keresés

2017. május 16., kedd

Eötvös Loránd Tudományegyetem Digitális Intézményi Tudástár (EDIT)

Megnevezés: Eötvös Loránd Tudományegyetem Digitális Intézményi Tudástár (EDIT)

A nyitólap közvetlen URL-je: https://edit.elte.hu/xmlui/

A gyűjtemény rövid leírása: Intézményi repozitóriumként gyűjti, feldolgozza, archiválja és interneten keresztül szolgáltatja az egyetemen keletkezett és keletkező tudományos vagy oktatási célú elektronikus dokumentumokat. A repozitórium létrehozásának céljai között szerepel a kutatási eredmények nyilvánosságának növelése, az intézmény tudományos publikációinak nyilvántartása és archiválása, az Egyetem együttes tudásvagyonának reprezentálása, az oktatás támogatása és a 33/2007. Kormányrendelet értelmében a PhD-dolgozatok közzététele.

Információszolgáltatás: Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Digitális Intézményi Tudástár impresszumában olvashatjuk a repozitóriumra vonatkozó általános rendelkezéseket, a működösére vonatkozó keretet, a hozzáférési szinteket és a központi adminisztrátor feladatainak leírását, akivel a szintén itt található e-mail címen tudjuk felvenni a kapcsolatot. A repozitórium keretrendszere az igényeink szerint alakítható DSpace szoftver, mely biztosítja a digitális adatok és anyagok több szempontú nyilvántartását és visszakereshetőségét.

Az EDIT a nyílt, szabad hozzáférés eszméjére épül, azaz hogy mindenki számára ingyenesen
olvashatóvá, letölthetővé, hozzáférhetővé váljanak a cikkek, keresőmotorral indexelhetők és kereshetők legyenek. A repozitóriumi elhelyezés a mindenkori szerzői jogszabályoknak és kiadói előírásoknak eleget téve történik. A feltöltési folyamat részeként az ELTE főtitkára által jóváhagyott elhelyezési megállapodást fogad el a feltöltő. Ahhoz, hogy az EDIT tárolja és hozzáférhetővé tegye a dokumentumot, a feltöltőnek el kell olvasnia és fogadnia a licenszet (elhelyezési megállapodást). A szerző emellett védheti dokumentumát Creative Commons Licenc használatával (http://creativecommons.org/).

A repozitórium tartalmának elérése szintekre korlátozható:

1. szint: csupán a dokumentum néhány metaadata (szerző, cím, kiadás dátuma) tekinthető meg;
2. szint: hozzáférhetünk a dokumentum összes metaadatához;
3. szint: a metaadatok mellett a teljes szöveg is letölthető.

Ezek a hozzáférési szintek IP-alapú vagy jelszavas bejelentkezéssel kontrollálhatók. Feltöltési és elérési jogosultság egyénenként és csoportonként is adható. A felhasználó a dokumentumban meghatározott Creative Commons nyilvános feltételeinek.

Navigáció, struktúra, webdesign: A struktúra első szintjén találhatók a különböző kategóriák. Az ezt követő szinten találhatók a kategóriához tartozó gyűjtemények. Ebben találhatóak meg a különböző tételek, melyek leírásához a különböző metaadatok fűződnek. 
A repozitórium egészében és az egyes kollekciókban is lehetséges a keresés, amely lehet szabadszavas vagy témakör szerinti. 

A főoldal a különböző kategóriákkal:


Az összetett keresőfelület:



Kínált formátumok: Szöveges dokumentumok feltöltéséhez a PDF/A fájformátumot ajánlja a repozitórium, de a dokumentumok sokfélesége (kép, prezentáció, audio stb.) további fájlformátumokat is támogat.

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés: A metaadatolás a minősített Dublin Core szabvány szerint történik. A különböző dokumentumtípusok más-más űrlap kitöltésével tölthetők fel a repozitóriumba.

Metaadatolás:


Dokumentumtípus szerinti űrlap választás:


Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás: Lehetőség van RSS-feed beállítására, az egyes tételekhez azonban nem lehet hozzászólni. Visszajelzés és észrevétel küldésére a központi adminisztrátor e-mail címén lehet.

Közösségi média kompatibilitás: A tételek megoszthatók Facebookon, Pinteresten, Google+-on Twitteren és elküldhetők e-mailben is. Az EDIT repozitóriumának külön Facebook oldala nincs, azonban a fenntartónak (ELTE Egyetemi Könyvtár) van.

A tételhez tartozó közösségi média funkciók:


További információk az EDIT-ben található segédletekben olvashatók, amelyek itt érhetők el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése