keresés

2022. április 28., csütörtök

OSZK - Régi Ritka Metszetgyűjtemény 3.

A Facebook oldal és a kidolgozott poszt csupán a képzelet műve!

A Facebook oldal létrejötte segítséget nyújt az OSZK Régi Ritka Metszetgyűjtemény népszerűsítésében. Továbbá reklámozza a blogot és a "Life Long Learning" módszer hatását segíti elérni.

OSZK - Régi Ritka Metszetgyűjtemény Facebook oldal

Facebook oldal felépítése
Neve: OSZK - Régi Ritka Metszetgyűjtemény
Borítókép: Apponyi gyűjteményhez kapcsolódó metszet
Profilkép: Régi Ritka logó vagy egyéb Apponyi gyűjteményhez kapcsolódó metszet
Felépítése: Poszt - ami egy előre megírt és megszerkesztett bejegyzéshez vezet vagy csak simán szöveget és képeket tartalmaz egymás után, melyek alatt információk találhatók meg a képről
Oldal leírása: fontos linkek megjelölése, összefoglaló az oldal céljáról, Régi Ritka oldal népszerűsítése

Első poszt tervezet
Az első poszt egy figyelemfelkeltő poszt lenne, mely a példa kedvéért: "mókás szakáll divatokat" gyűjtené össze. A posztnak a célja a metszetek népszerűsítése és egy kisebb, figyelemfelkeltőbb humor elérése lenne a látogatóknál. A szöveg alatt egy rövid és letisztult magyarázó vagy oktató szöveg lenne, melynek terjedelme nem ijesztené el a fiatalabb látogatókat sem.

Példa a képekre:





Elérhetőség
A tartalmakat egyértelműen ellátják további linkekkel, melyek segítik a további eligazodást vagy csak böngészésre adnak lehetőséget. Ezeket a főbb linkeket az Facebook profilnál a leírásban is elérhetővé tennék, hogy bárki bármikor könnyen elérhesse őket a cikkek megnyitása nélkül pl. blog link.

Rendszeresség
A posztok rendszeressége lehetne heti 2-3 alkalommal, de egy nívósabb heti 1 alkalom is egészen elfogadható lenne. Az oldalon nem csak a metszetekről lehetne posztolni, hanem a Régi Ritka blogot is lehetne népszerűsíteni. Továbbá figyelemfelkeltő játékokat, versenyeket vagy eseményeket lehetne hirdetni rajta, aminek köze lenne a metszetekhez, Apponyihoz vagy az OSZK-hoz.

Külalak
A külalak megtartása pl. az edukáló posztoknál egységes lenne, hogy a tartalmak gyors áttekintésénél könnyen elkülöníthető legyen.
Fontos, hogy letisztultság jellemezze, természetesen ez nem azt jelenti, hogy a profilképet vagy a borítóképet ne lehetne lecserélni alkalom adtán vagy bizonyos időközönként, de tartani kell a megszokott külalakot.

Hosszútávú cél
A metszetek és az OSZK népszerűsítése, többek között a digitalizálási kedvre való buzdítás. Remélhetőleg a jövőben több dokumentumot tudnak szakszerűen digitalizálni, hogy az utókor számára fennmaradjon, illetve a kutatók igényeinek nagyszázalékú kiszolgálását segíti elő. A metszetek továbbra is épségben maradhatnak és nem kerülnek megcsonkításra vagy eltulajdonításra. 
Iskolákba vagy egyéb oktatóintézményekbe is könnyebb elterjedést és elérést biztosítana.

Jelenleg Magyarországon a Facebook az egyik vezető hírterjesztő és figyelemfelkeltő felület, melyet mindenféle korosztály előszeretettel használ. Éppen ezért lenne célszerű a Facebookon népszerűsíteni önmagukat.



A Lifelong learning kép forrása: google - lifelong learning
A "mókás szakáll divatok" képek forrása: Régi Ritka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése