könyvtár címével, mindössze annyi az eltérés, hogy az elejére „phd.”-t kell írni. Az oldalról konkrétan nem mutat link más oldalra vagy gyűjteményre, csak azok a linkek, amik a kezdőlap ismertetőszövegében lettek megadva.
A menüpontok átláthatóak, a kezdőlapon kívül található a „Keresés” és a másik három menüpontban lehet tallózni év, tárgy vagy doktori iskola szerint. A keresőfelület megnyitásakor lehet választani egyszerű vagy összetett keresés között. Utóbbi használatakor minden keresőmező mellett kis kérdőjelre kattintva olvasható segítség a használathoz.
A megnyitott tételek adatlapján látható egy „Témakör” elnevezésű lista, ahonnan a többi, ugyanilyen témában írt disszertáció érhető el egy listában.


Kínált formátumok

A feltöltött disszertációk kivétel nélkül PDF formátumban érhetőek el.


Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés

A tételek egységes adatlapot kaptak, melyek tartalmazzák a Tétel típusát, a témavezető nevét, kulcsszavakat és a már fentebb említett témaköröket. Ezeken kívül meg van adva a tétel azonosító kódja, a védés dátuma, az elhelyezés dátuma, ami valószínűleg a gyűjteménybe való feltöltést jelenti és az utolsó változtatás időpontját.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás

Hírlevélre nem lehet feliratkozni. RSS feedből viszont rögtön három féle is rendelkezésre áll: Atom, RSS 1.0 és RSS 2.0. Azonosítóval be lehet lépni, de regisztrálásra nincs lehetőség, ezáltal nem tudható, hogy mennyire testreszabható a megjelenítés. Kommentelni nincs hova.

Közösségimédia-kompatibilitás

Minden tételt új, az azonosítót tartalmazó URL címen lehet megnyitni. A gyűjteménynek nincs facebook oldala, magának az Egyetemi Könyvtárnak viszont van (https://www.facebook.com/corvinlib) de ebben a gyűjteményről és tételeiről nem esik szó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése