keresés

2016. április 27., szerda

József Attila összes műve

Alapadatok a gyűjteményről: 
- megnevezés: József Attila összes műve
- a gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je: http://jozsefattila.elte.hu/
- a gyűjtemény definitív, rövid leírása: A gyűjtemény József Attila tanulmányait (1930-1937), cikkeit és verseit teszi elérhetővé, kritikai kiadások alapján.
- létrehozás dátuma, ha kideríthető: Valószínűleg 2012-ben, vagy ez után az év után (az egyik kiadvány, amelyen a gyűjtemény alapul, 2012-es).
- tulajdonos, fenntartó magábafoglaló honlap/cég/intézmény stb. megnevezése: Zámbó Gergő, GNU Public Licence (Az URL-ben fel van tüntetve az ELTE, ám semmi más nem utal az ELTE-vel való kapcsolatra.)
- a magábafoglaló honlap gyűjteményhez vezető (pl. Gyűjtemények) aloldalának megnevezése és URL-je: Rögtön a nyitólapról, a Tárgymutató felirat alatt elérhető a tartalom, különböző szempontok szerint.
- egyéb cég/intézmény/személy (létrehozó, digitalizáló, fejlesztő megnevezése, ha eltér és fellelhető): A lehetőséget Horváth Iván biztosította, az oldal létrehozójának Szabó Dávid segített a programozásban.


Screenshots/képernyőkép: 
- gyűjtemény nyitólap:

- keresési felület: A nyitólapon lehet keresni.
- tételek listázása:

Információszolgáltatás: 
Az honlapról - illetve inkább a kiadásról - viszonylag részletes információ olvasható, ám ez (szerintem) nem annyira egyértelműen megtalálható. A leírás egy humans.txt feliratú kis ikonra kattintva érhető el. Itt részletesen fel vannak tüntetve a források, amelyek alapján ez az elektronikus kiadás készült, többnél az is látható, hogy miként használták fel az elektronikus kiadáshoz, emellett egyes forrásokhoz linkek is vannak. Mivel főként kritikai kiadások alapján készült a gyűjtemény, itt két link található a cikkek és tanulmányok jegyzeteihez, valamint a kéziratok képeihez. Ezek azonban  - és ez az összes, ebben a leírásban szereplő linkre vonatkozik - nem aktív linkek, abban az értelemben, hogy nem kattinthatóak, de a felhasználó könnyen bemásolhatja őket a böngészője keresőjébe, hogy elérhesse a linkelt oldalakat. A források felsorolása után kaphatunk információt arról, hogy mi a honlap célja, hogy ez egy nyílt forráskódú honlap, valamint arról, hogy kik készítették a honlapot, milyen szabványok segítségével, és milyen programokkal. Egy link segítségével az összes fájlt el lehet érni, HTML formátumban. (?) 

Navigáció/struktúra/webdesign:
Az oldal igen egyszerű felépítésű, a használata pedig igazán egyértelmű, könnyű - valószínűleg ezért nincsen hozzá súgó vagy útmutató. A nyitóoldalon, középen van egy keresőmező, amely már két betű beírása után műcímeket kínál fel, amelyekre rákattintva azonnal az adott műre lehet ugrani. Csak címekre lehet ebben a mezőben keresni, a szövegben előforduló kifejezésekre nem. A keresőmezőt a Tárgymutató felirat követi, amely alatt kibontható menük vannak (a két fő menü a Versek és az Írások), melyekkel néhány kattintást követően el lehet jutni egy adott mű címéhez, a címre kattintva pedig magához a műhöz. Emellett van három olyan menü is, amelyek közvetlenül művekhez visznek. Tulajdonképpen műtípusok (versek vagy írások) szerint egy helyen vannak a művek, és a menükkel, illetve a kereséssel csak közvetlenül a keresett műre lehet ugrani, tehát nincsen külön találati lista, így csak görgetéssel lehet a többi művet is megtekinteni. 


Kínált formátumok: 
A honlap csak szöveges formátumot kínál, amely valószínűleg HTML. A műveket nem lehet letölteni, de a szövegek másolhatóak. 


Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés
Igaz, metaadatokat szerintem nem igazán közöl a honlap, de mondhatjuk, hogy az adattartalom egységes külön a versek, és külön az írások tekintetében. A versekhez címadatok és dátum tartozik, az írásoknak csak a címadatai vannak feltüntetve.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás: 
A honlap nem kínál Web 2.0-ás, interaktív lehetőségeket. 

Közösségimédia-kompatibilitás
Igaz, minden műhöz kap a felhasználó saját URL-t (vagyis az egyes verseknek saját horgonyt kapnak), amennyiben rákeres vagy rákkattint egy-egy műcímre, így az egyes művek megoszthatóvá válnak a közösségi oldalakon, viszont a gyűjteménynek nincsen saját Facebook oldala. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése