keresés

2022. április 27., szerda

KÉPESLAPOK ÉS TÖRTÉNELEM


A honfoglalás és a millennium alakjainak megjelenése a képeslapokon


Vizsgált gyűjtemény: Hungaricana-képeslapgyűjtemény

A 8 múzeum által szolgáltatott anyag adatbázisában lehetőség van speciális kulcsszavas keresésre. A részletes keresési lehetőségek kiemelkedően sokszínűek, nemcsak terület, de téma szerint is válogathatnak a felhasználók az egyes képeslapok között. A dokumentumok jó minőségben az adott származási hely, illetve a pontos metaadatok megadása mellett került feldolgozásra:

Egy dokumentum:


Miért küldünk képeslapokat? Mi célt szolgál a kis kartonpapíron szereplő kép, illetve milyen értéket jelenthet mindez az utókor számára? A nemzettudat legfontosabb összetevőjét képező történeti múlt a képeslapgyártók egyik fő témáját képezte. Felmerül a kérdés: mivel foghatók meg az emberek ezen kis papírok részéről? A válasz egyszerű: egy olyan esemény, egy olyan közös pont, amely a nemcsak  a magyar patriotizmusban kiemelkedő, de nemzetközi viszonylatban is ismert, ez a honfoglalás, valamint annak 1896-os millenniuma. A Hungaricana képeslapgyűjteményi portálja a Zempléni Múzeum, valamint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár gazdag – honfoglalással kapcsolatos anyagából tájékozódhatunk.

Mivel a magyar nemzeti történelem legismertebb történeti eseményéről beszélünk a XX. század elején megjelenő képeslapok változatos ikonográfiai elemei különíthetők el. Legismertebb korai képeslapon (1919) a magyarok bejövetelének ábrázolása figyelhető meg, amely a későbbiekben is példaként szolgált.

 


További tipikus ábrázolás a vérszerződés, valamint a honfoglaló lovas nomád katona ábrázolása, amelynek ikonográfiai elemei (turulmadár, kürt) megjelenése a magyar nemzettudat további foganatosítására szolgált a Rákosi-korszak időszakában is. A szovjet bevonulást követően megfigyelhető a képeslapok (főként a vérszerződés, valamint Árpádra vonatkozó) ábrázolások megszaporodása, amely a nemzettudat status quo közepette történő további erősítését szolgálta.  A harmadik típus a hun-magyar vezérek XX. század végi ábrázolásai.





Összességében elmondható, hogy egységes, az évek során fellelhető rendszerről nem beszélhetünk, azonban a történeti tudat reprezentánsainak, valamint a képeslapok típusainak sokszínűségét tekintve egyedülálló fejlődési vonal rajzolódik ki a szemünk előtt a nemzettudat minél eredményesebb összefogása érdekében.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése