keresés

2016. április 27., szerda

Project Gutenberg

Alapadatok a gyűjteményről:
- megnevezés: Project Gutenberg
- a gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je: https://www.gutenberg.org/
- a gyűjtemény definitív, rövid leírása: Önkéntesek digitalizálnak, archiválnak, és tesznek elérhetővé kulturális munkákat - tehát ingyenesen szolgáltatnak elektronikus könyveket, amelyeket le lehet tölteni, vagy online lehet őket olvasni.
- létrehozás dátuma, ha kideríthető: 1971
- tulajdonos, fenntartó magábafoglaló honlap/cég/intézmény stb. megnevezése: Project Gutenberg Literary Archive Foundation
- egyéb cég/intézmény/személy (létrehozó, digitalizáló, fejlesztő megnevezése, ha eltér és fellelhető): Michael Hart (létrehozó), ibiblio


Screenshots/képernyőkép: 
- gyűjtemény nyitólap:

- keresési felület:

- tételek listázása:

- tétel+adatok:


Információszolgáltatás: 
A nyitólapon lejjebb görgetve, a Stiemap rész alatt lehet az About Us részt megtalálni. Ez alatt vannak felsorolva a kapcsolódó oldalak, különböző témákban. Az About Us menüben például nagyon röviden lehet olvasni arról, mi a Project Gutenberg, ki alapította, és mi a küldetése, emellett linkek vannak itt különböző, kapcsolódó írásokhoz (pl. egy esszé a Project Gutenberg történetéről és filozófiájáról). Ebben a részben található többek között például a licenc és védjegy információ, a könyvek ingyenességére vonatkozó, a hírlevelekről, a levelezési listákról, valamint a kapcsolatfelvételről szóló információk, és gyakran ismételt kérdések is (itt többféle témából lehet választani, így például a digitalizálásról, vagy a használt fájlformátumokról is ezekben lehet olvasni). Ugyanitt a felhasználók segítségére különböző témákban How-To-k vannak, amelyek mélyebb információkat nyújtanak ezekben a témákban. Itt van egy link a Project Gutenberg híroldalára, amely a kezdőlap bal oldali sávjából is elérhető, a News-ra kattintva. 
Mivel a Project Gutenberg önkéntesek segítségével működik, a Sitemap résznek van egy önkéntesek szóló része is (Volunteering). Ebben is vannak különböző menük. 
A használat feltételeiről a nyitólapon található vízszintes sávban lévő Terms of Use menüben lehet tájékozódni. 

Navigáció/struktúra/webdesign:
A honlapnak olyan a felépítése, mint a wikiknek. A nyitólapról szinte minden közvetlenül elérhető  menük segítségével (főként a Stiemap rész segítségével), de bal oldalon van egy sáv, ahol némely menü ismét fel van tüntetve, ahogyan a nyitólap tetején látható vízszintes sávban is. Mindennek köszönhetően igen könnyen lehet a honlapon navigálni. 
A nyitóoldalon tehát két-három helyről elérhetőek a keresési, illetve böngészési lehetőségek. A Book search menü segítségével lehet a dokumentumok között keresni. Itt van egy keresőmező, amelyhez egy útmutató is tartozik. Emellett a felhasználónak három másik lehetősége is van: a legnépszerűbb, a legújabb, valamint a találomra kiválasztott könyvek listája. Mind a négy esetben megegyezik a találati lista felépítése. A lista elején három szempont szerint lehet a találatokat rendezni, ezek a következők lehetnek: népszerűség, betűrend, illetve a kiadás dátuma. A találati lista elején és végén látható, egy intervallum, hogy éppen mely találatokat látja a felhasználó (pl. 1-25), és lehet lapozni is. A találati lista felett továbbra is megjelenik a keresőmező, így könnyen indítható új keresés. A keresőmező használata esetén a keresett kifejezésre először nem egy találati lista jelenik meg, hanem egy olyan oldal, ahol kategóriák közül ki kell választani, hogy a felhasználó milyen értelemben használta a keresett kifejezést (pl. szerző, tárgy). Minden kategóriánál fel van tüntetve, hogy hány találat tartozik hozzá, illetve az, hogy az adott kategóriában nincsen találat. Mindkét kategória esetében az eredményként megjelenő listát betűrend vagy mennyiség szerint lehet rendezni - illetve tárgyra kereséskor a megjelenés dátuma szerint is. Abban az esetben, ha a felhasználó szerzőre keresett, egy listából ki kell választania, hogy pontosan melyik szerzőre gondolt (akkor is, ha csupán egy szerző szerepel ezen a listán), és csak a szerzőre való kattintás után juthat el a szerző műveinek találati listájához. A tárgyra keresés esetén is hasonló a helyzet: kategóriák (a "dog" kifejezésre keresve pl. Dogs - Fiction, Dogs - Folklore, Dogs - Poetry) közül ki kell választani, hogy a felhasználó pontosan mit szeretne, és csak ezután juthat el a kiválasztott kategóriához tartozó találati listához. A dokumentumokat felsoroló találati listában kis ikonok jelzik az egyes dokumentumok típusát (pl. szöveges, hangzó), valamint mindegyik tételnél látható a mű címe, szerzője, és a letöltések száma. Vannak olyan tételek, ahol a könyv borítója is megjelenik. Az egyes tételekre kattintva lehet a rekordokat megtekinteni. 

Kínált formátumok: 
A honlap a következő dokumentumtípusokat kínálja:
- szöveges (HTML, generált HTML, EPUB, Kindle, QiOO Mobile, Plucker, Plain Text UTF-8, DVI, EPS)
- képi (ISO, GIF)
- hang (MP3, OGG, M4B, SPX)
- video (AVI)

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés: 
A megnyitott tételek sokféle lehetőséget kínálnak. Először a Download fülhöz tartozó táblázat jelenik meg, amely a következő oszlopokból áll: Format, Size, Dropbox, Google Drive, OneDrive (utóbbi három oszlop mindig megjelenik, de a használatukra nem minden esetben van lehetőség). A Download fül mellet a Bibrec fül található, erre kattintva a tétel bibliográfiai rekordja jelenik meg. Ez a következő adatokat tartalmazza: szerző, cím, nyelv, Library of Congress Osztály, tárgy, kategória (pl. szöveg, hang), e-könyv szám, e-könyv megjelenésének dátuma, szerzői jogi státusz, letöltések száma, ár. Ezen adatok után lehet hasonló dokumentumokat megtekinteni. Ezeken kívül a megnyitott tételhez még a következők tartoznak: borítókép (ha nincsen, akkor csak a borítókép helyét jelző keret), QR-kód, valamint Facebook, Google+, Twitter, és nyomtatás gombok. 

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás
- Hírlevél feliratkozás: Van hírlevele (és levelezési listája is), amely havonként jelenik meg, a külön erre szolgáló honlapon.
- RSS feed: Nincsen.
- Regisztrálás lehetősége, profil kialakítása: Nincsen.
- Testreszabhatóság: Van mobiltelefonos oldala is.
- Kommentelési lehetőség: Nincsen.
- Közösségi közreműködés további formái tételenként / gyűjtemény-egész szinten (pl. cimkézés, infó-hozzáadás, leírás bővítés): -

Közösségimédia-kompatibilitás
- A digitális gyüjtemény tételeinek megnyitásakor kapunk-e egyedi URL-t (megosztható tételt, tétel-oldalt)?: Minden tételhez tartozik saját URL.
- Segítik-e a megosztást beágyazott paranccsal (pl. Facebook Like gomb) (hogy ne az URL-t kelljen kimásolni)?: Minden tételhez tartozik Facebook, Google+, és Twitter gomb. 
- Van-e a vizsgált gyűjteménynek Facebook oldala? Ha van, URL-t örökítsük meg! Követők, lájkolók száma. Posztok hozzávetőleges száma (db./hónap): A gyűjteménynek van Facebook oldala (https://www.facebook.com/project.gutenberg), kedvelőinek száma 89333, havonta hozzávetőlegesen 13 db poszt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése