keresés

2016. április 19., kedd

A könyvtárak, az e-kölcsönzés és a digitális tartalmak nyilvános hozzáférhetőségének jövője

Semmi kétség, hogy azok az idő elmúltak, amikor a nyomtatott könyv volt az információ egyetlen hordozója és a tudás átadásának egyetlen eszköze. Egyre több digitális tartalom jelenik meg az interneten, melyek nagy kihívást jelentenek a könyváraknak az információszolgáltatás tekintetében. Ugyanis a kiadók és a terjesztők licenceken keresztül adnak hozzáférést a dokumentumokhoz, tartalmakhoz. Sok kiadó nem hajlandó a könyvtáraknak licenc-jogot adni vagy csak szigorú megkötésekkel, ami a könyvtárak hagyományos szerepkörét veszélyezteti. Éppen ezért az IFLA kidolgozott egy tanulmányt erről a témáról, és 2012 novemberében bemutatta Hágában.


A FAIFE (Committee on Freedom Access to Information and Freedom of Expression) üdvözli a jelentés etikai hozzáállását a témához, de a technikai kérdéseken kívül még az is gondot okoz, hogy mennyiben változik meg a könyvtárak szerepe, milyen hatása van ennek a változásnak, és ki kell hangsúlyozni, hogy ez nem csak a "könyvtárostársadalom" problémája, hiszen minden állampolgárnak meg kell védenie a jogát a szabad, ingyenes információhoz. 

A jelentés legnagyobb érdeme, hogy egy részletes mellékletben összegyűjtötte a licencek és az e-bookok különböző formáit és jellegzetességeit, de a legnagyobb kérdés, hogy a könyvtáraknak kell-e birtokolni az e-bookokat vagy sem? Ha igen, akkor az e-bookok az eddigi hagyományos dokumentumok szintjére kerülnének, ha nem, akkor viszont egy olyan szabályozás kellene, amely mellett a licencek is rendben vannak, de a könyvtárak is meg tudják őrizni a szerepüket a társadalomban. Ha nincs konkrétan a tulajdonukban, akkor a jogok bármikor visszavonhatók, a tartalom törölhető vagy ha sérül a dokumentum, akkor nem tudják a könyvtárosok pótolni azt.

A semlegesség és a szociális felelősségvállalás a könyvtáraknak két olyan alapvető értéke és szerepe, melyeket kimondatlanul is elvárnak az olvasók tőle. Éppen ezért a könyvtárak mindig törekedtek is arra, hogy egy kiegyensúlyozott gyűjteményt állítsanak össze, ne menjenek el a a szélsőségek felé. Ha a kiadók, terjesztők diktálják a gyűjteményezés szabályait és megkötéseit a DRM által, akkor az teljesen szembemegy a könyvtárak egész szellemiségével és etikájával. Ahhoz, hogy továbbra is beteljesíthessék a szerepeiket, igenis kell, hogy joguk legyen másolni, gyűjteni, kivonatolni a dokumentumokat. A könyvtárak szolgáltató intézmények, és ezért nem fogadhatnak el olyan licenc feltételeket, melyek korlátozzák a dokumentumok használatát.

A másik oldalnak pedig nyilván az az érdeke, hogy profitot termeljen. Az egyetlen megoldás a nemzeti és nemzetközi szinten való jogalkotás lenne: a könyvtáraknak joguk kell, hogy legyen vásárolni és birtokolni az ebookokat, és a DRM-nek kompatibilissé kell válni a használatra. Meg kellene tárgyalni a dokumentumok gyűjtésének és tárolásának kérdését is, ahogyan az árak alakulását is. Alapítványokat kellene létrehozni a kölcsönzés érdekében. Nehézkes a megvalósítás, de lényeges, hogy a könyvtárak továbbra is szolgáltatni tudják a tudást és az információkat.

Forrás: Phiippe Colomb, Hermann Rösch, Amelié Vallotton Preisig - Libraries, e-Lending and Future of Public Access to Digital Content

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése