keresés

2019. május 10., péntek

Digitális Magyar Vízjel Adatbank


Alapadatok a gyűjteményről
Megnevezés: Digitális Magyar Vízjel Adatbank
Rövid leírás:
Az Adatbankot 2010. április 9-én, a magyar papírhasználat 700 éves évfordulója tiszteletére, Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke indította el a Hét évszázad papírtitkai - Magyar Papír- és Vízjeltörténeti Kiállításon. A vízjelek digitalizálása, az Adatbank bővítése és feltöltése folyamatban van.
A vízjelek egy részének digitalizálását 2009-ben a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. A Digitális Magyar Vízjel Adatbank mindenki számára ingyenesen hozzáférhető.




Az internetes gyűjtemény jelentősége:
Hétszáz éves a magyar papírhasználat és papíralapú történelem. Az első kétszáz évben külföldi papírokat használt írásbeliségünk, az utolsó ötszáz évben pedig már hazait is. Papírkészítő/gyártó elődeink páratlan örökséget hagytak ránk. A magyar vízjelkincs számos ritka, kivételes és különleges relikviát rejt. Az önálló magyar papírkészítés félezer éve alatt a 200 magyar papírmalom és 104 magyar papírgyár sokszázezer vízjelet állított elő, amelyek feltárásra, dokumentálásra és bemutatásra érdemesek, bemutatásra várnak. Ebből a hatalmas örökségből az elmúlt évtizedekben több mint 25 ezer magyarországi vízjelet tártak fel és ennek jelentős részét azonosították is. A Magyar Vízjel Adatbankban összegyűjtött, dokumentált, rendszerezett és meghatározott értékes vízjelanyagának Interneten elérhető változata hiánypótló.

A DMVA nemzetközi adatbázis jellegét hazánk történelmileg meghatározott geopolitikai helyzete, a papíralapú emlékeink között őrzött sok ezer magyar és külföldi, elsősorban európai vízjel sokfélesége adja meg. Éppen ezért a DMVA vízjelei között 1310-től napjainkig, az itáliai FABRIANO papírmalom vízjeleitől a holland HONIG-vízjeleken át az angol Whatman-vízjelekig számos nemzet legjellegzetesebb, legérdekesebb és legkülönlegesebb vízjelei is megtalálhatók.


Tartalomjegyzék:
Az egyes linkek a tartalom szerint szűrt  adatbázisra mutatnak.

A DMVA a legtöbb európai digitális adatbázishoz hasonlóan motívum alapú. Könnyen áttekinthető kereső rendszere azonban az egyszerű motívum-keresésnél sokkal nagyobb és tágabb lehetőséget kínál az ismeretlen vízjelek azonosításához. A vízjelekhez társuló adatok bármelyikére rá lehet keresni, például helyre, évszámra, jelzetre, papírmalomra, papírkészítőre, tulajdonosra, monogramra, feliratra, a főmotívumot kiegészítő társmotívumokra, forrásokra és az összes szöveges információra.

A főoldalról három irányban kezdhetjük meg a szörfölést: a tartalomjegyzék, a képek, vagy a keresés irányában.

A tartalomjegyzékre lépre azonnal 13 lehetőséget kínál a rendszer a leggyorsabb, legegyszerűbb keresési módhoz. Ez akkor használható optimálisan, ha az általunk keresett ismeretlen vízjel motívumának főtípusát fel tudjuk ismerni, tehát például tudjuk, hogy betű-vízjelet keresünk. A betű-vízjel szóra kattintva azonnal elérhetjük az adatbankban lévő összes betű-vízjelet, amelyek a jobb sarokban lévő nyíl segítségével egyenként lapozhatók, vagy a képekre kattintva a teljes képernyőn megjelenik az adatbankban lévő összes, betű-vízjelet tartalmazó vízjelábra. A képek bármelyikére lépve, a kiválasztott vízjel minden adata azonnal láthatóvá válik.

A jobb felső 'Keresés' menüre kattintva az alábbi keresőfelület jelenik meg:





Az első szint (1.) Keresés a szövegben. Ez a legegyszerűbb és legtágabb keresést kínálja fel. Segítségével a rendszerben tárolt szöveges adatok bármelyikére rá lehet találni. Ha a kereső mezőbe beírjuk a motívum nevét, például: szarvas, akkor az összes szarvas-vízjelet kigyűjti a rendszer és a lap alján megjelennek a szarvas-vízjelek sorszámai. Így olyan vízjelhalmazhoz juthatunk, amely tartalmazhatja az általunk keresett ismeretlen vízjelet is. A lap alján megjelenő sorszámokra kattintva egyenként feljönnek a vízjelrajzok és a róluk tárolt adatok is. Ha túl nagy a halmaz, akkor egy másik jellemzővel szűkíthetjük a találatokat a kívánt eredmény eléréséig. Például ebben az esetben a szarvas-félkeréken motívum beírása hatszor kevesebb találatot eredményez.

A második keresési szint (2.) Keresés valamelyik jellemzőben. Ez jelenleg 29 lehetőséget kínál fel a dátumtól a tulajdonosig terjedő, bőséges skálán. A jellemző mező mellett jobbra lévő, legördülő feltétel mező megfelelő sorának kiválasztásával pedig tovább szűkíthető a találati lista.

A harmadik keresési szint (3.) Összetett keresés a jellemzőkben. Ez az előzőeknél bonyolultabb, komplexebb keresést biztosít, inkább a filigranológiában jártas szakembereknek szól és nem a kezdőknek. Ez a módszer akkor hasznos, ha az általunk keresett ismeretlen vízjel adatai közül több jellemzőt ismerünk vagy többet tudunk azonosítani, illetve több jellemző alapján szeretnénk kiválasztani – hosszabb keresgélés nélkül – az egyetlen keresett vízjelet.

Egy lapon 18 találat jelenik meg, a találati lapok között a jobb felső sarokban elhelyezett zöld nyíllal lehet lépkedni, előre- és visszalapozással.
(A kereső pillanatnyilag nem működik - 2019-05-09)

Az egyes kinagyított vízjelekről a következő információk tudhatók meg:



pl.: mitikus-vízjel
MVA: 17295
dátum: 1751.02.15.
főtípus: mitikus-vízjel
altípus: nem létező állati
kiállítás helye: Ofen
papírmalom: GROSS-ULLERSDORF (Morávia)
főmotívum: ágaskodó egyszarvú
ívfél: B
kategória: OI
eredeti jelzete: BFL-
befoglaló méret: 40 x 63
papírkészítő: Georg KÖGEL


Az oldalt a Magyar Papír- és Vízjeltörténeti Társaság - MAPAVIT (Hungarian Paper and Watermark History Association) jegyzi. A megjelenés a webnode-dal készült.
A MAPAVIT honlapjáról érhető el a legegyszerűbben az adatbank.


Oldaltérkép


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése