keresés

2016. április 15., péntek

BitTorrent és könyvtárak: adatszolgáltatás, menedzsment és fejlesztés

A cikk azt elemzi, hogy a BitTorrent - és a vele együtt járó peer to peer (továbbiakban: P2P) - fájlmegosztó protokoll hogyan segítheti elő a könyvtárak működését és fejlődését. A szerző részletesen fejti ki és magyarázza el gondolatait a téma kapcsán. Ezzel szemben mégsem érződik úgy, mintha elveszne a technikai részletekben. A könnyebb megértést elősegítve képekkel és ábrákkal is illusztrálta az öt pontba szedett írás egyes részeit.


Bevezetés – a BitTorrent működésének ismertetése


A BitTorrent működésének lényege az, hogy a különböző tartalmak letöltésénél a letöltő nem végfelhasználó lesz, aki csak jön és visz, hanem együttműködő. A P2P folyamatának ugyanis az az érdekessége, hogy a tartalmat nem egy helyről, hanem több forrásból, darabokban tölthetjük le, ami a letöltés végén összeáll egy teljes egésszé. A darabokat pedig a BitTorrent segítségével a többi felhasználótól tudjuk begyűjteni, akik már korábban letöltötték azokat.

Mindehhez kell egy központi szerver, ami létrehozza a kapcsolatot, a többi felhasználóval, abban a pillanatban, mikor rákattintunk a letöltésre. Mivel pedig egyszerre több felhasználó számítógépével vagyunk összeköttetésben, egyszerre több darabot is tölthetünk lefelé. Ebből következik, hogy minél többen töltik a fájlt, annál gyorsabb lesz a letöltés folyamata.

Következtetésképpen minél több könyvtár használná a BitTorrentet, annál gyorsabban válhatna hozzáférhetővé a tartalom. Sajnos azonban a BitTorrentnek az utóbbi időben negatív híre kelt és ez előítéleteket szült vele szemben.

A P2P ellentét – legális vs. illegális

Az utóbbi időben a BitTorrent neve szinte eggyé vált az „illegális” és a „kalózkodás” kifejezésekkel. Sokan nem ismerik fel viszont, hogy a P2P módszer ennek ellenére nagyon hasznos dolog. Sőt, a legnagyobb nevű oldal a PirateBay alapítói közül is sokan használják legális tevékenységre ezt a fajta fájlmegosztást.
Hasznos lenne tehát a rosszul értelmezett és téves információkat külön kezelni magától a technológiától. A P2P rendkívül innovatív és a könyvtárak is jól járnának a használatával. A BitTorrent bevezetése a könyvtárakba azon kívül, hogy költségmegtakarítást eredményezne, elősegíthetné egy online adatmegosztó közösség létrejöttét is.

Tartalom és felfedezés – BitTorrent és katalógus

Az internetalapú könyvtári katalógusok és a BitTorrent kapcsolata abban mutatkozik meg, hogy a torrent oldalak keresőfelülete és az online könyvtári katalógusok nagyon sokban hasonlítanak egymásra. Mégsem szabad azonban arra gondolni, hogy az egyik leválthatja a másikat, ehelyett külön kellene kezelni mindkettőt.
A BitTorrent hatalmas előnye, hogy nagyságrendekkel nagyobb mennyiségű tartalmat képes tárolni, mint amennyit a könyvtárak jelenleg képesek. Itt arra lehet gondolni, hogy egy-egy könyv például a torrent oldalakon található egyes fájloknál sokkal kisebbek, így szinte bármilyen mennyiséget lehet belőlük tárolni. Sőt, nem csak tárolásra lehet gondolni, hanem akár adatküldésre is, akár több millió ember számára. Ehhez fontos összegyűjteni a minél több felhasználót minden könyvtárnak, mert mint fentebb már volt róla szó, minél többen kapcsolódnak be a megosztásba, annál gyorsabb lesz a letöltés.
További érdekes felhasználási módszer, hogy a könyvtárak könnyen nyomon követhetik az aktuális trendeket az egyes fájlok fel- és letöltési arányaiból és így egyszerűen állíthatnak fel statisztikákat is. Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy a könyvtáraknak el kell kezdeniük ész nélkül feltölteni a gyűjteményüket a PirateBay-re.

Lehetőségek a könyvtárak számára – és ezek kiaknázása

Az egyik nagyon hasznos előnye a BitTorrent használatának, hogy az egyes példányok sosem veszhetnek el. A túl sok mentés ugyanis sokkal értékesebb, mint a túl kevés. A felhasználóknál lévő fájlok pedig bármikor visszaoszthatók, így a dokumentum sosem fog véglegesen elveszni, ha csak mindeni egyszerre le nem törli.

Másik újítás az élő videó közvetítés. A hasonló internetes közvetítések sokszor akadoznak a gyengébb internetsebesség vagy a túl sok felhasználó egyidejű jelenléte miatt, itt azonban ez pont fordítva történik. Pont úgy töltik be a felhasználók az élő adást, ahogyan a fájlokat is: minden újabb néző hozzáadja a saját fel nem használt sebességét a közvetítéshez. Ez például konferenciák lebonyolítására kiválóan alkalmas lenne.

Egy harmadik lehetőség a videó megosztás. Létre lehetne hozni egy Netflix-hez hasonló szolgáltatást, ahol a könyvtár filmállományát az interneten tudnák elérni a felhasználók. Jelenleg ugyanis általában minden DVD egy példányban található meg a könyvtárakban és jelenleg a felhasználóknak fizikai képtelensége meghaladni a kölcsönözhető példányszámot. Így viszont egy-egy filmet többen is nézhetnek egyszerre, ezáltal növelve a könyvtár kapacitását.

Összegzés

A cikk rávilágít a BitTorrent használatának előnyeire és megemlít több lehetőséget is annak alkalmazására. Mivel sok könyvtár egyeteme vagy nyilvános, ezért az infrastruktúra és a tartalom már készen áll arra, hogy felhasználják azokat. A földrajzi távolságok eltűnhetnének és az alacsony és magas technológiai színvonal sem lenne akadály, hiszen csak internetelérésre van szükség.
A BitTorrent gyorsan lenne képes információt szolgáltatni és a működést is hatékonyabbá teheti. Már több mint tíz éve van használatban és még senkinek nem jutott eszébe, hogy éljen a kínálkozó lehetőséggel. Pedig a használata visszavetné a költségeket és segítene egy nagy online közösség kiépítésében.


Eredeti cím: Chris Markman - BitTorrent and Libraries: Cooperative Data Publishing, Management and Discovery
/D-Lib Magazine, vol. 20, no. 3/4 (March/April 2014)/
(Forrás: http://www.dlib.org/dlib/march14/markman/03markman.html)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése