keresés

2016. június 22., szerda

Népszava Archívum 1873-2015

Alapadatok a gyűjteményről

Az adatbázisban, amely az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) részét képezi, a Népszava (1880-ig Munkás-Heti Krónika; Krónika) számainak digitalizált változatát tekinthetjük meg. A jelenlegi állomány körülbelül 2015 áprilisa óta érhető el.


Az ADT (http://adtplus.arcanum.hu/hu/) az Arcanum Adatbázis Kft prémium szolgáltatása, amely a teljesség igényével teszi hozzáférhetővé és kereshetővé a múlt legfontosabb nyomtatott forrásait (tudományos és szakfolyóiratok, heti- és napilapok, valamint lexikonok és tematikus könyvgyűjtemények). A folyamatos feldolgozás során fontos célkitűzés az adott folyóirat valamennyi évfolyamának, lapszámának, oldalának feldolgozása. A dokumentumok digitalizálását nagyszámú közgyűjtemény támogatja a források rendelkezésre bocsátásával, a digitalizálás és a feldolgozás a dokumentumok döntő többségében teljes egészében az Arcanum finanszírozásában valósul meg. A szövegállományban történő keresés, a találati környezet megjelenítése, valamint a több száz lap tartalomjegyzékének böngészése díjtalan, a dokumentumok megjelenítéséhez azonban előfizetés szükséges. Az adatbázis letöltési lehetőségét is biztosít, egy menetben maximum 50 oldal tölthető le.

Képernyőképek

 
Az ADT nyitólapja I.

 
Az ADT nyitólapja II.

 
A Népszava Gyűjtemény nyitólapja

 
A Népszava Gyűjtemény nyitólapja néhány tétellel


 
Az összetett keresés felülete

 
Találati lista a Népszava Gyűjteményben

 
Egy konkrét találat a Népszava Gyűjteményben
 
Információszolgáltatás
 
A gyűjteményről és annak történetéről részletes leírást olvashatunk a nyitólapon. Szintén részletes leírást találhatunk a tulajdonosról is az Arcanum.hu főoldalon. Ide link vezet a gyűjtemény oldaláról. Szerzői jogi feltételekről, digitalizálásáról, a webes rendszer fejlesztéséről, a tételek típusairól, elérhető formátumokról, a gyűjtemény felépítéséről, navigációjáról, keresési és egyéb felhasználói lehetőségekről, valamint munkatársakról az oldal nem tájékoztat. Az egész ADT-t érintő hírekről a főgyűjtemény oldalán olvashatunk. A fejlesztési tervekről (“Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a jelenleg közzétett állomány még nem teljes, a hiányzó lapszámok és évfolyamok folyamatos pótlása – a rendelkezésünkre álló lap-példányok függvényében – várható!”) szintén találhatunk némi információt.

Navigáció/struktúra/webdesign
 
Az adatbázis szigorúan hierarchikus felépítésű. Az ADT kezdőoldaláról juthatunk el a különböző digitalizált gyűjteményekhez. A Népszava Gyűjtemény linkjét a Hírlapok csoport alatt találhatjuk meg. Erre kattintva a Gyűjtemény kezdőlapjára kerülünk. Innen az ADT információs oldalára, az Arcanum.hu főoldalára, illetve az összetett kereséshez vezet link. Egyszerű keresést a Gyűjtemény főoldalán tudunk indítani. Az egyszerű keresés mezője melletti infó gomb segítségével néhány, a keresést segítő információt (karakterhelyettesítők, operátorok, stb.) hívhatunk elő. Részletes keresési tájékoztatást csak az összetett keresés oldalán olvashatunk. Lehetőségünk van az oldal nyelvének megváltoztatására is: a magyar mellett az angol használható még.
Sajnos mindegyik adatbázis ugyanazt az összetett keresési oldalt használja. Ha több gyűjteményben akarunk keresni akkor előny lehet ez a közös felület, de ha csak egy konkrét érdekel minket akkor nehézkessé válik az összetett keresés használata. Talán érdemes lenne megfontolni, hogy mindegyik gyűjtemény kapjon egy önálló felületet erre a célra.

Kínált formátumok
 
Az előfizetéssel rendelkezők számára az adatbázis letöltési lehetőséget is biztosít. A letöltött oldalak pdf formátumban kerülnek mentésre.

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés
 
Az adatbázis adattartalma egységes: a Népszava digitalizált lapszámait tekintheti meg az érdeklődő. 
Egy adott keresést követően a bal oldali találati listában a lapszámok pontos bibliográfiai leírását, valamint a keresett kifejezést láthatjuk annak szűk szövegkörnyezetével együtt. Az oldal jobb oldalán találjuk a különböző szűkítési lehetőségeket.

Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás
 
A gyűjtemény nem rendelkezik Web 2.0-ás lehetőségekkel.

Közösségimédia-kompatibilitás
 
A digitalizált Népszava oldalak egyedi URL-el rendelkeznek, de beágyazott paranccsal nem lehet őket megosztani. A gyűjteménynek nincs külön Facebook oldala, ilyennel csak az Arcanum Adatbázis Kiadó rendelkezik (https://hu-hu.facebook.com/arcanumkft/).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése