keresés

2019. május 7., kedd

Virtuális diamúzeum

A Diafilm-történeti Gyűjtemény az egyetlen hazai film-diapozitíveket őrző magángyűjtemény, amely több mint 40 éves kutató és rendszerező munka eredményeit tükrözi. Rendelkezik az 1920-as évektől napjainkig megjelent oktató, ismeretterjesztő és szórakoztatási célokat szolgáló diafilmek és diasorozatok érdemi teljességével. A kollekció legrégebbi tekercsei a Falu Urániájának és a Budapest Székesfőváros Pedagógiai  Filmgyárának kiadványai közül valók. Jelentős részét képezi a múzeumnak a Vallás és Közoktatásügyi Minisztérium és a Népművelési Minisztérium Beszélő képek c. sorozata, amely az 1950-es évek diafilmkiadását reprezentálja. Szinte teljesnek mondható az Oktatásügyi Minisztérium Szemléltető Filmkirendeltsége, valamint az Iskolai Filmintézet kiadásában megjelent tekercsei. Majdnem hiánytalan a Magyar Diafilmgyártó Vállalat mese és ismeretterjesztő szalagjaiból álló állományrész. A kiadványokat lehetőség szerint eredeti csomagolásában (kiszerelésében) őrizzük. A filmekhez tartozó szövegkönyvek, használati utasítások, korabeli kereskedelmi árjegyzékek, katalógusok, valamint a hangfelvételek szintén megtalálhatók a diafilmgyűjteményben.


A filmeket és keretezett sorozatokat egy kisebb vetítőgép és diakészítési technikai eszközöket tartalmazó eszköztár teljesíti ki. Ez a gyűjteményrész tartalmazza a hazai kereskedelmi forgalomban régebben beszerezhető mese-diavetítők minden típusát, a hozzájuk tartozó műszaki dokumentációval, kezelési utasításokkal együtt. A témába vágó tájékozódást segíti az a gazdag nyomtatott katalógus-kollekció, mely az elmúlt évtizedekben működő diatárak, könyvtárak, és film és szemléltetőeszköz tárak egykori állományáról ad átfogó képet.


Impresszum:

A gyűjteményt összeállította: Bíró Ferenc
Alapítása: 2006-ban (a Neumann János Digitális Könyvtár diagyűjteményének átvételével)
Az oldal tulajdonosa és üzemeltetője: OSA Archívum
Programozó: Sütő Károly/PC-CD Interactive Multimedia
Jogtulajdonos: Diafilmgyártó Kft.
Kapcsolat: diafilmmuzeum@osaarchivum.org
Az oldal URL címe: http://diafilm.osaarchivum.org/


Nyitóoldal:





Történet és technikák:

Ebben a  részben találhatunk irodalmi ajánlókat, megismerkedhetünk a diafilm - és diavetítők fejlődéstörténetével, elterjedésével, szerepükkel a közoktatásban és szórakoztatóiparban. Ezek mellett néhány kiemelkedő diafilmgyűjteményt is bemutatnak az egyes szemelvények. Itt az alábbi címszavakat böngészhetjük:


Rólunk írták:

A menüpont alatt minden olyan hírcsatorna (sajtó, média) híreit, interjúit összegyűjtötték, melyek a gyűjteményről, alapítóiról - és azok munkásságáról vagy csupán az állomány népszerűsítéséről szólnak. Sajnos azonban a "legfrissebb" ilyen jellegű cikk 2011-es, tehát nem ártana itt is frissíteni a bejegyzéseket.

Linkgyűjtemények: 

Kedvünkre keresgélhetünk magyar, holland, német, francia, orosz, cseh, szlovák, lengyel  virtuális gyűjteményekben vagy elmélyedhetünk a diafilmgyártás történelmében.

Diafilmgyártó Kft.
Laterna Magica Franciaország
Diafilm Wikipédia
Mikrofilmtár, Országos Széchényi Könyvtár
Museum of the Cinema - Tomàs Mallol Collection
The miracle of the magic lantern
Diarollfilme DDR
Szovjet diafilmek és magyar adaptáciok orosz nyelven
Virtuális orosz diafilm kiállítás
Cseh és szlovák idegenforgalmi diasorozatok
Lengyel diafilmek

Technikai eszközök:

E menüpont a Manda adatbázisához vezet, ahol rákereshetünk például a különböző diafilm típusokra, gyártmányokra akár nemzetközi szinten is.



Keresés a gyűjteményben:

Lehetőségünk van egyszerű és összetettebb keresésre is. Témakör, cím, kiadási év, technika, és készítők szerint is szűrhetjük a találatokat. Külön segítség lehet a felhasználó számára a honlap bal oldalán megjelenő címkefelhő, mely minden lehetséges témakört felsorol, melyben kereshetünk. A találatok lista formátumban böngészhetőek. Van lehetőség oldalankénti listatalálatok át - és visszalapozására vagy első/utolsó listaoldalra lépésre is.

A kiválasztott diafilm adatairól is tájékozódhatunk: szerző, cím, készítő(k), kiadó, kiadás éve, alkalmazott technika, dia hossza, megjelenítése (színes/fekete-fehér), egyedi azonosítója, téma szerinti besorolása. A diatekercsek átlapozásánál viszont érhetnek bennünket meglepetések, hiszen a szerzői jogok miatt az állomány jelentős részének csak első képkockái megtekinthetőek. Egyes diák kiegészülnek még a képkockákhoz tartozó szövegekkel, bővebb ismertetőkkel (ezeket Pdf formátumban is megtekinthetjük, letölthetjük), és felkínálják a videókénti megtekintésüket is (ebben az esetben Youtube-videóhoz vezet minket a link).




Állományi adatok:

Diafilm és diasorozat:  5423
Hangosított dia: 148
Külföldi diafilm és diasorozat: 428
Szövegkönyvek: 1017
Aprónyomtatványok, plakátok, stb.: 352
Technikai eszközök: 184    
összesen: 7552


Keresett tétel adatai:


Ajánlók:

Már az oldal első megnyitásakor megjelennek a diafilmajánlók, melyek véletlenszerűen adnak ízelítőt az állomány tagjaiból. Ugyanilyen tendencia alapján kapunk további ajánlásokat, egy-egy konkrét téma listatalálatai alatt is. Sajnos a további ajánlások is véletlenszerűek, tehát nem feltétlenül az általunk keresett témához kapcsolódnak. Így tehát ne lepődjünk meg, ha például Móra Ferenc: A cinege cipője című diasorozat alatt Hogyan működik a motor? vagy Szántóföldi növények rovarkártevői diaajánlókat találunk.


Az oldal felhasználói szemmel:

A weblap legalján található meg az oldaltérkép lehetőség, mely segíti a felhasználós számára az eligazodást. Szintén ebben a menüsorban jelenik meg az RSS és Blog lehetőség, de sajnos egyik sem élő link. Megtalálható a Creative Commons link is, mely közreműködik a szerzői jogok egy részének a nagyközönségre való átadományozásában. Szintén a tájékozódást segítheti a honlap letisztult felülete is, mely gyakorlatilag 6 főmenüre tagolódik.

Az oldal felső menüsorában van lehetőség angol vagy magyar nyelvű honlapfordításra is. Az angol fordítás azonban csak a főoldal menüsorainak, a címkefelhőknek, és a keresés témaköreinek lefordítására terjed ki. Az almenük, mint például a történet és technikák részhez tartozó ismertetők, angol nyelven meg sem jelennek. Ez nagy hátrányt jelent külföldi felhasználók számára.

Az  oldal nem köti a gyűjtemény megtekintését regisztrációhoz, tehát mindenki szabadon hozzáférhet. Ez egyfelől jó, hiszen szabad felhasználást tesz lehetővé, másrészről pedig nem tudjuk, mennyire népszerű az oldal, vagy nem tudunk napi látogatói statisztikákat készíteni. Szintén hátrány a Facebook-oldal hiánya, mely nagyban népszerűsíthetné az oldal használatát.
A honlap frissítéséről, karbantartásáról sem található adat. Az állomány mérete minimális szinten növekedett, ha az utóbbi 4 évet figyelembe vesszük. Körülbelül 500 db tétellel növekedett évente.
Véleményem szerint nagyon hasznos lehetne az oldal a könyvtárak számára, például egy-egy nosztalgikus diafilmvetítés rendezésekor. Hiszen a meglévő diaállományukat kiegészíthetné vagy annak hiányát pótolhatná a gyűjtemény. Sajnos azonban vannak olyan hiányosságok, melyeket szükséges lenne mielőbb orvosolni. Például a már felsorolt problémák megoldásán túl, szerencsésebb lenne, ha a diatalálatok megtekinthetőségük szerint (teljesen vagy részlegesen látható) is szűrhetőek lennének.

Az jól látszik, hogy az oldal igényes munka eredménye, de mindenképpen fejlesztésre, átvizsgálásra szorul, hogy a kor és a felhasználók igényeinek továbbra is megfeleljen, illetve szélesebb körben is ismertté, népszerűvé váljon. Számomra nyitott kérdés marad, hogy egy ilyen hasznos, érdekes oldal, hogyan válhatott "elhanyagolttá",  és a kezdeményezések (például blog létrehozása) miért nincsenek teljes mértékben kiépítve, kihasználva?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése