keresés

2016. április 16., szombat

OSZK - 1956-os Intézet és Oral History Archivum

Az 1956-os Intézet az Országos Széchenyi Könyvtár egyik osztályaként működik. Mint kutatóintézet és könyvtár digitális tartalomszolgáltatás szempontjából az Oral History Archivum az egyik legfontosabb szolgáltatásuk. Ezt két féle képpen is elérhetjük - egyrészt bármely böngésző google keresőjébe az OSZK 1956-os Intézet Oral History Archivum kulcsszavakat bepötyögve az első találatként kapjuk a megfelelő oldalt vagy másik opcióként a http://rev.hu/hu URL címen.


A megjelenő főoldalon egy összetett, vízszintes menüsávval találkozunk, alatta egy hírfolyammal és jobb oldalt néhány olyan kulcsfontosságú információval, mint a térképen lévő elérhetőségük vagy a nyitva tartásuk. A Főoldalon a következő menüpontra haladva rögtön az Orsal History Archivumot találjuk. Erre kattintva a második sorban egy legördülő menü jelenik meg, mely igen átláthatóvá teszi ennek tartalmát. 


Itt az első fül Az Archivumról alatt az intézet munkatársainak listáját kapjuk, majd Kozák Gyula: AZ Oral History Archívum Története, Tevékenysége című írását olvashatjuk.
A következő fül tartalma már jóval érdekesebb a kutatók számára, ugyanis az adatbázisban meglévő összes interjú felsorolása abc sorrendben elérhető, a Az Oral History Archívum Életútinterjúinak Annotált Jegyzéke címen. Erre rákattintva egy új ablakban egy másik oldalara irányítják át a látogatót - kutatót, ahol nemcsak felsorolják abc sorrendben az interjúkat, de nyilvántartási szám, leírás vagy épp az interjú alany neve alapján keresgélhetünk a visszaemlékezések - beszélgetések sorában.


Szintén ezen az oldalon maradva kutathatjuk tovább az archívum anyagát, hiszen ennek az oldalnak is három fő menüpontja teszi lehetővé a további böngészést.
A középső menüpont a visszaemlékezések, mely alatt egy olyan listát találunk, ahol az online és nyíltan elérhető interjúkat teszik közzé - az alanyok neveinek abc szerinti felsorolásával, melyekre rá lehet kattintani és máris olvasható a kívánt anyag. Az oldal két másik menüpontja az interjúkba való keresésben nyújt segítséget: történelmi és életútfogalmakat ajánl fel, mint az interjúk tárgyszólistái, így bármelyik fogalomra rákattintva kapunk egy- egy olyan találati listát azon interjúkkal, amelyek a kiválasztott fogalomhoz valahogyan kapcsolódnak. Ugyanakkor az oldal jobb felső sarkában egy átfogó kereső fül is van, mely ezen a Visszaemlékezések oldalon belül tesz lehetővé egy átfogó keresést.

Az oldal alján egy másik - kissé nehézkesen észrevehető ugyan - is találunk egy menüsávot, melynek pontjaira kattintva egy - egy további forradalommal kapcsolatos weboldalra vezetnek tovább: elérhető innen egy újabb dokumentumtár, egy filmtár és egy fotótár. Az Impresszum, kapcsolat illetve OHA fülek alatt már eddig ismertetett tartalomhoz érünk.

Legfőbb hiányossága ennek a visszaemlékezéses résznek, hogy kizárólag magyarul böngészhető, ez azonban logikus és érthető olyan szempontból, hogy az archívum teljes anyaga magyar nyelven van. Az 56-os intézet Oral History oldalára, korábbi menüpontsorunkhoz visszatérve megfigyelhetjük, hogy az interjúkkal kapcsolatos publikációs listát követő fül itt is a Visszaemlékezések, mely szintén az imént tárgyalt, külön ablakban megnyíló oldalra vezet. Az utolsó fül pedig Magántörténelem kulcsszó alatt nyit meg egy másik külön ablakban megnyíló oldalt, ahonnan abc sorrendben felsorolva újabb 4o darab interjú érhető el, illetve további - a forradalommal kapcsolatos- online kutatási segédanyagok közt válogathatunk a bal oldali menüsávban.


Itt az interjúk mellett olvashatunk ilyesmiről, mint 1956 és a Kádár korszak, de elérhető egy név és egy fogalmak - események - intézmények kislexikon valamint a jubileumi weboldalak gyűjteménye is. Ami az oldal nyelvét illeti: angol és magyar nyelvek közt lehet válogatni, az oldalnak viszont átfogó keresője nincsen.
A fő honlapra, vagyis az 56 - os intézet Oral History Archivumának rev.hu - s oldalára visszatérve a következő fül a fő menüben a tartalomszolgáltatás, ahová az előbbi aloldalakban említett további oldalak témái szintén fel vannak sorolva és egy kattintással elérhetőek további néhány másik hasonló oldallal kiegészítve. A témában érdekeltek újabbnál - újabb, érdekesebbnél - érdekesebb tartalmakra - oldalakra bukkanhatnak. Az oldal további menüpontjai: a kiadványok - projektek és a rólunk fül alatt lényegében az 56 - os intézet tevékenységéről találhatunk információt. A publikációknál nagyon szépen, rendszerezetten találunk kiadott könyv listát, megjelent cd listát, kapcsolódó filmeket, illetőleg az online elérhető vagy pdf-ben hozzáférhető dokumentumokat is rendszerezetten kiválogatták a kutatók számára, mindent természetesen kiegészítő - kapcsolódó linkekkel is elláttak.  A projektekben az intézet eddigi kutatási projektjeiről találunk információt és meríthetünk ötletet újabbakhoz. Az utolsó, rólunk fül alatt pedig az intézetről, annak munkatársairól, tevékenységéről olvashatunk, illetve tallózhatunk évi beszámolóiban és a hírarchívumukban is.
Az oldalnak magyar és angol verziója is van, érdekes módon azon menüpontok esetén, amelyeknek nincs angol nyelvű tartalmuk, ez az opció egyenes vonallal áthúzásra kerül - ezzel jelezve, hogy kizárólag magyarul böngészhető. Az oldalnak egy igen érdekes  - csalóka keresője van, mely az jobb felső sarokban található, a nyelvválasztás opciója mellett, azonban ez a kereső csak a főoldalon és a hírek közt keres. Amiért csalóka az igazából a színe, mely megegyezik a közvetlenül a kereső mellett levő facebook jel színével - ez által arra asszociálhatunk, hogy az intézet facebook oldalán kereshetünk vagy odaugorhatunk, erre azonban csak a facebook logó és nem a kereső szolgál.


      Úgy vélem OSZK 1956-os Intézet Oral History Archivum egy rendkivül hasznos oldal, nemcsak a történészek és a témában kutatók de a témában érdeklődők számára is. Nagyon sok anyagot gyűjtöttek össze egy helyre, ami miatt elsőre kissé kaotikusnak tűnhet a sok megjelenő új ablak és a különböző oldalak meg keresők, amelyek sajnos nincsenek összekapcsolva olyan szinten, hogy egy központi kereső felületen lehessen keresni benne, azonban ez nem is kis munka lenne. Úgy vélem érdemes lenne egy kicsit ilyen irányba továbbfejleszteni ezt az Archivumot, viszont a kutatók számára így is egy kincsesbánya lehet. Nagyon szép teljesítménynek tartom, hogy sikerült ennyire strukturáltan összegyűjteni ennyi fontos - a forradalommal kapcsolatos - anyagot. Ha van egy kis időnk és érdekel is a téma, legalább egy kicsit, érdemes végigböngészni az oldalt (oldalakat), izgalmas böngészgetés, mely pár órára biztosan a képernyő elé ragaszthat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése